Ha egy gyerek sosem hitt a mikulasban/husvetinyulban stb, hiaba kamuzott a csalad agyba-fobe, ott a gyerekkel van problema vagy a csalad nem tett meg mindent, hogy elhitesse a gyerekkel?
Letezik olyan racionalis 2 eves akinek azonnal leesik, hogy nem a husveti nyul rejtegeti a tojast, nem a jezuska hozza az ajandekot, es a telapo sem hoz csokit?
Van ennek barmilyen negativ hatasa a gyerekre kesobb?
"azok a szulok kb megfosztottak a gyerekuket egy meses gyerekkortol"
Aztán amikor meg lebuknak a hazugságaikkal a gyerek előtt, megalapozzák a bizalmatlanságot, és azt, hogy a gyerek egyre több mindent megkérdőjelezzen, amit később mondanak nekik.
A gyerekkor nem ezektől a kamuktól mesés. Hanem attól, hogy gyerekként még mindent el tudunk képzelni, bármik lehetünk, ha nagyok leszünk, és valóságot vagyunk képesek csinálni a képzeletvilágunkból - azzal együtt, hogy pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy ez csak képzelet.
Én legalábbis így emlékszem rá.
https://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgy..
Én írtam ennél a kérdésnél, hogy én nem hazudozok a gyereknek a mikulásról meg a jézuskáról. A szakállas zsidó feltámadását se mesélgetem neki, se azt, hogy csokitojást tojik a húsvéti nyúl. Szemernyi bűntudatot nem érzek, és nem arról van szó, hogy nem tudom átverni a gyereket, hanem nem akarom.
"a gyerek egyre több mindent megkérdőjelezzen, amit később mondanak nekik"
Ez elkerülhetetlenül része a gyerekkornak, a felnövésnek.
"gyerekként még mindent el tudunk képzelni, ... - azzal együtt, hogy pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy ez csak képzelet."
A nagyobb gyerek már tisztában van vele, a kicsi viszont még nem.
Vannak ilyen gyerekek.
De nem lehet, hogy lebuktatok, csak nem tűnt fel? Mert én nagyon kicsi voltam, amikor felébredtem, miközben anyukám rakta be a Mikulás ajándékot. Úgy tettem, mintha aludnék és eljátszottam, hogy hiszek a Mikulásban, de én se hittem benne onnantól.
"alap volt hogy hiszem ha látom"
És az, hogy nem nyulkalunk a konnektorba, mert megraz, meg hogy a hipo méreg? Akkor ezeket hogy hitted el?
"De nem lehet, hogy lebuktatok, csak nem tűnt fel?"
Nem lehet. Nem "bukhatok le", hiszen nem hazudtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!