Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Meg lehet valahogy értetni a...

Meg lehet valahogy értetni a szülőkkel, hogy ne pakoljanak fel rólam fotókat és infókat facebookra?

Figyelt kérdés

Mostanában népszerű téma, hogy kisgyerekekről oké-e megosztogatni facebookon fotókat.

De mi a helyzet a felnőtt gyerekekkel, meg úgy eleve a felnőtt rokonokkal?

Szüleim eléggé facebook-függők, mindent fotóznak és osztanak meg egyből, bármi történik. Természetesen ebből a párom és én se maradhatunk ki, akárhányszor találkozunk a szüleimmel, mindig felraknak rólunk pár fotót, teljes mértékben figyelmen kívül hagyva hogy milyen lett a kép. (Van fent amin épp eszek, iszok, tüsszentek, ásítok, csukva a szemem, stb. Páromról is hasonlóan előnyös képek.)

Egyrészt nagyon zavar ez, nem értem miért jó előnytelen, csúnya fotókkal elárasztani a netet, másrészt nem tetszik hogy ki van teregetve az életem... ugyan én is osztok meg ezt-azt, nem tartom ördögtől valónak a közösségi médiát, de szeretném én eldönteni hogy mit osztok meg magamról. Itt nem a facebook a gond, csak én élő szóban se szeretem kiteregetni az életem, egyszerűen nem értem hogy pl. az miért lenne releváns infó az összes ismerősöm számára, hogy jogsit szereztem, kerti bútort vettünk vagy nyelvvizsgára megyek.

Természetesen már beszéltem velük erről. Anyukám az előnytelen fotók problémakörét még meg is érti, de a magánélet-dolgot egyáltalán nem, és ami az előnytelen képeket illeti, ő se tud ebben hatni apukámra, ő válogatás nélkül tolja fel a fotókat rólunk.

Azt is letiltottam már, hogy az én oldalamon megjelenjenek ezek, de attól még rengetegen látják.

Nem igazán értik a problémát, ők magukról is mindent megosztogatnak, nem értik miért akarok "bújkálni", miért vagyok ilyen "paranoiás" és miért "utálom az ismerőseimet". Szerintük ez hü lyeség, ne foglalkozzak vele, "hiszen ez csak a facebook".

Mit tehetnék? Hogy lehetne ezt érthetően elmagyarázni nekik és meggyőzni őket? (50-es korosztály)

2020. júl. 22. 13:34
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
89%

"Egy egyedülálló, gyereket nevelő bírónő ismerősömnek komoly problémát okozott, hogy munkája miatt nem lehet FB-profilj...."

Kamu profil, ahova csak a gyerek óvodás\iskolás csoportjába lép be. Probléma megoldva. Sokan csinálják, mert muszáj amiatt, amit írtál.

2020. júl. 22. 14:17
 12/28 A kérdező kommentje:

Goldmund73, teljesen egyetértek veled. Amúgy szeretem a közösségi médiát használni, szoktam feltöltögetni is (néha) képeket, de szeretem magam eldönteni, hogy mit, mikor, kivel osztok meg...

Sehol nem írtam, hogy félek összeveszni velük. Egyszerűen úgy érzem, mindenkinek jobb lenne ha sikerülne megérteniük. Nem csak és kizárólag velem/velünk csinálják ezt.

2020. júl. 22. 14:19
 13/28 anonim ***** válasza:
100%

11-re:

Igen, valahogy így oldotta meg ő is.

A lényeg, hogy munkahelyén erről se szabad tudnia senkinek. És mivel egy 20-30 fős csoportban benne van, van némi rizikója, hogy valahogyan valakitől visszajut, hogy neki (ha nem is a saját nevén) van egy profilja.

2020. júl. 22. 14:23
 14/28 anonim ***** válasza:
97%

Én annyit tennék, hogy utoljára, de tényleg csak EGYETLEN EGYSZER leülnék erről velük beszélni, elmondanám, hogy az a kérésem, hogy ilyen és ilyen velem kapcsolatos személyes információkat, illetve rólam készült fotókat ne osszanak meg az beleegyezésem nélkül a Facebook-on.

És az is elmondanám, hogy nagyon szeretem őket, szeretném továbbra is tartani velük a kapcsolatot, de ha a kérésemet nem tudják tiszteletben tartani, és az látom, hogy újra előfordul, ami ellen kifogásom van, akkor onnantól fogva nem mondok el nekik semmi olyan, velem és a párommal kapcsolatos információt, amit nem akarnék másokkal megosztani a Facebook-on, családi eseményeken pedig nem készíthetnek rólam semmilyen fotót, ha a család többi tagját fotózzák, addig kimegyek a képből.

És ha ezek után is hiába kérném, akkor az első alkalommal, amikor újra megtennék, amiről egyértelműen kértem, hogy ne, ezt jelezném, és kőkeményen tartanám magamat ahhoz, amit előre jeleztem.

Írod, hogy elmagyarázni meg megértetni szeretnéd velük, hogy mi ezzel a gond.

Nem akarom megbántani az érzéseidet, de ha a szüleid nem értelmileg korlátozott képességűek, akkor érteni már eddig is értették, amit kérsz, tehát nem arra van szükség, hogy sokadszorra is elmagyarázd nekik, meg újra meg újra megindokold, hanem arra, hogy olyan következményt helyezz kilátásba arra az esetre, ha megint tesznek a kérésedre, amit nem akarnak, és tartsd magad hozzá.

Attól, hogy a szüleid, még jogod van a saját privát szférádhoz, és a a saját ezzel kapcsolatos döntéseidhez, teljesen függetlenül attól, hogy ők a saját életükben hogyan kezelik ugyanezeket a kérdéseket.

Ha nem húzod meg egyértelműen a saját határaidat, és azt látják, hogy következmények nélkül tehetnek magasról a kéréseidre, egész életedben gyerekként fognak kezelni.

2020. júl. 22. 14:25
 15/28 anonim ***** válasza:
100%

Én ehhez hasonló sztorik segítségével próbálnám elmagyarázni nekik, hogy tényleg veszélyes lehet az ilyen mértékű posztolás:

[link]

Nem muszáj pont ezt, beírod a google-be, és van egy csomó hasonló, anno youtubeon is láttam valami videót. Szóval ezekkel szépen elmondod nekik, megkéred, hogy szedjék le a nem megfelelő képeket, posztokat, és a megkérdezésed nélkül ne rakjanak ki többet. Ha ez záros határidőn belül nem történik meg, akkor pedig jelntés FB-n, értem én, hogy nem akarsz veszekedést, de van aki nem ért a szép szóból.

2020. júl. 22. 14:27
 16/28 anonim ***** válasza:
96%

Még egy adalék. (Ez is kicsit OFF.)

Idén tavasszal kislányom az altestén kiütéses lett. Vittük volna gyerekorvoshoz, de a járvány miatt a szokásos módon nem lehetett. A doktornő kérte, hogy fényképezzük le a kiütéses részt, és küldjük el üzenetként az FB-oldalára (bocs, ha nem szakszerűen fogalmazok). Nekem van FB-profilom, hát lefényképeztem és elküldtem. Mikor feltöltöttem, egy pillanatra átvillant az agyamon, hogy most kerül fel az internetre kislányom intim testrészéről egy fotó (mondjuk az arca nem volt rajta, erre ügyeltem). A doktornőben természetesen megbízom, az Facebookban, mint honlapban már kevésbé... Azzal nyugtattam magam, hogy akárkinek a kezébe kerül a kép, ártani nem tud a kislányomnak, és megkeresni sem tudja őt. Azért nem volt jó érzés, hogy mondjuk Kaleta Gábor esetleg erre rejszol majd...

Egyébként pedig, bár nem olyan gyakori a doktornő neve, megnéztem a képeit, hogy nem valaki másnak küldöm-e el a képet. Szerencsére volt róla kép, így egyértelmű volt a helyzet. Ugyanakkor volt sok személyes kép családjáról, pl. unokáiról, családi összejövetelekről, amikhez nekem az égvilágon semmi közöm sem volt. Kicsit zavaró volt, hisz nem akarok én a családi dolgaiba belelátni...

2020. júl. 22. 14:36
 17/28 anonim ***** válasza:
95%
Találkozásokkor megmondod, nincs fotózás. Ahogy előkerül a telefon, fényképező gép, máris a távozás mezejére lépsz.
2020. júl. 22. 14:37
 18/28 anonim ***** válasza:
8%
Aha, szóval azzal nincs bajod, ha jó képet felrak, csak ha rosszat...
2020. júl. 22. 14:56
 19/28 anonim ***** válasza:
86%

"Ez a korosztály egyáltalán nincs azzal tisztában"

Némely egyede valóban, mint ahogy a fiataloknak sem.

Nem fogják megérteni. Vagy összeveszel velük, vagy teszed amit már mások írtak, vagy azt csinálod, amit ők. Minden fotód alá beíród, hogy pl. "Anya, NE rakd ki a fotómat" és beraksz róluk valami kellemetlen, rosszul sikerült vagy átszerkesztett képet.

2020. júl. 22. 15:38
 20/28 anonim ***** válasza:
100%

Én, ha nem akarom, hogy fent legyen rólam egy képem, akkor jelentem, és leszedetem.

Ha ismerem az illetőt, aki felrakta, akkor szépen megkérem, hogy törölje le, vagy takarja ki az arcomat, és megkérem arra is, hogy ha fel szeretne tölteni rólam egy fotót, kérdezze meg, hogy megengedem-e. Ha ebből nem ért, akkor jelentem a face-nak.

Kérdezd meg, hogy őket nem zavarná-e ha fordított esetben te is ezt csinálnád? Készíts egy előnytelen képet, mondjuk délutáni szunyálás közben, vagy a WC ajtó előtt, vagy bármi, és kérdezd meg, hogy hogy érintené, hogy minden ismerőse ezen kacagna, netán a facebookról kikerülne más oldalakra?

Még azt is csinálhatod, hogy nem engeded magad fényképezni. Ha látod, hogy készül, elfordulsz, arcod elé teszed a kezed, stb. és szólsz, hogy ne fotózzon.

Mutass nekik mémeket, ami előnytelen fotókból készült, és magyarázd el, hogy akár te is lehetnél ilyen alapon a neten elég, ha egyvalakinek megtetszik az előnytelen fotód.

Úgy hirtelen ennyi jutott eszembe :-)

2020. júl. 22. 15:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!