Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Meg lehet valahogy értetni a...

Meg lehet valahogy értetni a szülőkkel, hogy ne pakoljanak fel rólam fotókat és infókat facebookra?

Figyelt kérdés

Mostanában népszerű téma, hogy kisgyerekekről oké-e megosztogatni facebookon fotókat.

De mi a helyzet a felnőtt gyerekekkel, meg úgy eleve a felnőtt rokonokkal?

Szüleim eléggé facebook-függők, mindent fotóznak és osztanak meg egyből, bármi történik. Természetesen ebből a párom és én se maradhatunk ki, akárhányszor találkozunk a szüleimmel, mindig felraknak rólunk pár fotót, teljes mértékben figyelmen kívül hagyva hogy milyen lett a kép. (Van fent amin épp eszek, iszok, tüsszentek, ásítok, csukva a szemem, stb. Páromról is hasonlóan előnyös képek.)

Egyrészt nagyon zavar ez, nem értem miért jó előnytelen, csúnya fotókkal elárasztani a netet, másrészt nem tetszik hogy ki van teregetve az életem... ugyan én is osztok meg ezt-azt, nem tartom ördögtől valónak a közösségi médiát, de szeretném én eldönteni hogy mit osztok meg magamról. Itt nem a facebook a gond, csak én élő szóban se szeretem kiteregetni az életem, egyszerűen nem értem hogy pl. az miért lenne releváns infó az összes ismerősöm számára, hogy jogsit szereztem, kerti bútort vettünk vagy nyelvvizsgára megyek.

Természetesen már beszéltem velük erről. Anyukám az előnytelen fotók problémakörét még meg is érti, de a magánélet-dolgot egyáltalán nem, és ami az előnytelen képeket illeti, ő se tud ebben hatni apukámra, ő válogatás nélkül tolja fel a fotókat rólunk.

Azt is letiltottam már, hogy az én oldalamon megjelenjenek ezek, de attól még rengetegen látják.

Nem igazán értik a problémát, ők magukról is mindent megosztogatnak, nem értik miért akarok "bújkálni", miért vagyok ilyen "paranoiás" és miért "utálom az ismerőseimet". Szerintük ez hü lyeség, ne foglalkozzak vele, "hiszen ez csak a facebook".

Mit tehetnék? Hogy lehetne ezt érthetően elmagyarázni nekik és meggyőzni őket? (50-es korosztály)

2020. júl. 22. 13:34
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
93%
Értelmes szülő nem tesz fel a gyermekeiről fotót. Elég ha egy ellenséged van..már a kezére dolgozol ezzel.
2020. júl. 22. 13:38
 2/28 anonim ***** válasza:
98%
Jelentsd a képeket...ha elég eltűnik talán megértik.
2020. júl. 22. 13:39
 3/28 anonim ***** válasza:
94%

Ez elég nagy tiszteletlenség, teljesen nyíltan mondd meg nekik, hogy te nem akarod, hogy a képeid fent legyenek.

Ez a korosztály egyáltalán nincs azzal tisztában, hogy a facebook amúgy milyen veszélyeket rejteget, nem ártana őket edukalni ezzel kapcsolatban...

2020. júl. 22. 13:41
 4/28 anonim ***** válasza:
94%

Konkrétan törvénysértő, amit csinálnak: nem fényképezhetnek le titeket az engedélyetek nélkül, és csak az engedélyetekkel tehetik közzé őket.

Remélhetőleg a facebookon elérhető olyan mechanizmus, amivel a jogsértő képeket leszedethetitek, sőt ismétlés esetén letiltják azt, aki fölrakta (kényetelenek, mert a facebookot is felelősségre vonhatják). Nyilván fordulhatnátok a rendőrséghez is, de megértem, ha nem szívesen választanátok ezt az utat.

2020. júl. 22. 13:49
 5/28 anonim ***** válasza:
97%
Jelentsd es a FB leszedi! Jelenteskor valaszd azt az opciot, ahol irja,hogy a kepen te szerepelsz. A beleegyezesed nelkul nincs joguk kitenni!
2020. júl. 22. 13:54
 6/28 A kérdező kommentje:

Szeretném inkább megértetni velük valahogy, mindenkinek jobb ha tényleg felfogják hogy mi a gond ezzel.

A jelentgetéssel csak annyit érnék el, hogy összevesznek velem, és továbbra se értik hogy mi a probléma. (Ha jól tudom, maga a face nem jelzi hogy ki miatt lett törölve egy kép, de nem lenne nehéz összerakniuk, hogy ki jelentgette.)

2020. júl. 22. 13:57
 7/28 anonim ***** válasza:
93%

Hívd fel a figyelmüket a facebook veszélyeire, meg arra, hogy nem mindenki vagyik arra, hogy megossza az életét.

Nem tudom ilyet lehet-e csinálni (e evek óta nem használok fbt), de tiltsd le h taggelhető legyél a képeken, legalább beazonosítani ne lehessen.

2020. júl. 22. 13:59
 8/28 anonim ***** válasza:
93%

Az előzők jó tanácsokat adtak, csak ismételni tudnám őket.

Egyébként teljes mértékig megértelek.

"nem értem hogy pl. az miért lenne releváns infó az összes ismerősöm számára, hogy jogsit szereztem, kerti bútort vettünk vagy nyelvvizsgára megyek"

Próbáld azt megértetni szüleiddel, hogy rengeteg az irigy ember, aki irigykedhet rátok. Akár arra, hogy valami sikerült nektek (pl. nyelvvizsgát letenni), akár az anyagiakra. Pl. aki kerti bútort vásárolt, nyilván kertes házban lakik. Innen már csak egy lépés, ha egy ismerősük ismerőse nem is kell, hogy az FB-n ismerősnek jelölje a szüleidet, csak az ismerősénél nézegesse ezeket a képeket, és szép lassan rájön, hogy ti középosztálybeli, jól szituált emberek vagytok, akiknek a házában érdemes lenne körülnézni. Már csak azt kell kisütni, merre laktok, mikor mentek nyaralni, néha az FB-oldalak "morzsáiból" ezt is össze lehet rakni, aztán máris lehet pakolni a pajszert meg a feszítővasat.

Nem véletlen az sem, hogy akinek a munkája miatt könnyen ellenségei lehetnek, pl. bíró, rendőr, bv-dolgozó, annak eleve TILOS (!!!) az FB-n fönt lennie.

Én egyébként azt is nagyon rossz gyakorlatnak tartom, hogy sokszor az óvodás-iskolás gyereknél akár a pedagógusok, akár a szülők FB-csoportokban osztják meg a lényeges információkat, és gyakorlatilag nem tudod kikerülni, hogy legyen FB-profilod. (Egy egyedülálló, gyereket nevelő bírónő ismerősömnek komoly problémát okozott, hogy munkája miatt nem lehet FB-profilja, de másképp meg mindig kimaradt volna az iskolai tájékoztatásokból.) Érthetetlen, miért nem lehet kör-e-mailekben tájékoztatni az embereket.

Tudom, eltértem a kérdéstől, de engem ez is zavar ebben a nagy FB-őrületben.

2020. júl. 22. 14:12
 9/28 anonim ***** válasza:
97%

Vagy benyeled, hogy feltesznek rólatok mindenféle képeket vagy bevállalod a konfrontációt.

Ne tudjanak sakkban tartani azzal, hogy félsz összeveszni velük.

Kerek perec mond meg, hogy azt osztanak meg magukról a facen, amit csak akarnak, de rólatok ne osszanak meg képeket, titeket zavar. Ha továbbra sem tartják ezt tiszteletben, akkor ritkítod a találkákat és jelentgeted a képeket.

2020. júl. 22. 14:14
 10/28 anonim ***** válasza:
97%

6-ra:

Ha elmondanám nekik egyszer, kétszer, ötször kulturáltan, és nem értenék meg, engem már az se érdekelne, ha összevesznénk miatta. Ill. ötödik alkalommal már amúgy se kulturáltan tenném szóvá. :-)))

2020. júl. 22. 14:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!