Édesanyám kritizál. Mit tudok tenni?
Anyám állandóan kritizál, pedig nem is élünk együtt. Legtöbbször az általam készített ételekre mond dolgokat, pedig messze jobb, mint az övé. Édesapám is titokban jön hozzám ebédelni, mert nem szereti, amit anya főz neki. A rizs alatt áll a víz, meg szétfőzi a tésztával együtt. A leves ízetlen vagy túl sok dolgot rak bele (pl.háromszor annyi ecetet). Szóval van probléma a főztjével. Én sem vagyok egy tökéletes konyhatündér, de nem főzök rosszat. Ennek ellenére mindig kritizál, húzogatja a száját meg turkál benne.
A lakásom berendezése miatt is beszólogat, meg hogy hogyan öltözködöm. Mikor macskát hoztam a SAJÁT lakásomba, akkor hetekig nem állt szóba velem.
Tegnap jönni akart, de mondtam, hogy én főzök, inkább ne jöjjön, mert nem akarom látni azt az undort az arcán. Rendesen megsértődött és már pletykál a családban. Tesóm röhögve hívott fel, hogy mi van már megint, mert hisztizett neki (én mekkora bunkó vagyok meg kitalálok olyanokat, hogy ő húzza a száját :D).
Nem szeretném örökre kitiltani, de ha kritizál, akkor inkább ne jöjjön. Szerintetek meglehet vele beszélni felnőttek módjára a dolgot? Kérdeztem már, hogy mi nem jó a főztömben, azt mondta az, hogy én főztem :D
"Tegnap jönni akart, de mondtam, hogy én főzök, inkább ne jöjjön, mert nem akarom látni azt az undort az arcán."
Ha ilyen alpári, bunkó módon mondtad, érthető, hogy megsértődött. Lehetett volna egy kicsit normálisabban, esetleg humort belevinni: gyere édesanya, de én főzök, az meg köztudomású, hogy rossz, hozzál magaddal ennivalót
Én csak annyit mondanék a főztömre tett kritikus megjegyzéseire, hogy "Sajnálom, hogy neked nem ízlik, szerintem finom."
Ha nálam vendégeskedik, először csak kis adagokat mernék / tennék neki a tányérra, hogy ne menjen sok veszendőbe, ha meghagyja.
Nem kritizálnám az ő főztjét, nem hasonlítgatnám össze kettőnk főzőtudományát, és a fentieken túl semmit nem reagálnék az undok megjegyzéseire.
Az ilyen emberek addig csinálják ezt, amíg látják, hogy sikerül kibillenteniük a lelki békédből, érzelmi egyensúlyodból, és tudnak vele manipulálni.
Tudom, hogy nehéz ehhez semlegesen viszonyulni, meg hogy a saját édesanyádtól főleg rosszul esik az ilyen lehúzó kritika, de próbálj rá semlegesen reagálni.
Ha sokadszorra sem szólsz neki vissza, van rá esély, hogy elunja, mert látja, hogy nem éri el vele a célját.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!