Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért erőltetik ezt a szüleim,...

Miért erőltetik ezt a szüleim, és mit tudok tenni (bővebben lenn)?

Figyelt kérdés
Elsőéves vagyok nyelvszakon és gyerekkorom óta mondogatják hogy legyek tanár, milyen megbecsült szakma és jól keresnek a nyelvtanárok (haha). Kipróbáltam magántanárként magam, nem váltam be, erre is azt mondják, hogy csak annál a családnál, de igazából a csendes, visszahúzódó személyiségem miatt. Fáj, hogy nem azt mondják, hogy legyek sikeres, gazdag. Mit tudok tenni? Amúgy egyikük sem tanár. Bocsi, ha hosszú!

2020. júl. 19. 10:52
1 2 3
 11/27 A kérdező kommentje:
#9! Ezen gondolkodom, állíólag betanít a multicég vagy sima tanfolyam is jó. Egyetem nem feltétlenül kell hozzá!
2020. júl. 19. 11:30
 12/27 anonim ***** válasza:
31%
kár hogy lepontoztad 8-at- fontos dolgokról írtam volna. Baj, ha nem azt keresed ami éltet - hanem a pénz tölti ki a buksidat. Mert fel tudod majd mutatni, hogy vagyonod van - de nem tudod megmondani, miért élsz.
2020. júl. 19. 11:31
 13/27 A kérdező kommentje:
Kedves Utolsó! Nem pontoztalak le! Illetve nem érdekel a tanári pálya, ha vagyonosak lennének sem. Ízlés dolga, nekem unalmasnak tűnik.
2020. júl. 19. 11:35
 14/27 anonim ***** válasza:
100%
Tanári szakma kb 120 éve nincs megbecsülve, jól fizetve meg sose volt
2020. júl. 19. 11:36
 15/27 anonim ***** válasza:
68%

12: inkább keressek jól egy olyan munkával, ami nem feltétlenül az álmom, és legyek a maradék napi 16 órában a családommal, minthogy éhezzenek a gyerekeim. Márpedig a tanári fizetés pont csak az éhezésre elég.

Ha valaki ezt rögtön az elején látja, az velem szemben mondjuk kb 5 év előnnyel indul.

2020. júl. 19. 11:36
 16/27 A kérdező kommentje:
#15! Ott a pont, köszönöm!
2020. júl. 19. 11:40
 17/27 anonim ***** válasza:
98%
Szüleid rejtélyes okból, de nagyon rosszul tájékozottak. Az addig rendben van, hogy legyél sikeres és gazdag, minden normális ember ezt kívánja a gyerekének. A tanári pálya (középiskolai tanár) azonban Magyarországon a Horthy korban volt utoljára társadalmilag is valóban megbecsült és a családfő abból megfelelő színvonalon képes volt eltartani 6-8 fős családját, beleértve a rendszeres abbáziai és fiumei nyaralásokat. A Rákosi kortól kezdve azonban a tanárok társadalmi és anyagi megbecsülése rohamosan esett. Az más kérdés, hogy a tanulók egyes nagy tudású tanáraikra esetleg felnéztek és a jobban teljesítő tanulók szülei is becsülték ezeket a tanárokat, de már a Kádár korban sem nagyon akartak sokan tanárnak menni. Az megint más kérdés, hogy a szaktudományok és szakterületek specializálódása miatt a rokon szakmai területekhez szükséges ismeretanyagot úgy válogatták össze, hogy a tanári szakon végzettek többnyire képesek voltak betölteni nem tanári munkaterületeken meghirdetett állásokat, feladatköröket. Én magam is természettudományi területen tanárszakot végeztem, de soha nem tanítottam. A fizetésem mindig több volt, mintha tanárként működtem volna. Az 50-60 évvel ezelőtti hosszú, fizetett nyári szünet is a múlté, amikor egyébként annak idején sok tanár nyári alkalmi egyéb munkát vállalt, hogy valahogy megélhessen. A nyelvtanári pálya (még magántanárként is) különösen hátrányos abból a szempontból, hogy nagyon kevés a sikerélmény, sok a lemorzsolódás. A jó nyelvérzékű és nyelvtudású nyelvtanárok manapság elmennek nyugati cégekhez, cégek magyarországi képviseleteihez, kirendeltségeihez, ahol jobban megfizetik őket, mintha általános iskolában idegen nyelvet tanítanának és a neveletlen diákokat próbálnák megfegyelmezni.
2020. júl. 19. 12:23
 18/27 A kérdező kommentje:
#17! Épp ez a gond, hogy nem azt mondják legyek sikeres, gazdag ember, hanem legyek csak egy tanár, amivel semmit nem érnék el az életben!
2020. júl. 19. 12:52
 19/27 anonim ***** válasza:
84%

Szerintem az egyetlen megoldás, hogy addig mondod nekik (kedvesen mosolyogva) hogy nem szeretnél tanár lenni amíg fel nem adják. Ha a szüleid kicsit is annyira kitartóak mint az enyéim akkor tudnod kell, hogy ez hosszú lesz és még utána is valameddig látni fogod rajtuk, hogy fáj nekik, hogy nem lettél tanár, DE mikor már elkezdtél dolgozni és látják, hogy boldog vagy (ill eboldugulsz) nem lesz már akkora téma. Viszont amíg nem találtàl magadnak állást csak hallgatni fogod.

Válaszd azt amit te szeretnél, mert a te jövőd és könyörgök neked, hogy ne az legyen a lényeg hogy nagyon meggazdagodj. A pénz számít én is tudom, de én inkább kapjak átlagos fizetést mintsem ne Tetsszen vagy utaljam a munkám mert ha naponta nyolc órán keresztül rosszul érzed magad és úgy mész haza a családhoz nekik se lesz jó.

(Nekem is volt amikor jól kerestem, es gondoltam a felmondásra mert idegileg/lelkileg nem bírtam és minden nap szenvedés volt)

2020. júl. 19. 15:07
 20/27 A kérdező kommentje:
Ha mondom, hogy nem szeretnék, átváltanak lenéző stílusra: mi más lehetnék bölcsész szakkal, nem tudok máshová elhelyezkdni, stb.
2020. júl. 19. 19:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!