Elvált szülők pénzkérdés.Jogos édesanyám kiakadása?
17 éves lány vagyok a szüleim elváltak,édesapám gyerektartást nem fizet,viszont amikor szükségem van egy kis zsebpénzre,akkor ad.Édesapámmal teljesen normális viszonyom van.Édesanyámmal nagyon jó anya-lánya viszonyt ápolok,de ő azt nem nézi jó szemmel,amikor apukámtól pénzt kapok,mert szerinte ''apám megveheti a szeretetem''.
Ma beszéltem apukámmal és kértem tőle egy kis pénzt,mivel kevés irószerem maradt (kifogytak a tollak,szétjött a tolltartóm),ruhám is kevés van ami jó rám.Azt mondta küld anyukám számlájára 100 ezer forintot(azt mondta,hogy úgy osztom be ahogyan akarom,tehát arra költöm amire szeretném,csak okosan) én viszont mondtam neki,hogy amikor meglesz a saját számlám arra küldje inkább.Ugyanis édesanyám szereti mindenre azt mondani,hogy hülyeség.Ilyenek például a hobbijaim mint a gamelés,sminkelés,rajzolás,még az új ágyneműhuzatra is azt mondja,hogy felesleges megvenni,amit kinéztem.Eddig is mindig dugtam el tőle mindent,amit vettem a saját pénzemből,nehogy megszóljon és veszekedés legyen a vége.Visszatérve a kérdéshez miután beszéltem apukámmal,ezeket elmondtam anyukámnak és nagyon mérges lett.Elmondtam azt is neki,hogy ennek egy kis részét sminkre szeretném forditani (ABH,BH Cosmetics,Morphe,Lime Crime ezektől a márkáktól szeretnék majd vásárolni).
Az ő véleménye szerint fogom tudni megbecsülni a pénzt és nem fogok dolgozni,mert ''apukámnak csak tartom a markom és szórja bele a pénzt''.Ő szereté beosztani a pénzem és ellenőrizni,hogy miket veszek belőle,mert a saját junior számlát mostantól elfelejthetem.
Az én véleményem az,hogy felelősségteljesen bánok a pénzemmel(kollégista vagyok) és nem várható el az,hogy csak arra költsek amit édesanyám jónak tart például ruha,cipő és kaja.
Az ő véleménye szerint viszont most kell megálljt parancsolnia,mert még kiskorú vagyok és nem tudok bánni a pénzzel.
Akkor is apuka a hunyó, még ha nincs is meghatározva, hogy mire lehet elkölteni a gyerektartást, azt szerintem mindenhol hangsúlyozzák, hogy a gyerek fejlődése és jóléte a cél.
Na most bármennyire kardoskodtok amellett, hogy a századik sminkpalettát vegye meg magának a gyerektartásból, ez nem szolgálja a hosszútávú fejlődését, és nem azért, mert azt a pénzt inkább kajára, jogsira vagy egyetemre kéne költeni. Azért tesz rosszat ezzel az apja, mert ezzel nem arra neveli a gyerekét, hogy az pénzügyileg tudatos legyen, hanem arra, hogyha pénzt kap, akkor szabadon költse el bármire. Ez a későbbi életében fog a gyereknek gondot okozni, mert a pénzügyekkel való bánásmód ugyanúgy gyerekkorbol jön, mint sok minden más. Az, hogy apuka ezt figyelmen kívül hagyva a saját egóját fényesíti a gyerekén keresztül, őt minősíti és nem a gyerek anyját, aki szemmel láthatóan próbál küzdeni ez ellen.
Ez nekem nagyon furcsa. Nem fizet gyerektartást, mert mikor szétmentek anyukáddal, akkor rossz anyagi körülmények között volt? Ha jól értem, azóta jól megy neki, mégse fizet azzal a dumával, hogy majd az egyetemi éveid alatt "támogat"? Csakhogy a gyerektartás jár 18 éves korod után is, ha továbbtanulsz és még nem töltöd be a 25-öt! Ez nem jófejség a részéről, ez a kötelessége! Neki végig fizetnie kéne, most is és akkor is!
A kiírt problémádra: Szerintem anyukád szeretné megtanítani neked, hogy a drága cuccokért meg kell dolgozni (100.000 forint nagyon sok pénz, sokan fél hónapot dolgoznak érte, ha nem többet!). Erre jön apád, aki nem nevel téged, nem él veled, nem kínlódik minden nap az ügyes bajos dolgokkal és egy huszárvágással áthúzza anyukád terveit. Anyud ebben a helyzetben a gonosz és elnyomó szülő, apud meg a jótevő.
Anyukád attól fél, hogy apádat jobban fogod szeretni, mert ő nem mond neked nemet (és ezzel nem tanít meg fontos leckéket). Persze ezt most még nem igazán látod át, mert nagyon fiatal vagy.
Apud fizesse csak a gyerektartást anyukádnak 18 éves korodig, onnan meg kapd meg te, hogy fizethesd a kolid, a kajád, stb..
Kis helyzetjelentés.Hamarosan elkezdek vezetni a pénznek több mint a fele még mindig megvan.Eddig ruhákat vettem belőle illetve egy cipőt.
A sminkeken még mindig gondolkozok rendesen megválogatom,hogy mit is szeretnék valójában és mi az amire szükségem van.Ne azt képzeljétek el,hogy felvásárolom a márka összes termékét,hanem próbálom megtalálni a kedvenceimet.Nem szeretnék egy nagy smink kollekciót.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!