Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Elvált szülők pénzkérdés.Jogos...

Elvált szülők pénzkérdés.Jogos édesanyám kiakadása?

Figyelt kérdés

17 éves lány vagyok a szüleim elváltak,édesapám gyerektartást nem fizet,viszont amikor szükségem van egy kis zsebpénzre,akkor ad.Édesapámmal teljesen normális viszonyom van.Édesanyámmal nagyon jó anya-lánya viszonyt ápolok,de ő azt nem nézi jó szemmel,amikor apukámtól pénzt kapok,mert szerinte ''apám megveheti a szeretetem''.

Ma beszéltem apukámmal és kértem tőle egy kis pénzt,mivel kevés irószerem maradt (kifogytak a tollak,szétjött a tolltartóm),ruhám is kevés van ami jó rám.Azt mondta küld anyukám számlájára 100 ezer forintot(azt mondta,hogy úgy osztom be ahogyan akarom,tehát arra költöm amire szeretném,csak okosan) én viszont mondtam neki,hogy amikor meglesz a saját számlám arra küldje inkább.Ugyanis édesanyám szereti mindenre azt mondani,hogy hülyeség.Ilyenek például a hobbijaim mint a gamelés,sminkelés,rajzolás,még az új ágyneműhuzatra is azt mondja,hogy felesleges megvenni,amit kinéztem.Eddig is mindig dugtam el tőle mindent,amit vettem a saját pénzemből,nehogy megszóljon és veszekedés legyen a vége.Visszatérve a kérdéshez miután beszéltem apukámmal,ezeket elmondtam anyukámnak és nagyon mérges lett.Elmondtam azt is neki,hogy ennek egy kis részét sminkre szeretném forditani (ABH,BH Cosmetics,Morphe,Lime Crime ezektől a márkáktól szeretnék majd vásárolni).

Az ő véleménye szerint fogom tudni megbecsülni a pénzt és nem fogok dolgozni,mert ''apukámnak csak tartom a markom és szórja bele a pénzt''.Ő szereté beosztani a pénzem és ellenőrizni,hogy miket veszek belőle,mert a saját junior számlát mostantól elfelejthetem.

Az én véleményem az,hogy felelősségteljesen bánok a pénzemmel(kollégista vagyok) és nem várható el az,hogy csak arra költsek amit édesanyám jónak tart például ruha,cipő és kaja.

Az ő véleménye szerint viszont most kell megálljt parancsolnia,mert még kiskorú vagyok és nem tudok bánni a pénzzel.

2020. júl. 17. 20:42
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
75%

"Amúgy a gyerektartás nem az anyának jár, hanem a gyereknek"

A gyerektartás arra van, hogy a gyerek megélhetésére legyen költve. Nem arra, hogy szempillafestéket vegyen az anyja meg fizesse a kajáját, ruháját, bérletét, a napi tele kád fürdővizét stb.

2020. júl. 22. 15:20
 22/35 anonim ***** válasza:
77%
#21 Így van, egyről beszélünk =)
2020. júl. 22. 16:31
 23/35 anonim ***** válasza:
71%

20. A gyerektartás a gyerek havonta felmerülő kiadásaira kell (ruha, iskola, étkezés, esetleg gyógyszer). Az hogy jelen helyzetben a kérdező anyukája és élettársa jó anyagi körülmények között él a tényen nem változtat.

De mint mondtad kérdező később ez a pénz be lesz hajtva. Van olyan is hogy egy összegben kifizetni a gyerektartást.

Így nem értem anyukád miért ellenkezik a pénz miatt. Talán féltékeny. Pedig nincs oka rá, mert szereted. Egy 17 éves már nem kisgyerek. Szerintem se ilyan sok 100ezer forint egy 17 évesnek, mint mondtad ruhát is és írószereket akarsz belőle amit amúgy is meg kellene venni. Ha drágállja ezeket a sminkcuccokat akkor nézzétek olcsóbbat. Esetleg ha marad azt elrakni másra. Anyukád örülhetne hogy ezt nem neki kell kifizetni. Közösen beoszthatnátok, fontos dolgok elöl, a maradék pedig másra. Itt lenne a lehetősége anyukádnak hogy meg mutassa hogy hogyan kell bánni a pénzzel.

2020. júl. 22. 17:16
 24/35 anonim ***** válasza:
100%
"Amúgy a gyerektartás nem az anyának jár, hanem a gyereknek" Valóban. A mindennapi szükségletekre mint kaja, rezsi. tanulás költségei-ugyanis a gyerektartás nem zsebpénz...
2020. júl. 22. 17:23
 25/35 anonim ***** válasza:
100%
Kiváncsi vagyok később apukád ki tud e törni ebből az úgynevezett hobbi-apuka szerepkörből. Inkább gyerektartást kellett volna rendszeresen fizetnie de ha a szürke és magától értetődő szükségletekre költött volna, tehermentesítve anyukádat az annyira alap dolog hogy vállveregetés is túlzás. De így hogy előtted és neked virít amikor és amennyit akar így jóval kevesebb pénzből jóval népszerűbb lehet anyukádnál (a te szemedben) akinek folyamatos jelenléte nélkül amúgy éhenhaltál volna
2020. júl. 22. 17:37
 26/35 anonim ***** válasza:
30%
#24 tévedés! A törvény nem határozza meg, hogy a gyerektartást mire lehet elkölteni. És igen, zsebpénz céljából is adható. Amúgy meg ha esetleg bíróság elé kerülne az ügy, úgyis csak 6 hónapot lehet visszamenőlegesen behajtani (hacsak nincs közjegyző előtt elismert tartozás... gondolom nincs), az apuka pedig lobogtathatja a bankszámlakivonatot, hogy de hát tessék, itt is utaltam, meg itt is, meg itt is... hogy 6 hónapon túl mi történt, az az égvilágon senkit sem fog érdekelni (maximum az anyukát), ahogy az sem, hogy az átutalt összeget utána a gyerek mire költötte.
2020. júl. 22. 18:21
 27/35 anonim válasza:
100%
Valószínűleg nem bánsz jól a pénzzel, 10-en ezres palettákra 17 évesen sztem nem normális költeni, hacsak nem állnak baromi jól a szüleid. Inkább rakj félre. Persze ami szükséges vedd meg, de!! ne ilyen impulzus vásárlás soran, meg logikusan gondold at, hogy azt te használni fogod-e. Pl. Egy 2 éven belül lejáró smink palettából sztem nem kell olyan sok, mert egyáltalán nem fogod tudni őket kihasználni. Sztem anyukád a javadat akarja, hogy ne szórd el majd se perc alatt a fizudat, vagy ezt a 100k-t. Persze én nem ismerlek, ha valóban nem csak kifogás és tényleg szükséged van ruhára etc., akkor természetesen vegyél pár jól kihasználható darabot, ne érezd magad szarul.
2020. júl. 22. 22:02
 28/35 anonim ***** válasza:

Hát attól függ mennyi részét koltened el? Tényleg beosztanad? Esetleg írd le neki mire mennyit koltenel kb tehát hogy tényleg jol osztanad be. Vagy Ne egyszerre vegyél mindent hanem mondjuk havonta pár cucc akkor nem olyan sokkoló.

Vagy, ha szerinted jó anya akár rá is bizhatnad már erre a kis idore és majd koltod azt a pénzt amit te megkerestel hobbira.

Én megkaptam apám utáni arvasagit zsebpénznek de mondjuk a nyelvizsga probalkozasok is abból mentek, meg a jogsi is amit, felesleges ruhára költöttem azt tök megbántam később.jobb lett volna tartaleknak.

2020. júl. 22. 22:09
 29/35 anonim ***** válasza:

"nem nézi jó szemmel,amikor apukámtól pénzt kapok,mert szerinte ''apám megveheti a szeretetem'" Szerintem arra gondol hogy nem feltétlenül pénz ajándékot kellene adnia, mert az egy kicsit személytelen és olyan mintha csak így akarná lerendezni az apaságot.

"Ő szereté beosztani a pénzem és ellenőrizni,hogy miket veszek belőle,mert a saját junior számlát mostantól elfelejthetem." Elfeledkezik arról higy 1 év és 18 leszel. Nem most kellene elkezdeni a pénz ellenőrzését.

Mindkettőtöknek igaza van szerintem amennyire ebből még lehet állapítani.

2020. júl. 22. 22:34
 30/35 anonim ***** válasza:
50%
Meglehet érteni téged is ás anyukádat is. Fiatal lány vagy teljesen természetes, hogy szeretnél ruhákat, kozmetikai szereket, hobbi felszerelést stb... és ezzel nincs is semmi baj nem kellene ilyenre kiakadni, apud neked adta azt a pénzt, hogy te költsd el nem pedig anyudnak adta, hogy oszd be a gyerekre. Afelől pedig anyudat is lehet érteni, hogy próbál sokat spórolni a jövőre nézve pl. egyetemre, főiskolára stb. de akkor sem kéne azzal a pénzel rendelkeznie amit szabad felhasználásra kaptál.
2020. júl. 23. 01:47
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!