Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Normális, hogy elszedik a pénzem?

Normális, hogy elszedik a pénzem?

Figyelt kérdés

16 éves vagyok. Nincs a közelemben jelenleg normális diákmunka, tehát azt csinálom, mint egész általános iskolás korom óta nyáron - gyümölcsöt szedek, jelenleg meggyet. Könnyűnek hangzik, de hőségben elég fárasztó tud lenni, ráadásul irreálisan keveset is fizet. Ez nem probléma, örülök, hogy tudok pénzt keresni, legalább nem ülök itthon egész szünidő alatt. Szerencsére ez nem olyan kötött, tehát amely napokon nem voltak óráim, tudtam menni dolgozni, tehát kisebb kihagyásokkal két hete vagyok ott. Az előző nyarakon minden pénzt a szüleimnek adtam, egyrészt mert elkérték, másrészt mert akkor még rosszabbul kerestem, és így nem volt értelme semmire gyűjteni. Most szerettem volna venni egy-két dolgot, mert konkrétan két nadrágom van, ami normális, és tudom hordani, erre kezdtem el gyűjteni, meg minden olyan dologra, amiről tudom, hogy nem tudják megvenni a szüleim. Aránylag szépen gyűlt, aztán elkezdték elkéregetni. Szívesen adtam volna, ha mondjuk csak kajára kellett volna, de általában a pia meg a cigi volt az, amire nem maradt nekik. Megígérték, hogy visszaadják,(ők azért nyilván többet keresnek, lett volna miből) de ha szóvá mertem tenni, csak jött az, hogy mennyire fukar vagyok, meg hogy jellemtelen, amiért a szájukból veszem ki a kenyeret. Még többet kértek el, és ha nemet mondtam volna, valószínűleg egész nap én lettem volna a célpont a házban. Elengedtem ezt a témát, már nem akarta veszekedni. Reggel szóvá tettem apumnak, hogy ha nyár többi részében, ha úgy keresek, szeretnék venni magamnak egy telefont, mire hirtelen üvöltözni kezdett, hogy ne legyenek ilyen nagy terveim, mikor ennünk sincs mit.(De, van.) Továbbá közölte, hogy egy család vagyunk, ne magamnak gyűjtsek.

A kérdésem az, hogy tényleg baj, hogy a saját pénzemből akarok venni valamit? Egyrészt megértem, mert tudom hogy a drágább dolgok nem szegényeknek valók, de én nem tőlük kérem azt a telefont. Emellett sosem voltak nagy igényeim, a legtöbbe kerülő dolog, amit kértem, talán egy 15.000 ft-os tablet volt, ami később meghibásodott, és mivel nem volt több raktáron, visszakapták a pénzt, amiből sosem vettünk újat.

Az eltartásom lehet még az, ami pénzbe kerül, de úgy gondolom, hogy piára és cigire sajnos sokkal több pénz elmegy, és ezt ők is szokták mondani.

Szerintetek tényleg kötelességem, hogy hazaadjam a pénzt? Ha tényleg csak kamaszhiszti, amit csinálok, hát legyen, én segítem továbbra is őket, csak rossz, hogy ezzel csak a káros szenvedélyeiket támogatom, mikor nekem akkor is bűntudatom van, ha kapok egy pizzát.

Azt még hozzá kell tennem, hogy jó kapcsolatom van a szüleimmel, alkoholizmusuk ellenére is, csak ez a pénz téma csinált ki teljesen.

Előre is köszönöm szépen a pozitív/negatív válaszokat egyaránt!

2020. jún. 12. 17:49
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
89%
Hagyd abba a munkát, és ha kérdik, mért nem dolgozol, megmondod, hogy azért nem, mert elisszák. Pont. Ne tégy több erőfeszítést a kedvükért. Állj le.
2020. jún. 12. 20:14
 22/39 anonim ***** válasza:
100%
Nem, nagyon nem normális, hogy elveszik a pénzed. Ne mondd meg, mennyid van.
2020. jún. 12. 20:17
 23/39 Savlekotő ***** válasza:
79%

nem köteles a gyerek fizetni apu anyu piázásának gyümölcsét"

Csakhogy szereti őket. Ha el is költözik, akkor se fog tudni hátat fordítani nekik örökre. Nem is akar. És jól is van ez így.

Jól is van,aztán ha 10 év mulva is isznak és nem megy a leszoktatás,és továbbra is kirabolják neki sincs saját családja,vagy rávaló, ráébred hogy magasról szarni kellett volna a piásokra nem szeretni őket akik csak a szeszt szeretik..

2020. jún. 12. 20:19
 24/39 anonim ***** válasza:
98%

Amúgy esetleg azt csinálhatod, hogy a kapott pénzből néha veszel egyszerű élelmiszert, és akkor onnantól nem mondhatják, hogy a "szájukból veszed ki a kenyeret", a többit pedig szépen el rakod.

Mindenképpen muszáj nekik nemet mondanod, nem csak a mostani diákmunkás pénzed miatt, hanem azért is, mert ezek azok a szülők, akik később felnőtt korodban is elvárják majd, hogy a cigit/piát te fizesd! Merthogy neked biztos belefér.

2020. jún. 12. 20:20
 25/39 anonim válasza:
89%
Végezd el a sulit és menekülj! Nem rosszból mondom, de ha már rendes munkád lesz akkor azt is el fogják venni. Nem normális dolog hogy a gyerek dolgozik azért hogy a szülők űzhessék a függőségüket. Ha tényleg gyűjteni akarsz akkor ne mondd el nekik hogy mennyit keresel, amint végzel a sulival keress egy munkát, 2-3 hónap alatt gyűjtesz pénzt és keresel egy olcsó albit. Azt a pénzt amit meg fogsz keresni inkább költsd az albidra, mint hogy a szüleid cigit meg piát vegyenek belőle. És a szüleid egy jó példa arra, hogy te milyen ne legyél
2020. jún. 12. 20:33
 26/39 anonim ***** válasza:
100%
A háziorvosig kellene őket elvinni úgy, hogy ők is le akarnak szokni. Onnantól kapja a beutalót, csak nekik is akarniuk kell.
2020. jún. 12. 21:35
 27/39 anonim ***** válasza:
100%
Itt a gyakorin minden problémára van egy két szóból álló megoldás: költözz el. Csakhogy ez nem ilyen egyszerű. Igen, a kérdező szülei felelőtlenek és alkoholisták, de a maguk módján szeretik a gyereküket és az is őket. Ráadásul még 2 év kell a nagykorúságához. Azt nagyon fontos tudatosítanod magadban, hogy a pénz, amit a munkáddal keresel, a tied. Még kiskorú vagy, ezért a szüleid kötelesek rólad gondoskodni és eltartani. Ajánld fel esetleg - de csak ha akarod, mert ezen múlik - hogy a pénz egy (kisebb) részéből veszel otthonra kaját, de a maradékot szeretnéd félretenni és a saját szükségleteidre költeni. Ha veszel élelmiszert, akkor már ki is védted, hogy azzal zsaroljanak, hogy "jaj nincs mit enni" és nem cigire meg piára verik el a fizudat. El kell kezdened következetesen kiállni magadért és a saját érdekeidet nézni. Amúgy nagyon jólelkű, értelmes, szorgalmas kamasznak tűnsz, szerintem nem lesz bajod az életben <3
2020. jún. 12. 22:15
 28/39 Savlekotő ***** válasza:
55%
Mikor jöttök rá hogy egy függő képtelen szeretni bárkit,ők a szert szeretik,ha a gyerek,feleség,akárki és szer közt választaniuk kéne,nem a gyereket ,embert választanák,hanem a piát drogot akármilyen függvényt,de a gyakorin a függőket Istenítik és az áldozatot még rá is veszik hogy ez a jó,szopjon csak ő is tovább,adja oda az utolsó forintját is hogy el legyen az is piálva.. Szomorú..
2020. jún. 12. 22:22
 29/39 anonim ***** válasza:
94%
Iszákossal alkudozni értelmetlen.
2020. jún. 12. 22:36
 30/39 anonim ***** válasza:
90%

Nem normális. Ürüggyel veszik el a pénzt tőled...

Mi se éltünk jól annak idején, épp ezért dolgoztam 16 éves koromtól fogva. Én pl. arra gyűjtöttem hogy a szétfeküdt ágyamat (ami gyakorlatilag kanapé volt) le tudjam cserélni. Eszükbe nem jutott a szüleimnek elvenni a pénzem, inkább örültek hogy ezeket intézem magamnak...

Minél előbb lépj le tőlük. Amint dolgozni fogsz teljes állásban rendes fizuért, ott fognak lehúzni ahol tudnak.

2020. jún. 13. 07:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!