Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Normális, hogy elszedik a pénzem?

Normális, hogy elszedik a pénzem?

Figyelt kérdés

16 éves vagyok. Nincs a közelemben jelenleg normális diákmunka, tehát azt csinálom, mint egész általános iskolás korom óta nyáron - gyümölcsöt szedek, jelenleg meggyet. Könnyűnek hangzik, de hőségben elég fárasztó tud lenni, ráadásul irreálisan keveset is fizet. Ez nem probléma, örülök, hogy tudok pénzt keresni, legalább nem ülök itthon egész szünidő alatt. Szerencsére ez nem olyan kötött, tehát amely napokon nem voltak óráim, tudtam menni dolgozni, tehát kisebb kihagyásokkal két hete vagyok ott. Az előző nyarakon minden pénzt a szüleimnek adtam, egyrészt mert elkérték, másrészt mert akkor még rosszabbul kerestem, és így nem volt értelme semmire gyűjteni. Most szerettem volna venni egy-két dolgot, mert konkrétan két nadrágom van, ami normális, és tudom hordani, erre kezdtem el gyűjteni, meg minden olyan dologra, amiről tudom, hogy nem tudják megvenni a szüleim. Aránylag szépen gyűlt, aztán elkezdték elkéregetni. Szívesen adtam volna, ha mondjuk csak kajára kellett volna, de általában a pia meg a cigi volt az, amire nem maradt nekik. Megígérték, hogy visszaadják,(ők azért nyilván többet keresnek, lett volna miből) de ha szóvá mertem tenni, csak jött az, hogy mennyire fukar vagyok, meg hogy jellemtelen, amiért a szájukból veszem ki a kenyeret. Még többet kértek el, és ha nemet mondtam volna, valószínűleg egész nap én lettem volna a célpont a házban. Elengedtem ezt a témát, már nem akarta veszekedni. Reggel szóvá tettem apumnak, hogy ha nyár többi részében, ha úgy keresek, szeretnék venni magamnak egy telefont, mire hirtelen üvöltözni kezdett, hogy ne legyenek ilyen nagy terveim, mikor ennünk sincs mit.(De, van.) Továbbá közölte, hogy egy család vagyunk, ne magamnak gyűjtsek.

A kérdésem az, hogy tényleg baj, hogy a saját pénzemből akarok venni valamit? Egyrészt megértem, mert tudom hogy a drágább dolgok nem szegényeknek valók, de én nem tőlük kérem azt a telefont. Emellett sosem voltak nagy igényeim, a legtöbbe kerülő dolog, amit kértem, talán egy 15.000 ft-os tablet volt, ami később meghibásodott, és mivel nem volt több raktáron, visszakapták a pénzt, amiből sosem vettünk újat.

Az eltartásom lehet még az, ami pénzbe kerül, de úgy gondolom, hogy piára és cigire sajnos sokkal több pénz elmegy, és ezt ők is szokták mondani.

Szerintetek tényleg kötelességem, hogy hazaadjam a pénzt? Ha tényleg csak kamaszhiszti, amit csinálok, hát legyen, én segítem továbbra is őket, csak rossz, hogy ezzel csak a káros szenvedélyeiket támogatom, mikor nekem akkor is bűntudatom van, ha kapok egy pizzát.

Azt még hozzá kell tennem, hogy jó kapcsolatom van a szüleimmel, alkoholizmusuk ellenére is, csak ez a pénz téma csinált ki teljesen.

Előre is köszönöm szépen a pozitív/negatív válaszokat egyaránt!

2020. jún. 12. 17:49
1 2 3 4
 1/39 A kérdező kommentje:
Most visszanézve elég sok a hiba a szövegben, ezért elnézést kérek.:D
2020. jún. 12. 17:50
 2/39 anonim ***** válasza:
97%
Én gyűjtenék és 18 évesen úgy húznék el, mint a darumadár.
2020. jún. 12. 17:52
 3/39 anonim ***** válasza:
97%
Hagyd ott őket minél hamarabb! :(
2020. jún. 12. 17:58
 4/39 anonim ***** válasza:
97%
Nem értem, hogy egyes családokban miért kell olyan alapért is könyörögni, hogy ruha, meg telefon. Én összegyűjteném a pénzt, és megvenném magamnak, ami kell, nekik meg nem adnám oda. Te kerested. Nekik meg kötelességük téged eltartani, ne te dolgozz már meg azért, hogy legyen kaja az asztalon. Persze, még köszönd is meg, hogy ehetsz..
2020. jún. 12. 17:58
 5/39 anonim ***** válasza:
95%
Huhh, sajnállak. Inkább örülnének, hogy dolgozol, és nem az van, hogy hisztizel, hogy kell a 100 ezres telefon... Egyáltalán nem normális, hogy elszedik a pénzedet. Ha még tényleg fontos dolgokra menne, de cigi meg pia... Alapból nem a gyerek feladata, hogy kenyeret tegyen az asztalra. De ha még is besegít, az tök jó, már amennyiben tényleg szükség van rá. De az egyáltalán nem oké, hogy elveszik a te pénzedet, és ilyen dolgokra költik.
2020. jún. 12. 18:00
 6/39 anonim ***** válasza:
90%
Nagyon cuki vagy, de tényleg <3 kérdésedre a válasz: nem, nem normális, hogy elveszik a te fárasztó munkával megkeresett kevés kis pénzed. Sajnos vannak ilyen szempontból megbízhatatlan emberek, akik mindig ígérgetik, hogy visszaadják, aztán sose teszik. Ne add oda nekik, neked is van hova tenni. Dolgozó emberek, finanszírozzák maguknak a cigit meg a piát. Igyekezz félretenni amennyit lehet a továbbtanulásodra. De ettől még nyugodtan vedd meg magadnak a farmereket :)
2020. jún. 12. 18:02
 7/39 anonim ***** válasza:
89%
4 es en hiaba konyorognek fix h nem adnak. Ruhat magamnak veszek, eletemben eloszor kaptam 10ezer forintot (!!!!) ruhara ami nagyon nagy szam. Telefonrol nem is almodharok h vesznek nekem. En dolglzk erte. Kerdezo:nem normalis a csaladod a gyerek nem ad penzt a szuleinek 16 evesennmax ha epitkeznek. Es azt is visszakapja tenylegesen
2020. jún. 12. 18:05
 8/39 anonim ***** válasza:
88%

Van már saját számlás? Sürgősen nyiss egyet ha még nem, és a pénz nagyjàt tedd be. A maradékot odaadó nekik valami "csak ennyit kaptam" dumával.

Egyáltalán nem normális, amit csinálnak, de te is írtad, alkeszok és cigiznek, ennyi telik tőlük.

2020. jún. 12. 18:06
 9/39 anonim válasza:
88%
Szia! Ha nem vagytok mély nyomor szintjén, nem kötelességed odaadni a pénzt. Nagyon toxikusnak hangzik ez a fajta családi élet ahogy leírtad, nekem hasonló volt (nem ugyanaz a helyzet, én csak magamat tartottam el 16 éves koromtól mert elköltöztem egy barátomhoz) . Nagyon nehéz ez így. Én mindenképpen beraknám a pénzem a bankba (16 évesen már nyithatsz bankszámlát) és bár nem akarlak erre motiválni, de ha a szülők kényszerítenek, mond azt hogy be kellett valamit fizetni az osztályban vagy ha nem félsz a vihartól amit kapni fogsz, mond azt hogy elköltötted már a pénzt. Én ezt csináltam, közben gyüjtögettem. Ahogy az előttem szóló is írta, sztem próbálj meg már úgy félretenni, hogy 18 évesen el tudj költözni. Jobb neked is ha nem vagy sakkban mert nincs hova menned (az albi árak sajnos igen magasak) Ha gondolod írjál privátot, és onnan felveszlek facen, szívesen segítek ha tudok (bár most Londonban élek). :) 22/L
2020. jún. 12. 18:09
 10/39 anonim ***** válasza:
91%
7-es, sajnálom a helyzeted. Nem azt mondom, hogy havonta kapjon új telefont, meg minden héten új ruhát, de igenis ezek már alap dolgoknak számítanak, és meg kéne adni a gyereknek, legalább amíg még tanul, és nem ér rá dolgozni. A gyereknevelés és tartás nem csak annyiról szól, hogy amíg kisgyerek, addig pelenkázzuk meg stb, hanem ha felnő akkor is segítünk neki. Attól mert vannak, akik ezt nem kapják meg, és maguknak kell rá megkeresni a pénzt, az nem azt jelenti, hogy ez a normális.
2020. jún. 12. 18:10
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!