Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Normális, hogy elszedik a pénzem?

Normális, hogy elszedik a pénzem?

Figyelt kérdés

16 éves vagyok. Nincs a közelemben jelenleg normális diákmunka, tehát azt csinálom, mint egész általános iskolás korom óta nyáron - gyümölcsöt szedek, jelenleg meggyet. Könnyűnek hangzik, de hőségben elég fárasztó tud lenni, ráadásul irreálisan keveset is fizet. Ez nem probléma, örülök, hogy tudok pénzt keresni, legalább nem ülök itthon egész szünidő alatt. Szerencsére ez nem olyan kötött, tehát amely napokon nem voltak óráim, tudtam menni dolgozni, tehát kisebb kihagyásokkal két hete vagyok ott. Az előző nyarakon minden pénzt a szüleimnek adtam, egyrészt mert elkérték, másrészt mert akkor még rosszabbul kerestem, és így nem volt értelme semmire gyűjteni. Most szerettem volna venni egy-két dolgot, mert konkrétan két nadrágom van, ami normális, és tudom hordani, erre kezdtem el gyűjteni, meg minden olyan dologra, amiről tudom, hogy nem tudják megvenni a szüleim. Aránylag szépen gyűlt, aztán elkezdték elkéregetni. Szívesen adtam volna, ha mondjuk csak kajára kellett volna, de általában a pia meg a cigi volt az, amire nem maradt nekik. Megígérték, hogy visszaadják,(ők azért nyilván többet keresnek, lett volna miből) de ha szóvá mertem tenni, csak jött az, hogy mennyire fukar vagyok, meg hogy jellemtelen, amiért a szájukból veszem ki a kenyeret. Még többet kértek el, és ha nemet mondtam volna, valószínűleg egész nap én lettem volna a célpont a házban. Elengedtem ezt a témát, már nem akarta veszekedni. Reggel szóvá tettem apumnak, hogy ha nyár többi részében, ha úgy keresek, szeretnék venni magamnak egy telefont, mire hirtelen üvöltözni kezdett, hogy ne legyenek ilyen nagy terveim, mikor ennünk sincs mit.(De, van.) Továbbá közölte, hogy egy család vagyunk, ne magamnak gyűjtsek.

A kérdésem az, hogy tényleg baj, hogy a saját pénzemből akarok venni valamit? Egyrészt megértem, mert tudom hogy a drágább dolgok nem szegényeknek valók, de én nem tőlük kérem azt a telefont. Emellett sosem voltak nagy igényeim, a legtöbbe kerülő dolog, amit kértem, talán egy 15.000 ft-os tablet volt, ami később meghibásodott, és mivel nem volt több raktáron, visszakapták a pénzt, amiből sosem vettünk újat.

Az eltartásom lehet még az, ami pénzbe kerül, de úgy gondolom, hogy piára és cigire sajnos sokkal több pénz elmegy, és ezt ők is szokták mondani.

Szerintetek tényleg kötelességem, hogy hazaadjam a pénzt? Ha tényleg csak kamaszhiszti, amit csinálok, hát legyen, én segítem továbbra is őket, csak rossz, hogy ezzel csak a káros szenvedélyeiket támogatom, mikor nekem akkor is bűntudatom van, ha kapok egy pizzát.

Azt még hozzá kell tennem, hogy jó kapcsolatom van a szüleimmel, alkoholizmusuk ellenére is, csak ez a pénz téma csinált ki teljesen.

Előre is köszönöm szépen a pozitív/negatív válaszokat egyaránt!

2020. jún. 12. 17:49
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
62%

"a pia meg a cigi volt az, amire nem maradt nekik. Megígérték, hogy visszaadják"

Drogosoknak sose szabad elhinni, hogy megadják, legalább most már tudod...

"tényleg kötelességem, hogy hazaadjam a pénzt?"

Amikor tényleg nincs pénzük kajára, akkor tényleg segítsd őket anyagilag - ne a pénzt add oda nekik, hanem a kaját!

"Ha tényleg csak kamaszhiszti, amit csinálok"

Nem, annál komolyabban gondolkodsz.

"én segítem továbbra is őket, csak rossz, hogy ezzel csak a káros szenvedélyeiket támogatom"

Hát ez az...

"nekem akkor is bűntudatom van, ha kapok egy pizzát"

Ezt ők tudják? Beszélj velük (amikor épp lehet...), hogy megértsék legalább, hogy mi van.

"Azt még hozzá kell tennem, hogy jó kapcsolatom van a szüleimmel, alkoholizmusuk ellenére is"

Az lenne nekik az igazi segítség, ha a szenvedélyeikről tudna segíteni nekik valaki leszokni. De ez neked túl nagy feladat... Ha van olyan felnőtt rokon, aki gondolod, hogy segíthetne ebben, próbálj meg vele beszélni, hátha hallgatnak rá.

2020. jún. 12. 18:17
 12/39 anonim válasza:
88%
9-es vagyok.. egy ideális családban talán..de magyarországon rengeteg család él a létminimumon vagy akár alatta, és sokan nem önön hibából. Néha elsavanyodik a szívem hogy Londonba pl egy mekis munkásnak alap hogy egy évben legalább egyszer külföldre megy a családdal nyaralni pl. Sok családdal beszéltem itt akik még egy balcsit is csak egész éves sporlással tudják összehozni.
2020. jún. 12. 18:19
 13/39 anonim válasza:
71%
És igen, leirtam Mo.-t kis m-el XDXD sry guys
2020. jún. 12. 18:19
 14/39 anonim ***** válasza:
94%

A meggyszedes, az nagyon keny meló.

Tudod ki adna haza a pénzt.

Mond azt, hogy kevesebbet keresel, vagy azonnal vegyél magadnak ruhát vagy valamit.

Ne mondj a terveiről semmit sem.

Van pénzük nyugodj meg, csak ne az fogyjon, hanem a tiéd.

Akinek cigire piara kell, és van kaja, akkor van még pénz.

2020. jún. 12. 18:20
 15/39 anonim ***** válasza:
93%

Én a helyedben azt csinálnám, hogy ha kérdezik mennyit kerestél aznap, akkor kevesebbet mondanék, hogyha kérnének megint, akkor ne legyen cirkusz, hogy milyen fukar vagy. (Ahogy az írásodból lejön, lesz még ilyen alkalom, neked pedig nem lesz szíved nemet mondani nekik)

Szóval legalább az aznapi fizudnak a felét tedd félre,hogy mielőbb el tudj tűnni onnan. Vagy esetleg ajánld fel nekik, hogy te bevásárolsz otthonra élelmiszert, akkor nem tudják hozzád vágni, hogy kajára sem vagy képes pénzt adni.

Kitartást!!

2020. jún. 12. 18:35
 16/39 anonim ***** válasza:
90%
Sajnos ilyenkor csak a hazugság segít, ha nem akarod az egész napos lelki terrort meg hisztit hallgatni. Én is ilyen családból származom. Sosem mondtam el,hogy mennyit keresek. Mindig kérdezgették, amikor elegem lett, akkor mindig annyit mondtam, amennyiből 'megélek'. Pl ha 100 ezret kerestél diákmunkával, akkor hazudj 50 ezret. Ha abból elkérnek 10 ezret, az még mindig jobb, mintha vérszemet kapnának a 100 ezerre. Aztán ha megkapod a fizudat, azonnal vedd meg amire szükséged van pl nadrág, telefon. Utána már tudod mondani, hogy elfogyott sajnos a fizud. Mindig későbbi időpontot mondj, hogy mikor jön a fizu, mert így lesz időd elkölteni. Ha félre akarsz tenni azt is csak titokban, saját bankszámlára. Sajnos tudom milyen egy ilyen családban felnőni, én szinte 14 éves koromtól semmit nem kaptam a szüleimtől, örültem, ha az osztálypénzt kifizették. Aztán le is léptem 18 évesen. Neked is ezt javaslom, mert később, ha már rendes állásod lesz, akkor mégtöbbet akarnak majd lehúzni rólad.
2020. jún. 12. 19:04
 17/39 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenkinek, meglepett ez a sok kedves válasz.(:

Elköltözni mindenképp el fogok egyszer, de ezen még nem túl sokat gondolkodtam. Szeretek itthon lakni, amikor nem fetrengenek részegen/nincs ez a pénz cirkusz, tudunk összetartó kis család is lenni. Szeretnek engem, de problémás a helyzetünk, és sajnos eltér a gondolkodásuk az átlag emberekétől.

Szoktam kis mennyiségben ruhákat kapni általában tanévkezdés előtt, ha úgy állunk anyagilag, csak nyilván olcsón, így rettentő kevés ideig bírják. Azt pedig még csak említeni sem mertem nekik, hogy néha még a sajt barátaim is lenéznek az öltözködésem miatt, pedig annyira nem gáz, csak ugye látszik, hogy megviselt és olcsó.

7-es: Sajnálom, neked is kitartást!:/

Számlám van egyébként, és köszönöm a tanácsot, jó ötlet, csak sajnos tudják, mennyi keresek, amire kitérek később.:D

Nem vagyunk a mély nyomor szintjén, de mostanában csak abból élünk, amit egy nap megkeresnek, ami általában bőven elég egyébként ételre és minden másra, itt akkor van a baj, ha szerintük keveset kerestek.:D Jól esik a felajánlást, írok hamarosan.(:

A legtöbb rokon elfordult tőlünk Nagymamám halála után, amit mélyen belül megértek, másik részük meg egyszerűen csak nem olyan közeli, így nem tudok segítséget kérni, habár nem hiszem, hogy hallgatnának rá. Rosszabb időszakokban megpróbáltam könyörögni, hogy szokjanak le, de nem hiszik el, hogy nekik ez rossz, hiszen "nem bántanak".

Nem tudom sajnos letagadni a pénzt, mert anyummal egy helyen dolgozom, és látja, mikor fizetnek. Pár éve kapott egy súlyosabb szívrohamot, ezután nem tért vissza az akkori munkahelyére, a rokkant nyugdíját pedig már elvették. Emellett itt naponta fizetés van, ezért is jön, megtakarításunk pedig nincs, havonta fizetésnél tényleg nem tudnánk mit enni. Volt olyan is, mikor egyszerűen kevésnek látta a napi pénzét, és még mellé kért.

Igen, attól én is tartok, hogy ha rendes állásom lesz, el fogják kéregetni azt a fizetésem is, még akkor is, ha külön lakom majd. Annyi reményem van, hogy mentőápoló -később tiszt- leszek, és valószínűleg lesznek "kapcsolataim" egészségügyi körökben, hátha le tudom szoktatni őket a szenvedélyeikről:D

2020. jún. 12. 19:18
 18/39 Savlekotő ***** válasza:
91%
Ne hogy már hagyd magad manipulálni nem köteles a gyerek fizetni apu anyu piázásának gyümölcsét,és lenne pénz ennire ha nem innák füstölnék el a rá valót. 18 évesen meneküljél onnan..
2020. jún. 12. 19:19
 19/39 A kérdező kommentje:
*saját, sajt helyett
2020. jún. 12. 19:20
 20/39 anonim ***** válasza:
84%

"nem köteles a gyerek fizetni apu anyu piázásának gyümölcsét"

Csakhogy szereti őket. Ha el is költözik, akkor se fog tudni hátat fordítani nekik örökre. Nem is akar. És jól is van ez így.

Kérdező, a leszoktatáshoz szerintem nem kapcsolatok kellenek az egészségügyben, hanem az kéne, hogy ők maguk akarják.

[link]

2020. jún. 12. 19:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!