Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Másnak is semmilyen a viszonya...

Másnak is semmilyen a viszonya az édesanyjával?

Figyelt kérdés

Én és az anyukám olyanok vagyunk, mint a tűz és a víz. Apára hasonlítok. Bennük sincs semmi közös, és már réges-rég el kellett volna váljanak, csak ahhoz kényelmesek, meg az anyagiakat se tudnak szétosztani.

Szóval most, hogy karantén van, itthon kell lennem a szülői házban, mert kollégiumban nem lehetek. Napok óta egymáshoz sem szólunk kb.

De ez mindig így van, ha itthon vagyok. Ha meg a koliban, akkor fel nem hív, csak minden nap ír egy messenger üzenetet, hogy mizu. Én 2 mondatban össze tudom foglalni, hogy mi van és igényem sincs többre.

Évente pár alkalommal kifejtünk egymásnak dolgokat, meg olyankor őszinték is vagyunk, de pl. rengeteg dolog van, amihez őszintén nem tudok, és nem is akarok hozzászólni, nekem hiába mondja el, nem akarok belőle részesülni. Ezt megmondtam neki pár napja. Persze erre az volt a válasza, hogy neki sem kötelessége meghallgatni. Én felvilágosítottam, hogy de én a gyereke vagyok, ő viszont a másik irányból ne kommunikáljon úgy velem, mintha az anyja lennék, vagy egy bizalmas barátnője és tőlem várna tanácsot vagy megértést 50 éves szinten, mert csak 23 vagyok és van elég gondom nekem is. De őt nem avatnám be, eddig se értett meg soha és mindenről az a véleménye, hogy normális lennék, ha végre elveszteném a szüzességem. XD Nevetséges.

Sokszor azt mondja, hálátlan vagyok. Igen, én is annak érzem magam. De sajnos ha nem tudok hozzá kötődni, nem tudok melegebb lenni, ő meg aztán egyenesen elzárkózik az egésztől, nem nyit felém, vagy valahogy sikerül, akkor abból kölcsönösen ajtózárás lesz. Valahányszor hazajövök, a nyakamba ugrik, de 2 nappal később meg megint a bárcsak elhúznék végre állapot van. Az érzelmi zsarolásért nem tudok hálás lenni. Ha kölcsönösen nem tudunk egymásnak többet adni, akkor nem kell erőltetni, csak azért, mert megszült, én úgy gondolom.

Mondjuk hála a mi pocsék viszonyunknak, más emberekkel sem tudok normális kapcsolatokat kialakítani. Úgyhogy elképzelni sem tudom, hogyan működne esetemben egy párkapcsolat, szóval lehetőségem sem volt megpróbálni. De nyilván neki nem mondhatom meg, hogy "miattad nem tudom hova rakni a kapcsolataim az életemben". Erre is csak azt mondaná, mert önző vagy, magadnakvaló és elviselhetetlen. Legalább 1000x elmondta ezeket a szavakat eddigi életem során.

2020. márc. 23. 14:25
 1/10 anonim ***** válasza:
14%
Neked tényleg egy nagy d&gás hiányzik,elég hisztis vagy,gondolom pasid sincs,hogy ilyen fiatalon ennyit nyervogsz!
2020. márc. 23. 15:57
 2/10 A kérdező kommentje:

Ezt a két sort felesleges volt leírnod. Én leírtam, hogy nincsen. De nemcsak ezért, úgy semmiért sincs okom jól érezni magam az életben. Másoknak legalább a családjukkal jó a viszonyuk. Nekem nincs senkim, akivel megbeszélhetném a dolgaimat, anyával meg nem akarom, mert mindig az a vége "te hülye vagy".

Elvégzem az egyetemet, elkezdek dolgozni, de amúgy mi marad? A nagy üres semmi. Elképzelni se tudom, engem miért szeretnének mások. Vannak jó tulajdonságaim, de ezek édeskevesek ahhoz képest, amit mások fel tudnak mutatni. Nálam különb gyereket is szülhetett volna anyám, plusz bármelyik férfi találna különbet nálam. Mégcsak házias sem vagyok.

Ha kapnék bárkitől bármiféle pozitív visszajelzésty akkor talán elhinném, hogy valamit jól csinálok.

2020. márc. 23. 16:25
 3/10 anonim ***** válasza:
26%

Kérdező, ugyanilyen "semmilyen" volt a kapcsolatom mindig az anyámmal. Tudom, ez nem vigasztal, de később sem lesz jobb. Nekem nem javult, amikor elköltöztem otthonról, akkor sem, amikor férjhez mentem, akkor sem. Mióta pedig a lányom megvan, azóta még jobban érzem, hogy milyen szar a kapcsolatom az anyámmal (ahogy a saját lányommal alakul a kapcsolat, sok mindent megbeszélünk, nagyon jó a viszonyunk, úgy még jobban látszik, hogy anyám milyen anya volt mindig is. Nem is tett érte, hogy jobb legyen velem a kapcsolata).

Ez már így fog maradni, szerintem Nálatok is.

Majd a saját gyerekeddel jobb lesz a kapcsolatod.

2020. márc. 23. 20:24
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Igaz, önző vagy és számodra nagyon kényelmes megoldást találtál: mindenért az anyám felelős.23 éves vagy, felnőtt. Már régesrég önálló értelmi és érzelmi életet kellene, hogy éljél. (Nem anyagiakról beszélek, hiszen még tanulsz.) Mondok egy példát: van egy részeges apa, aki rendszeresen berúg és ilyenkor veri a családját. erre kétféle gyerek reakció létezik; az egyik aki követi ezt a példát, és ő is ilyen lesz, a másik aki megundorodik ettől látván milyen rossz ez, és eszébe nem jutna tönkretenni a családját, ezért nem fog inni. Mi lenne, ha nyitnál, meghallgatnál másokat, problémáikat, gondjaikat, akkor talán azok is meghallgatnak téged. (Az a szöveg, hogy nem érdekel, van nekem is elég ez tényleg elmagányosodáshoz vezet. De ha már ezt csinálod, ne másokat okolj érte. 23 éves vagy, nem egy nyolc éves gyerek. Ha érdeklődő vagy mások iránt, ha segítesz másoknak, előbb-utóbb összejön egy jó barátnő, egy rendes pasas, akikkel jól esik együtt lenni. Persze a barátnő összeszedésénél már egy kicsit meg vagy késve, és pasiból sem biztos, hogy az első válik be. De senkitől ne várj el tökéletességet, hiszen te sem vagy az, és akkor nem érnek nagy csalódások. A szex ebben a korban már alapja egy működő párkapcsolatnak, és a rendszeres szex után a nők kiegyensúlyozottabbak, jobb kedvűek (ennek hormonális okai vannak.) Igaz, hogy 100%-os őszinteség nincs két ember között, de ha kifogsz egy normális pasast akivel jól megvagy, ez a búbánatos életfelfogásod rövidesen tovább száll. (Csak vigyázz rá, mert egy jó kapcsolatot sokkal könnyebb elrontani, mint létrehozni.
2020. márc. 25. 01:17
 5/10 A kérdező kommentje:

Utolsó: van barátnőm, igaz csak 1 olyan személy van, akihez igazán közel állok, a többi lány nagyon különbözik tőlem és ez ugyan nem baj, csak hosszú távon erős kötelék így nehezen tud kialakulni, de én elfogadtam, hogy ennél jobban nem fogunk kijönni egymással. Az emberek többsége sosem kedvelt. Nem hiszem, hogy ez valaha az életben változni fog. Nem hisztiből vagyok érzelmileg labilis, meg szorongó.

Édesapám depressziós, emiatt elviselhetetlen anyával a házassága. Évek óta nem szexelnek, de előtte se sokat, mert nem aludtak egy ágyban már 20 éve. Persze,hogy anya idegbeteg, és mindig rajtam vezette le a feszültséget mindenért. Megkérdeztem tőle, hogy jobban érzi-e magát attól, ha mindenért sérteget. És az volt a válasza: Igen. Egyszerűen értelmetlen vele bármit is megbeszélni, mert ő egy olyan ember, aki soha az életben nem vallaná be, hogy hibázott és érzelmileg bántalmazott gyerekkorom óta. Érzelmileg labilis és én is az vagyok.

Bevallom, pszichológiát tanultam és a tanulmányaimból kiderült, hogy vannak genetikai hajlamok, de azt a környezet befolyásolja. Nekem genetikai hajlamom volt arra, hogy depresszív illetve érzelmileg labilis legyek. És hát felnőttem egy olyan családban, plusz 16 éves koromig nem voltak barátaim, ami tökéletes táptalaj volt arra, hogy szét legyek csúszva így 23 évesen.

Az én problémámat 100%-ig soha nem fogja megszüntetni semmi. Mindig is hajlamom lesz érzelmileg labilissá válni, és mindig is lesznek napok, amikor teljesen befordulok és nem látok kiutat az életemben. Ennek semmi köze ahhoz, hogy nem szexelek. Ismerek én lányokat, akik szintén nem szexelnek, mégsem depresszívek, se nem érzelmileg labilisek. Ezt nem tudom fejben eldönteni sajnos, ha ez így működne, akkor én lennék a világ legboldogabb embere.

Gyógyszert nem vagyok hajlandó szedni, én nem gondolom, hogy az megoldana bármit is hosszú távon. És mivel tudom, hogy nem vagyok teljesen százas, így elég nehéz nyitni az emberek felé, felvállalni magam és őszintének lenni, akkor is, amikor totál a padlón vagyok. Márpedig egy párkapcsolatban fel kellene mutatnom annyi jó tulajdonságot, ami miatt megérné velem maradni még így is, hogy vannak depresszív időszakaim és érzelmi hullámvasutaim.

Ez egy piszok nehéz dolog és nincs az egekben az önértékelésem/önbecsülésem amiatt, amilyen vagyok. Pedig én alapjáraton egy kedves és törődő embernek tartom magam, csak sajnos nem tudom kihozni magamból a maximumot. Nem is vágyom különösebben emberek közé, így meg ismerkedni nem nagyon lehet. Ja és vannak kötődési típusok is, hát én messze vagyok a biztonságos kötődéstől, az biztos.

Ja, és mielőtt ítélkezne bárki is: nem leszek pszichológus. El kell végezzem a szakot, ha már egyszer ez az utolsó évem, de úgy vélem nagyon kaotikus lenne, ha egy olyan ember mozogna a szakmában, mint én. Azt, hogy mit kezdek ezzel a diplomával, egyelőre fogalmam sincs, de éhen halni legalább nem lehet vele.

2020. márc. 26. 01:07
 6/10 A kérdező kommentje:

"Az a szöveg, hogy nem érdekel, van nekem is elég ez tényleg elmagányosodáshoz vezet. "

Azért akartam pszichológus lenni, mert mindig is volt érzékem ahhoz, hogy másokat meghallgassak. De rájöttem, hogy van az a szint, amit nem vagyok hajlandó baráti jó szándékból elvállalni, csak azért, mert tudják, hogy pszichológiát tanultam. Anya is azért adta elő nekem a hattyú halálát a dolgaival kapcsolatban, mert hogy én "pszichológus vagyok". Nem, velem nem beszélheti meg azokat a dolgokat, mert a lánya vagyok. Ez egyszerű szakmai etikai határ, és nem akarok ilyen dolgokat tudni róla, ennyi. De ezek olyan dolgok voltak, hogy soha egyetlen barátnőjének se vallaná be, mert mindenki előtt csak megjátssza magát, hogy jobb az élete, mint amilyen valójában.

Mindig is én voltam az egyetlen, akinek őszintén kimutatta a foga fehérjét, mert valahol csattannia kellett az ostornak.

Ez aztán minden, csak nem olyasmi, amiért hálával tartozom.

2020. márc. 26. 01:14
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Kedves Kérdező! Most, hogy részletesebben leírtad gondjaid, én is jobban megértelek de ne haragudj, nem fogok így sem szorgos buksi simogatásba kezdeni, és nem adok neked mindenben igazat, pedig az lehet, hogy jobban esne, de szerintem többet ártana, mint használna. Hozzáteszem, én nem lélekbúvár vagyok, hanem mérnök, ráadásul pasi. Még a látásmódunk szakmából kifolyólag is más, míg egy pszichológus sok időt fordít egy paciensre, és utána sem tudja biztosra, hogy mennyire volt eredményes, addig ha én kapok egy feladatot, azt nekem biztosan meg kell oldani, különben megkérdezi a főnököm: ezért fizetlek téged? Vagyis eredmény orientált vagyok. Tehát ha valaki igazán tud segíteni neked, az te magad vagy. De ez kétségtelen nagy eltökéltséget, akaraterőt és kitartást feltételez. Sokat jártam a SOTE pszichiátriáján. (Nem engem kezeltek.)Ott láttam a depresszió gyógyszeres kezelésének buktatóit. Nem könnyű beállítani a gyógyszert ami az egyik embernél beválik, az másiknál nem. Van aki állandóan alszik, van aki agresszív lesz, és előhozhat öngyilkossági hajlamot is. És amikor valakit haza engedtek, jelentős része rövidesen visszakerült, hiszen abba a környezetbe ment vissza amelyik megbetegítette. Ebből kiindulva a legfontosabb dolog az lenne, hogy ebből a mérgező környezettől megszabadulj. Enélkül nem megy. Aztán évente egyszer-kétszer hazalátogathatsz, de két óránál többet ne maradj, és minden rendben lesz. Remélem fogsz találni magadnak olyan munkát amelyik tetszik, és amelyben tudod hasznosítani az eddig tanultakat, különben elfecsérelted az eddigi életed több mit húsz százalékát. Az természetes, hogy anyád nem lehet a paciensed az etikán kívül sem, hisz nem tudnál vele elfogultság nélkül kapcsolatot teremteni. A szexszel kapcsolatban nem biztos, hogy jól értettél: a szex csak akkor hasznos, ha olyasvalakivel történik, akinek a testén kívül az is vonz, hogy jó vele lenni, és hiányzik ha nincs melletted. Lehet ellenpéldákat mondani mindenre de tudod, hogy a pszichológia is statisztikákra épül. Szerintem anyád szeret téged, csak lusta gondolkodni, vagy nem tud, vagy nem is akar. Így viszont nagyon ártalmas számodra. Te pedig hagyd már a fenébe a múltat (még ha nehéz is), és próbáld úgy alakítani a jövőd, hogy ne olyan legyen, mint ami nem tetszett a múltban. Tűzzél ki célokat magadnak, és tegyél meg mindent, hogy elérd! Ha nem vagy nagyon ronda, találhatsz párt is magadnak. De gyereket csak akkor vállalj, ha lelkileg rendbe jöttél.
2020. márc. 27. 03:21
 8/10 A kérdező kommentje:

Volt egy sejtésem, hogy mérnök vagy :D A legjobb barátnőm is mérnök és van egy férfi barátom is, aki szintén mérnök lesz. Őt nagy becsben tartom, mert visszautasítottam annak idején. Azóta már van párja.

Én azt vettem észre, hogy az emberek többsége szeret kicsit az ellentétes gondolkodásmód felé nyitni. Unalmas mindig a pszichosokkal szakmázni, és gondolom egy mérnöknek is hasonló érzése támad, ha folyton csak szakmabeliekkel van körülvéve.

A depresszióra való gyógyszerekről nekem is hasonló a véleményem, ezért nem szednék ilyesmiket.

Biztosan lesz kiút ebből a helyzetből, de amíg csupa olyan évfolyamtárssal vagyok körülvéve, akik csuda okosnak hiszik magukat, addig nehezen tudom jobban érezni magam. Eszmecseréink, vitáink vannak (nem veszekedés), de nem szeretek úgy kijönni ebből, hogy én nem értek az adott témához.

Pl: mostanában sokszor szóba kerül az egészségügy. Tudni kell rólam, hogy 1 évet dolgoztam részmunkaidőben egy magán egészségügyi központ recepcióján (azért vettek fel, mert pszichológia BA-t végeztem). Én ezalatt az egy év alatt rengeteg mindent láttam, tapasztaltam, és mindezek alapján nem tud senki meggyőzni arról, hogy nem olyan rossz a magyar egészségügy, mint amennyire az. Ahogy te elmondtad, mit mond a nagy számok törvénye a szexről, úgy engem sem tud meggyőzni egy-két szép emberséges példa arról, hogy azért nem minden orvos rossz... a rendszerrel van a baj, én nem is az orvosokról beszéltem. :D És nem is őket ítélem el, mert nem tudnak mit tenni. Amíg kevés a pénz és az egészségügyi dolgozó, addig minden nem akut probléma megoldása ráér hosszú hónapok múltán is. Vagy el lehet jönni olyan magáncégekhez fizetni, ahol én dolgoztam.

Ez csak egy példa volt, de nehéz mit kezdeni a csőlátású emberekkel. Meg az is elég ingoványos szitu, hogy az egyikük már férjnél van, kapott lakást a szülőktől, de hogy csak 35 nm, mert anno ez tetszett neki... messze jobb helyzetben van, mint bárki a társaságból. Nyilván ő ezt tudja is, meg amennyire lehet, tiszteletben tartja, csak mégis, nehéz elfogadni a kritikáit annak fényében, hogy teljesen más élethelyzetben vagyunk. Ő már azt tervezi hány gyereke lesz meg milyen családi házat szeretne.Természetesen szuper dolgok ezek, meg egy jó barátnő örül a másik sikerének, de ő például sosem fogja és nem is akarja megérteni az én gondjaimat. Vele ellentétben a legjobb barátnőm most költözött családi házba a párjával (még nem házasok, de nekik ez most nem is annyira fontos), mégsem csinálunk belőle ügyet sosem. Tudomásul vettük, hogy ő mérnökként mindig is tehetősebb lesz mint én a humán beállítottságommal, mégsem irigykedem. A másik lány hozzáállása viszont taszító a számomra. Furcsa dolgok ezek, de el kell fogadnom, hogy tökéletes egyetértés sosincs 2 ember között.

Természetesen felfogom, hogy az a lány más életszakaszban van és magánéletileg nem vagyunk egy szinten, de lehetne tekintettel arra, hogy nekünk nem téma 0-24-ben a házasélet. :D Bár azért vicces sztorijai vannak és lehet belőlük tanulni. Meg mondjuk külső forrásból látni, milyen egy jól működő kapcsolat, mi kell hozzá. Én úgy nőttem fel, hogy erre nem láttam jó példát sosem.

2020. márc. 27. 14:40
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Üdvözöllek, remélem a szép napsütéses idő (majd nappal) jó kedvre derít. Egyszer a dalai láma azt mondta (nem szó szerint), ha valaki sokat akar tudni, az ne sokat beszéljen mások társaságában, hanem inkább hallgassa őket, hiszen amit ő mond és akárhányszor elmondja, attól ő nem lesz okosabb. Én evvel csak részben értek egyet, hiszen ha valaki nem sokat ad egy társalgáshoz, azt unalmasnak tarják és fölöslegesnek. És még valamivel nem számolt, az ember kitárulkozási hajlamáról. Van aki büszkélkedik, dicsekszik, van bizonyítani akarja, hogy milyen okos (pláne azt, hogy mindenkinél, de legalábbis a jelenlévőknél okosabb) és van aki panaszkodik és ha meghallgatják, megkönnyebbül. Bizonyos mértékű csőlátás természetes dolog, hiszen amilyen ingerek érik rendszeresen az embert, az foglalkoztatja. Ha elmész egy játszótérre napközben (nem mostanában), szinte csak olyanokat hallasz, hogy hányszor kakilt, hány grammot evett, mikor állt fel, mennyit sírta fogzása miatt, stb. És amikor a férj hazamegy a munkából egész este ő is ezt hallgatja. Ha szerencséje van, és akad 2-3 perc szünet, akkor ő is elmondhatja a vele történteket, de utána ismét jön a szöveg, legfeljebb annyival bővül, hogy a másik nő a téren milyen hülyén neveli a gyerekét. Ilyenkor szoktak a nők panaszkodni, hogy a férjük nem értik meg őket, mivel fél óra után látják a tekintetükön, hogy gondolatban máshol járnak. Ezt kívülről jól lehet látni, akár a humoros oldalát is, de aki ebben benne van annak ez nagyon is komoly probléma. Persze, ha embernek minél sokrétűbb a társasága, annál több és érdekesebb ismereteket szerez, aminek egy részét az élete során hasznosíthatja.

Az is lehet ám, hogy teljesen feleslegesen beszélek, hiszen te ilyenekről tanulsz.

Rajtam kívül ketten válaszoltak neked. Az első egy hímnemű egyed volt, aki valami olyasmit írt, hogy rinyálsz, vagy hisztizel (nem emlékszem pontosan). Arra nem gondolt, hogy a lányokat nem úgy nevelik, hogy védd meg magad, nem lehetsz ilyen béna, hogy néz ki egy fiú aki sír, milyen férfi lesz egy anyámasszony katonájából, stb. Nem tudnak úgy kiállni magukért, mint a fiúk, ráadásul hiányzik belőlük a fiúk "leszarom" effektusa. A pszichiátrián a kezeltek nagy része nő. Mivel a nők sokkal előbb és többször fordulnak orvoshoz, ez az egyik oka hogy nyolc évvel több a várható élettartamuk, mint a férfiaknak.

A pszichiátriáról jut eszembe: van amikor pillanatnyilag egyetlen megoldás a gyógyszer, nekem csak a folyamatos gyógyszer szedésről rossz a véleményem.

A másik válaszoló egy hölgy, aki hasonló helyzetben volt mint te, lehetséges, hogy menekült a házasságba, ami nem biztos, hogy a legszerencsésebb partner választási mód. Bár másként sem mindig szerencsés. Az pedig, hogy a lányával jól megértik egymást, az a kislány szempontjából jó, de a kislányát nem terhelheti meg a gondjaival, ahhoz felnőtt partner kellene. Ráadásul fenn áll a veszélye, hogy amikor a lánya kezdene kirepülni, rátelepszik, hogy ne maradjon egyedül. De hát ez a jövő zenéje.

Az egészségügyről is írnék, de már elálmosodtam. Majd legközelebb.

Kellemes napot!

2020. márc. 29. 04:50
 10/10 komis1 ***** válasza:
100%

En annyit javasolnék a kérdezőnek, hogy 23 évesen már ne a anyjával való kapcsolaton problémázzon, inkább a saját jövòjén. Nyilván a szülői kapcsolat ideális esetben felnőttként is szoros marad, de ha nálad nem így alakult, most már ne ezzel foglalkozz.

Ami a pártalálást illeti... sokaknak vannak lelki problémáik, ez nem kizáró ok. Nyilván nem lehet ezt így ráönteni senkire egy ismerkedési szituációban, no meg egy társkereső oldalon se. De mégis akkor lesz esélyed a te személyiségedre nyitott, empatikus embert találni, ha megnyílsz előtte. Talán pont ilyen netes fórumokon van erre esély. Egyszer régen írogattam egy neges fórumon, hónapokon, éveken át. Kiakakult egy törzsgárda, egy idő után mjndenki tudta a többiekròl az élethelyzetét, korát, stb. Volt, aki ott talált párra.

2020. ápr. 3. 21:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!