Hogy hiheti Anyám hogy nekem karrieremnek kéne lennie, ha sosem támogatott a tanulásban?
A fejemhez vágta, hogy nem gondolta, hogy én csak ennyire fogom vinni. Mivel mindig számítógépeztem és kódolásról beszéltem, meg hogy milyen jó lenne ilyen irányba tanulni, ezért ő meg volt győződve róla hogy én programozó leszek és ezért teljesen meg volt nyugodva!
Nem is értem hogy hiheti ezt? Általánosban oroszra (!) iratott be, hiába könyörögtem az angolért. Azt mondta hogy ők is azt tanulták, meg közelebb is van mint Amerika, jobban jön ez Európában. Azóta se megyek vele semmire, amilyen szrul tanították, már alig tudok valamit. Majd a középiskolába infós suliba akartam menni, könyörögtem, hogy legalább a nyílt napra elmessek, de ehelyett beiratott az utcánk végén lévő szakközépiskolába kb titkári szakra, mert “az ilyen számítógépes dolog, jó lesz az és közel is van”. Beleszólásom nem volt, a szülő döntött el mindent. Egyetemre szerettem volna menni, de angoltudás hiányában ezzel a szakkal nem vettek fel egy infós felsőoktatási intézménybe sem. Végig kértem hogy angolra járhassak, de nem engedte. Akkoriban nem volt internet, hogy magamtól tanulni tudjak. Az első sikertelen jelentkezés után elzavart dolgozni, kb kitett otthonról hogy álljak a saját lábamon, mert vele is ezt csinálták a szülei. Ez tanít meg majd az életre.
30 éves koromban jutottam el oda, hogy mostanra az internetnek hála megtanulhattam valamit angolul és van pénzem és időm elmenni egy nyelvtanfolyamra! Már nem kell éjjel-nappal melóznom a betevőért. Tervben van hogy az intenzív nyelvtanfolyam után beiratkozok egy programozó képző suliba (nem egyetem). Állítólag 1-2 év alatt szobafestőből is profi programozót faragnak! Nagyon reménykedem most ebben, sok reményt fűzök hozzá.
Anyám ahogy megtudta ezeket a fejemhez vágta hogy ő azt hitte már rég programozó leszek és karrierem lesz! Amikor visszakérdeztem hogy taníttatás nélkül mégis hogyan akkor azt válaszolta: a te életed, miért nem oldottad meg? Középiskolában végig melóztam hogy bármit vehessek, mert nem volt semmi pénzünk, egy kólára nem tudtam volna meghívni egy lányt amúgy, utána meg a maradék időben Anyámék földjén kellett dolgozni, betakarítani. Mégis mikor-miből jártam volna a saját szakállamra magán suliba?
- Szerintetek hogy hiheti Anyám a saját igazát?
- Vagy neki van igaza valóban?
- Nem késtem el a programozói karrierrel?
- Ennyi idősen meg lehet tanulni jól angolul?
Hol írta a kérdező, hogy férje van?
Amúgy az orosz piacképes nyelv, akár még programozáshoz, műszaki dolgokhoz is jó lehet...
De természetesen középiskolában már angolul is csak hatalmas önszorgalommal lehet megtanulni, oroszul kb. lehetetlen (jól).
Nem késtél le a programozásról, programozói karrierről, de szerintem inkább egy egyetemen szerezz BSc diplomát proginfóból, vagy mérnökinfóból, levelező tagozatos képzés keretein belül.
A felvételhez nem kell angol, a diploma megszerzéséhez kell egy nyelvvizsga (akármilyen asszem')...
Ami angol magához a programozáshoz kell, azt egyetem alatt bőven el tudod sajátítani.
Egyébként anyám engem is "elküldött" dolgozni főállásba 18 évesen, azzal fenyegetett hogy kirak ha nem fizetek. Persze mehettem volna koliba, ahogy később tettem is (pontosabban diákszálóra mentem), de a lényeg az hogy sosem támogatott a tanulásban, mindog ingyenes semmit sem érő kurzusokkal traktált, most meg számon kéri rajtam, hogy miért nincs karrierem, meg hogy miért most a huszas éveim másodok felében járok egyetemre...
Szóval ez abszolút nem korrekt.
Minden ismerősömet, akiből lett is valaki, már fiatal korában elvitték sportolni, nyelvet tanulni, tervezgették (Őt is bevonva), hogy mi legyen belőle... Próbálták közösen megtalálni, hogy miben jó, mi érdekli, stb.
Meg tettek nekik félre pénzt.
Szántóvető! A kérdező leírta, hogy nem volt kötelező az orosz, csak az anyja akarta, hogy azt tanulja angol helyett...
Nekem is pl. a nagypapám azt akarta, hogy franciát tanuljak mert az "hasznosabb", lóf#szt.
Én is tanultam oroszt, már a '90-es években. Nem volt kötelező. Én egyébként szerettem, különleges osztály voltunk, mert akkoriban más nem tanult oroszul. De nálunk 2 nyelv volt. Úgyhogy andolul is tanultam.
Egyébként szerintem kamu. Ha orosz szakra is járt általánosban, középsuliban biztosan más nyelvet (is) tanult.
Meg lehet tanulni mindent, csak akarat kérdése. Én pl. mindig szerettem a nyelveket, sajnos középiskolás koromban az iskolában nem vették annyira komolyan, amennyire én szerettem volna, hogy komolyan vegyék. A tanárnőm egész tanórákat traccsolt végig teljesen irreleváns, haszontalan és felesleges dolgokról anyukámmal (anyukám is tanár volt, ma már - bő 10 éve nyugdíjas, a nevezett tanárnak még van bő 10 éve a nyugdíjig). Így persze nem lehet tanulni.
Kellett hát magántanárhoz járnom, méregdrágán (mert persze a kolléga nem vállalt el, mondjuk - utólag, már végzett tanárként - azt mondom, nem is lett volna etikus...
1. Ne anyad hibaztasd azt h megjegyzeseket tesz enegedd el, ilyen lehetosegeid voltak ez van, de nincs ertelme a multon rugozni.
2. Miert programozni akarsz? Ha nincs kozepes angolod egyreszt bootcampekbe nem vesznek fel masreszt az h gepezel nem jelenti azt h a programozast szeretned, azt erzem h ez egy ilyen megfelelesi kenyszer.
3. Azt ajanlom h gondold at h teged mi tenne igazan boldogga ( megsugam az emberek tobseget nem a karier), es utanna tervezd meg hogyan alakitod az eleted, de mindezt nyugodtan a kulso elvarasokat kizarva.
Szerintem a programozás, ha valaki ért hozzá magas szinten és folyamatosan hajlandó képezni magát, akkor igenis nagyon menő, jól meg lehet belőle élni akár nyugdíj mellett is.
Ismerek olyat, aki ebből egészíti ki a nyugdíját, hogy az utolsó pár évben, amikor már közel volt a nyugdíj, érezte, hogy kell valamit tennie, kitanult egy-két programnyelvet és mióta nyugdíjas és ezzel együtt időmilliomos, az unokák mellett (fröccsözés, focimeccseken való őrjöngés, stb. helyett) ezzel köti le magát (és tartja karban az agyát is, az ilyen ember nem valószínű, hogy agylágyulásban hal meg, vagy ha igen, akkor majd 95 évesen kb. ) és szép mellékkeresetet csinál magának hol legálisan, számla ellenében vállalkozóként, hol feketén (gondolom, van esze, tudja kivel, mit hogyan lehet), hol ilyen-olyan szívességért cserébe (hallottam, így járt pl. Marokkóban, meg még pár olyan helyen, ahova az aktív korában - értsd: amikor még nem volt nyugdíjas - soha nem jutott volna el a karbantartói béréből. Merthogy egy amúgy rém egyszerű karbantartóról beszélünk, akinek azért volt némi esze, csak abban a korban, amikor az emberek tanulni szoktak(huszonévesen, meg a harmincas évei elején), valahogy - isten tudja - talán nem fűlött a foga a tanuláshoz, a könyvek feletti éjszakákon át görnyedéshez, talán nem voltak adottak az anyagi körülmények hozzá (ezt nem tudom, a szüleit nyilván nem ismerhettem) - szóval ahova aktív korában soha nem juthatott el.
"Anyám ahogy megtudta ezeket a fejemhez vágta hogy ő azt hitte már rég programozó leszek és karrierem lesz! "
"Középiskolában végig melóztam hogy bármit vehessek, mert nem volt semmi pénzünk, egy kólára nem tudtam volna meghívni egy lányt amúgy, utána meg a maradék időben Anyámék földjén kellett dolgozni, betakarítani."
Bocs en vagyok a hülye valószínűen.
Egy eddigi valaszolo nem tudta elolvasni a kerdest.
Kamu az egesz.
#6 voltam na szep napot.
9: nem kötelező, de nem vettek fel. Nem amiatt, de dobott volna egy jó angol.
10: nagyon butaságot írsz! Nem írtam hogy kötelező oroszoktatásra jártam! Tudom hogy a mostani 14-20 évesek nagyon okosak mert megtanították nekik hogy “régen kötelező volt oroszt tanulni” és ezért pl te is kamusozol kb, de képzeld, akkoriban amikor én jártam, lehetett oroszt is választani önként (szülő által) az angol és német mellett. Mivel akik tanították anno a kötelező oroszt, ugyanazok ottvoltak az iskolákban, csak más szakot is megtanultak mellette. Pl az én orosztanárom némettanár lett mellette! Sajnos voltak szülők akik az oroszra esküdtek akkoriban.
11: köszi! Lehet hogy megfogadom bár fogalmam sincs hogyan jelentkezhetnék egyetemre, nem kellene e különbözetit tenni vagy ilyesmi.
12: pacsi!
13: istenem, de buta vagy. Kamu kamu kamu. Külföldi kisebbséghez tartozóként jártam Magyarországon iskolába. Külföldi állampolgárként, de magyar vagyok, mindig is Magyarországon éltünk amióta az eszemet tudom! Középiskolában magyart, románt és oroszt tanultam ugyanúgy mint általánosban! Persze ez is kamu, ilyen nincs mert 2010-től (?) engedték meg a magyar állampolgárságot és külföldi magyar nem járhat itthon suliba. Most ez jön? Nevetséges vagy. Egyébként máig nem vagyok magyar állampolgár de ugyanolyan magyar vagyok mint te!
15: vonzott mindig az informatika világa. Tudom hogy nem vennének fel ezért megyek először angol nyelvtanfolyamra!
Szerintem még simán lehetsz programozó, csak fektesd bele komolyan az energiát!
Drukkolok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!