Szerintetek mennyire elítélendő, ha valaki nem gondozza idős, beteg szüleit?
Mielőtt jönnének a válaszok, leírok egy idevágó történetet.
Közeli ismerősöm 8 évig gondozta idős, ágyban fekvő édesanyját. Nem volt egyszerű helyzet, a férje fiatalon meghalt, a lánya a családjával külföldön él és ritkán járnak haza, az unokatestvérei meg nem nagyon foglalkoztak vele. Ezt csak azért írtam, hogy magára maradt a rokonságból. Ő maga ragaszkodott hozzá, nem akarta otthonba "dugni" anyukáját. Eleinte sosem, de a későbbiekben rengeteget panaszkodott, mikor találkoztunk, hogy fizikailag lerobbant anyja sajnos szellemileg is elég gyorsan leépült, ezért sok mindenbe belekötött (hideg volt a leves, nem volt jó az étel). A helyzetet csak az idős édesanya halála "oldotta meg", ennek lassan fél éve.
De az a korábban életvidám asszony, akinek mindannyian ismertük, az már nincs. Ő maga idegileg teljesen roncs lett és nem tudja, hogy talpra állhat-e ebből a helyzetből. Azért egy magatehetetlen, szellemileg is leépült emberrel, még ha az anyja is, akit szeretett, együtt élni nyolc évet, szinte folyamatos felügyelettel, az bizony tényleg kiidegelhet bárkit.
A kérdésem ezzel kapcsolatban a következő lenne: Ilyen helyzetben kötelességed ápolni a beteg szülőt (és akkor te magad, meg a családod is tönkremegy idegileg, én nem hiszem, hogy bárki is szívesen vállalná), vagy pedig a kényelmet választod és vele együtt megbeszéled, hogy neki szakemberek segítsége kell majd a továbbiakban.
Egyáltalán az is kérdés: az idős emberek nagyobb része ápolásra, folyamatos felügyeletre szorul (ezalatt egész naposat értek), vagy inkább elég időnként meglátogatni őket, de amúgy képesek magukat ellátni?
Nehéz a kérdés, ezért komoly véleményeket kérek. De nem saját problémámat akarom megoldani, csak általában kérdeztem, ki mit gondol róla.
Idős fekvőbeteget ápolni, felügyelni szakmunka. Én azt tartom felelőtlennek, aki ezt saját maga akarja megoldani.
Az én családomban ez soha nem volt nehéz kérdés, aki nagyon öreg és beteg volt, az maga fogadott ápolót, illetve volt, aki elintézte magának az idősotthont, eladta a lakását és úgy. Ez nem "kényelmet választod", hanem az egyetlen olyan döntés, amivel garantálni lehet az idős, beteg ember szellemi és testi biztonságát.
"kötelességed ápolni a beteg szülőt"
Aki nem gondozza a szüleit és inkább kibúvót keres, az egy tetű!
Teljesen helyzetfüggő. Akinek saját gyermekei vannak és munkahelye, ráadásul távolabb is lakik a szüleitől, az nem is tudja megoldani.
Mi tiz évig ápoltuk nagymámmat, de csak hétvégente tudtunk hozzá menni bevásárolva. Hét közben egy gondozónő járt. A végefelé már elfelejtett dolgokat szegény és a mellékhelyiségbe sem tudott kimenni mert egy lába volt. Akkor döntöttünk úgy (persze vele megbeszélve) hogy egy otthonban jobb lenne neki. Másfél milliót kellett befizetni, ezért egy kétágyas szobába került, vihette a bútorainak egy részét is. Onnantól minden reggel ágyba kapta a kávét, tévézgetett, volt társasága, szóval jól érezte magát elmondása szerint, és ugyanúgy minden hétvégén mentünk hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!