Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Akinek súlyos beteg a szülője,...

Akinek súlyos beteg a szülője, hogyan lehet ezt lelkileg túlélni?

Figyelt kérdés
Sajnos nagyon lelkis vagyok és sokszor túl is aggódom a dolgokat. Anyukám elég beteges tipus, már egy ideje diagnosztizáltak nála tüdőtágulatot illetve refluxos. Kb. 3 hete nagyon elkezdzett fájni a hasa, a háziorvos azt tanácsolta diétázon, de nem használt semmi ezért szombaton kórházba került. Először a sebészetre, ahol azt mondták valamitől valószínűleg bélelzáródása van, de nem látják mitől, így átküldték a nőgyógyászatra. Ott kiderült, hogy méhgyulladása van, amire azóta is kap infúzióban antibiotikumot. Azt mondták nincs olyan probléma, aminek köze lehet a hasi fájdalmához. Azt is mondták majd csinálnak CT-t a sebészeten, de hogy mikor azt nem tudjuk. Néha kicsit jobban van, de erős fájdalmai vannak. Próbálok minden erőmmel arra gondolni, hogy biztosan nincs nagy baj, de sajnos mindenhol azt olvasom, hogy általában ilyenkor daganat áll a háttérben. Még alig vagyok 20 éves, anyukámon kívül nincs senki másom és úgy érzem nem bírnám ki, ha kiderülne, hogy tényleg nagyon nagy a baj. Nem alszok rendesen napok óta, napközben is teljesen ki vagyok borulva és ez a bizonytalanság a legrosszabb. Akinek valamelyik szülőjével történt már ilyen szomorú dolog, hogyan tudta lelkileg kezelni? Szörnyű őt ilyen állapotban látni és, ha ne adj isten ennél is rosszabb lesz a helyzet nem tudom, hogyan fogok vele megküzdeni. Egyáltalán mit lehet ilyenkor tenni?
2020. febr. 12. 13:07
 1/7 anonim válasza:
66%
Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni. És ha ne adja ég daganat, az is műthető, meggyógyulhat.
2020. febr. 12. 13:09
 2/7 anonim ***** válasza:
86%

Mondjuk legyen anyukád a legfontosabb. Azzal, hogy aggodalmas, savanyú képpen járkálsz körülötte, mintha holnap már temetni kéne, nem teszel sem neki, sem pedig magadnak jót.

Szóval: magánorvos. Vizsgáltassátok ki rendesen és gyorsan, aztán majd meglátjátok hogyan tovább. Eleve nem szabad várni arra, hogy "maaajd hónapok múlva megcsináljuk a CT-t ha lesz időpont".

Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, egy sima gyulladás is baromi fájdalmas, nekem is volt.

2020. febr. 12. 13:25
 3/7 anonim ***** válasza:
36%

Én mindenképp javaslom, hogy keress fel egy pszichológust!

Megértem az aggodalmadat, nem szülővel, de nagyszülőkkel már átéltem hasonlókat, és senkinek nem kívánom. Nyilván embertől függ, hogy ki mennyire tud talpon maradni, ésegy másodpercig sem lehet senkit hibáztatni azért, mert nem egy kőkemény szikla, hanem érző ember. De azzal tényleg nem vagy előbbre, ha te is tönkremész. Ezért vannak pszichológusok, tessék felkeresni egyet!

Egyébként elég valószínű, hogy túlreagálod a dolgokat. Az interneten midnen tünetre egyből rákot írnak, ami persze lehet, hogy bizonyos esetekben igaz, de mondjuk ezerből 998-szor meg nem. Engem már vagy hatszor kellett volna, hogy elvigyen a rák, ha a netes "lehetséges, hogy..." diagnózisoknak igaza lett volna. És egyébként a rák sem egyenlő a halálos ítélettel. Több olyan embert is ismerek a környéken, aki felépült belőle.

2020. febr. 12. 14:17
 4/7 anonim ***** válasza:
81%
Egyáltalán nem biztos, hogy daganatról van szó. Sajnos ha valamit megtanultam az egészségüggyel kapcsolatban, az az, hogy nem szabad hagyni magad. Nyugodtan kérdezd meg, hogy miért várnak a CT-vel, ki fogja vállalni a felelősséget azért, ha esetleg mégis daganatról lenne szó és későn veszik észre. És ahogy már előttem is írták, most ő kellene legyen a legfontosabb, az valóban nem segít rajta, ha azzal vagy elfoglalva, hogy neked milyen rossz.
2020. febr. 12. 14:22
 5/7 anonim ***** válasza:
76%
Nekem apukám jó pár éve rákos. Néha jobban van, néha rosszabbul. Nem vagyok vele annyira jó kapcsolatban, kevés dolgot tudok vele megbeszélni, de mégis csak jelen volt végig a születésem óta és sok mindent köszönhetek neki. Megvisel a betegsége, de (lehet, hogy paraszt dolog ilyet mondani) ha anyukám lenne beteg, az sokkal jobban megviselne, vele sokkal szorosabb a kapcsolatom. Ő hála égnek egészséges. És ott vannak még a testvéreim és a tágabb rokonság is, meg egy csomó barátom is, nem vagyok egyedül. Én erre szoktam gondolni. Biztos, hogy neked is sokkal több mindenkid van, mint hinnéd, más rokonaid, ismerőseid, barátaid, kollégáid stb. de ha tényleg nincs kihez fordulnod, az is segíthet, ha egy pszichológussal megbeszéled az érzéseidet.
2020. febr. 12. 16:26
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Nekem az apukám volt nagyon beteges.Szív-érrendszeri betegség

.Ma már nincs köztünk.21 éves voltam mikor meghalt.Ő pedig 54 éves lett volna abban az évben.Egész életemben beteg volt.és valahogy hozzá edződtem.Volt, h amiatt hiányoztunk a suliból mert néznünk kellett h lélegzik e.Nehezen de hozzá szoktam a gondolathoz h ő nem lesz velúnk sokáig.A te anyukád kevésbé beteges ezért nem kell nagyon bele élned magadat.Rendszeressen járjon orvoshoz és megelőző szűrővizsgálatokra.Ez megnyugtat téged.De mint irtam nálatok hál égnek ilyen súlyos betegség még nem áll fennt.Maradj pozitiv és tartsd benne a lelket.

2020. febr. 12. 17:53
 7/7 anonim ***** válasza:
53%
Tüdőtágulattal és refluxszal száz évig lehet jó minőségű életet élni, ha odafigyel az ember, hogy szedje a gyógyszereit, diétázzon, stb. A hasi fájdalom nem egyből a rák jele, ha belegondolsz, egy sima, hétköznapi székrekedés vagy hasmenéses vírusfertőzés is olyan erős fájdalmakat tud okozni, hogy életkedve sincs az embernek. Ha bent van a kórházban, akkor kap fájdalomcsillapítót, a nap 24 órájában orvosi felügyelet alatt áll, rendesen ki fogják vizsgálni, még ha a legrosszabb eset is áll fenn és tényleg rákos, akkor az nem oszt, nem szoroz, hogy egy-két nappal előbb vagy később csinálják meg a CT vizsgálatot.
2020. febr. 13. 08:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!