Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Segítséget szeretnék találni...

Segítséget szeretnék találni anyukámnak?

Figyelt kérdés
Talán én is hibás voltam abban, hogy a helyzet ideág fajult, de sajnos anyukám 27 éve nem dolgozik. 39 éves koromig éltem vele együtt, és én folyamatosan dolgoztam, mindent megcsináltam heyette, mert annyi felelősségtudata nem volt, hogy a villanyóra állást beolvassa, amikor kell. Amúgy nem lusta, de ha talált is állást magának, persze csak az autóbbi időben, akkor mindenféle kifogásokkal otthagyta, és mindig rám támaszkodott, hogy majd én mindig kihúzom őt a bajból, anyagi értelemben. Sajnos nem egy olyan típus, aki hajlandó tanulni. Most egyedül van, miután szétváltunk, de nem tud boldgoulni. A legutóbb is öngyilkossággal fenyegetőzött, és folyamatos a lelki terorr, hogy ha nem adok neki pénzt. Kifizettem neki a számláit, amit tudtam, de nekem is van saját életem. Nem tudom, hogy hol találhatnék neki olyan segítséget, hogy végre elmenjen dolgozni, és megéljen a saját lábán, mert kifgásokkal tele van már a padlás. Minden nap attól féleni, hogy mikor ír megint, hogy pénz kell neki, elég rossz dolog. Egy olyan lakásban lakik, ahol nem kel közös költséget fizetni, mert nem társasház. Minden mérőóra szerint van elszámolva. Persze mindenben engem tart hibásnak, és nagyon elő tudja adni, hogy ő az áldozat, és meg tudja az embereket vezetni, hogy neki milyen szar, és ő amúgy milyen okos, de sajnos semmi sem igaz. Mindent én csináltam helyette. Ő egy autó aás-vételi szerződést nem tud kitölteni, de még egy jegyet sem tud venni az automatából. 61 éves, szóval semmi sem indokolja, hogy ilyen egyszerű dolgokat ne tnuljon meg, de nem érdekli, leszarja, és hiába mondja, hogy neki egyszer kell csak megmutatni, és utána már tudja, mert nem egyszer mutatták meg neki ismerősei is, mégsem tudja. Hívtam a helyi családsegítő szolgálatot, de nem tudtak segítségetnyújtani ilyen esetben. Neki egy szakember, vagy közösség kellene, de SZTK orvoshoz nem akar menni, mert ott majd jól begyőgyszerezik, azt mondja. Magánorvoshoz meg nem tudja kifizetni, de hpgy is tudná, hiszen a számláit sem tudja. Próbáltam felvenni alapítványokkal is a kapcsolatot, mert neki csak idegen tud segíteni, én már sajnos nem. A szülei már meghaltak. Közeli hozzátartorzója csak én vagyok, a fia. ESetleg valakink van valmai ötlete, hogy hova tudok fordulni, vagy milyen fórumot tudok megkeresni, ahol esetleg tudnak neki segíteni?
2020. jan. 20. 08:49
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%
el kell zárni a pénzcsapot. ez a leghatásosabb.
2020. jan. 20. 11:59
 12/22 anonim ***** válasza:
100%
A nagyon le van fogyva állapota az iszákosságtól van. Kicsit későn kapsz észbe, már évtizedek óta le kellett volna építeni.
2020. jan. 20. 12:03
 13/22 A kérdező kommentje:
# 12/12 : Igen. Teljesen igazad van. A nagypapám is ezt mondogatta, anno, csak mindig az volt bennem, hogy mi lesz vele, ha már nem leszek mellette. Ez, amit most van.
2020. jan. 20. 12:15
 14/22 anonim ***** válasza:
89%
Engedd el.
2020. jan. 20. 12:24
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

Hát nem irigyellek :-(

Nehéz helyzet, mert 61 évesen nem fog megváltozni. Persze, könnyű azt mondani, hogy zárd el a pénzcsapot, de aki nem volt még ilyen helyzetben, az nem tudja, mekkora lelki teher úgy is a dolog.

Nagyon erősnek kell hozzá lenni, és nem sok ember képes rá, ha a szerettéről van szó. Hiába tudja, hogy pedig csak ezzel lehetne neki segíteni.

Sok sikert kívánok!

2020. jan. 20. 14:24
 16/22 A kérdező kommentje:

# 15/15

Köszönöm! Pontosan ez az. Ha emiatt öngyilkos lesz, akkor hogyan számolok el a lelkiismeretemmel?

2020. jan. 20. 14:44
 17/22 anonim ***** válasza:
83%
#16 aki öngyilkossággal fenyegetőzik, az sose követné el. ez csak figyelemfelkeltés, azért mondja, hogy vele foglalkozz, de igazából eszébe sincs megölni magát.
2020. jan. 20. 14:47
 18/22 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell elszámolnod vele.

Mindenki egy felnőtt ember, a saját sorsáról gondoskodnia kell magának.

Ha munka helyett az öngyilkosságot választaná, akkor meg is érdemli.

2020. jan. 20. 14:47
 19/22 anonim ***** válasza:
100%

Azt nem nagyon értem, hogy hogyan tudott hitelt (ráadásul sokat!) felvenni, ha nem volt jövedelme évtizedek óta. Normális bank jövedelemigazolás nélkül nem ad hitelt, tudtommal.

Egészségbiztosítását is te fizeted? Merthogy az kötelező, ha nincs fizetve, még az orvosi ellátás költségét is behajthatják rajta. Jelenleg még utólag, de változott a törvény, ha jól tudom július 1-jétől ki kell fizetni az orvosi ellátást, ha nincs biztosítása. Plusz elmaradást visszamenőleg szintén behajthatják.

Valahogy rá kell venni, hogy legalább annyi időt húzzon ki egy munkahelyen, hogy utána elmehessen álláskeresésire (legalább 45 nap), ezek után ha rendelkezik az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel (20 év, de legalább 15 a résznyugdíjhoz), kérhet nyugdíj előtti álláskeresésit, a korhatáros feltételnek megfelel, mert 5 éven belül betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Ha beszámíthatatlan az alkohol problémái miatt, akkor indítsd el a gondokság alá helyezését. Ebben az esetben van lehetőséged kezeltetni, otthonba, elvonóra küldeni. Jelen esetben nincs, mert elvileg cselekvőképes, akarata ellenére nem küldheted/viheted sehová.

Én úgy éreztem, hogy azért írtad ki a kérdést, mert mindentől függetlenül nem akarod magára hagyni, megtagadni, ahogy itt sokan javasolták. Tény, hogy az a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a gondok megszüntetésének. Az más kérdés, hogy ki hogy tud elszámolni a saját lelkiismeretével. Van, akinek nem probléma, van aki pedig nem tudja ezt megtenni.

Mivel úgy éreztem, te VALÓDI megoldást keresel, ezért adtam a fenti tanácsokat. Nem látok bele a mélységekbe, te tudod, hogy ezekből mennyi valósítható meg, illetve megéri-e.

Kívánom, hogy a lehető legjobb megoldást sikerüljön megtalálnod!

2020. jan. 20. 16:09
 20/22 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon sajnállak , de ha állandóan egész életében manipulálta az embereket , családját hogy elősködjön az nem változik. Hiába a pszichológus stb, el se menne.Tudod miért? Mert egyszer az életében NEKI kellene változtatni az életén, tenni valamit. Na erre hajlandóság sem volt évtizedek óta. Valaki mindíg kitartotta. Ez nagy hiba volt. Éld a saját életed. Nem tudom mit lehetne, tenni..háziorvossal beszélj, jobb nem jut eszembe , arról hogy lehetnr pszichés vagy hasonló indokkal gyámsag ala helyeztetni, vagy valami rokkantsagit kerni. Őszintén mondd el neki a helyzetet. Nekünk is segitett hova kell fordulni, meg mit kell intezni. Ötleteket is adott. Kicsit túl is dramazhatod h félsz magara sem tud figyelni. Sajnos kreativnak kell lenni. Ha sikerül vaalmit összeszesni neki, legalabb nem te leszel lenullázva. Ennek jarj utana.
2020. jan. 20. 20:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!