Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Segítséget szeretnék találni...

Segítséget szeretnék találni anyukámnak?

Figyelt kérdés
Talán én is hibás voltam abban, hogy a helyzet ideág fajult, de sajnos anyukám 27 éve nem dolgozik. 39 éves koromig éltem vele együtt, és én folyamatosan dolgoztam, mindent megcsináltam heyette, mert annyi felelősségtudata nem volt, hogy a villanyóra állást beolvassa, amikor kell. Amúgy nem lusta, de ha talált is állást magának, persze csak az autóbbi időben, akkor mindenféle kifogásokkal otthagyta, és mindig rám támaszkodott, hogy majd én mindig kihúzom őt a bajból, anyagi értelemben. Sajnos nem egy olyan típus, aki hajlandó tanulni. Most egyedül van, miután szétváltunk, de nem tud boldgoulni. A legutóbb is öngyilkossággal fenyegetőzött, és folyamatos a lelki terorr, hogy ha nem adok neki pénzt. Kifizettem neki a számláit, amit tudtam, de nekem is van saját életem. Nem tudom, hogy hol találhatnék neki olyan segítséget, hogy végre elmenjen dolgozni, és megéljen a saját lábán, mert kifgásokkal tele van már a padlás. Minden nap attól féleni, hogy mikor ír megint, hogy pénz kell neki, elég rossz dolog. Egy olyan lakásban lakik, ahol nem kel közös költséget fizetni, mert nem társasház. Minden mérőóra szerint van elszámolva. Persze mindenben engem tart hibásnak, és nagyon elő tudja adni, hogy ő az áldozat, és meg tudja az embereket vezetni, hogy neki milyen szar, és ő amúgy milyen okos, de sajnos semmi sem igaz. Mindent én csináltam helyette. Ő egy autó aás-vételi szerződést nem tud kitölteni, de még egy jegyet sem tud venni az automatából. 61 éves, szóval semmi sem indokolja, hogy ilyen egyszerű dolgokat ne tnuljon meg, de nem érdekli, leszarja, és hiába mondja, hogy neki egyszer kell csak megmutatni, és utána már tudja, mert nem egyszer mutatták meg neki ismerősei is, mégsem tudja. Hívtam a helyi családsegítő szolgálatot, de nem tudtak segítségetnyújtani ilyen esetben. Neki egy szakember, vagy közösség kellene, de SZTK orvoshoz nem akar menni, mert ott majd jól begyőgyszerezik, azt mondja. Magánorvoshoz meg nem tudja kifizetni, de hpgy is tudná, hiszen a számláit sem tudja. Próbáltam felvenni alapítványokkal is a kapcsolatot, mert neki csak idegen tud segíteni, én már sajnos nem. A szülei már meghaltak. Közeli hozzátartorzója csak én vagyok, a fia. ESetleg valakink van valmai ötlete, hogy hova tudok fordulni, vagy milyen fórumot tudok megkeresni, ahol esetleg tudnak neki segíteni?
2020. jan. 20. 08:49
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
94%
Anyukádnak pszichológusra van szüksége aki felnyitja a szemét. Aki elmondja, hogy így nem helyes élni ahogy él. Talán ő tud hatni rá. Ha nem akkor anyud egyszerűen csak lusta, és nincs kedve a jelenlegi életstílusán változtatni. Ha így van, akkor csak annyit tehetsz, hogy nem engedsz az érzelmi zsarolásnak, elzárod a pénzcsapot.
2020. jan. 20. 09:04
 2/22 anonim ***** válasza:
100%

A leginkább úgy tudsz segíteni, hogy nem segítesz. Ezt javasolják a terapeuták, pszichológusok is. Félre kell tenned a lelkiismeretedet. Nézd meg a Sokkoló Függőségek c. műsort, vannak részek youtubeon. Habár ott drogosokról van szó, akik azért tudnak hozzájutni a napi adaghoz, mert valamelyik családtagjuk támogatja őket, egyrészről lelkiismereti okokból, másrészről sajnálják őket. Minden egyes rész végén a szakember az összes családtagnak megmondja, hogy az legyen a legelső lépés a gyógyulás felé ha megszüntetik a pénzcsapot.

Éld a saját életedet. Anyukád foglalkozott valaha a tiéddel? Foglalkozott valaha az érzéseiddel? Van családod? Ha nincs, nem lehet hogy azért, mert anyukád minden energiádat, idődet, pénzedet felélte? Neked kijár a boldogság. Éld a saját életed, ne függj anyudtól és ő se függjön tőled.

2020. jan. 20. 09:12
 3/22 anonim ***** válasza:
86%
Mostanában nagyon megszaporodtak az ilyen kérdések. Tényleg minden anyuka manapság a felnőtt gyerekein élősködik, vagy mi?
2020. jan. 20. 09:35
 4/22 A kérdező kommentje:
Mindig védekezik valamivel. Mindig a másik a hibás. Nagyon le van fogyva, és depressziós. Közben olyan dolgokat tud mondani, amitől az haja szála az égnek áll. Nagyon sok veszekedés volt már a pénzt miatt. Amíg én középiskolás voltam, és után tanultam, addig az apjától kért mindig pénzt, és rengeteg volt a veszekedés, de az apja sem tudta rávenni, hogy dolgozzon. Rossz így látni, de nem tudok rajta segíteni. Vannak fellángolásai, amikor azt mondja, hogy nem érdekli, ő kel 5-kor is, ha kell, de aztán hamar alábbhagy, amikor tényleg 5-kor kellene felkelnie. Aki nem ismeri, mindg azt mondja, hogy micsoda csoda, de akik jobban megismerik, látják, hogy csak manipulálja az embereket, és csakis azért, hogy szerezzen pénzt. Velem is ezt csinálta. Utoljára azt mondta, hogy elhelyezkedett egy szállodába dolgozni, konyhára, aztán, hogy manager tanfolyamra kell a pénz, aztán, hogy le kell fizetni a főnököt, hogy jó helyet kapjon, és ott maradhasson a szállodába, ahol kezdett, hogy ne helyezzék át máshova. Annyira hitelesen tudja ezeket a dolgokat előadni, hogy tényleg csak egy szakember tud rájönni már az első körben, talán, hogy hazudozik, folyamatosan. Engem, hogy megiskerkedtem valakivel, és nem élek már vele, mindennek elhordott. Szerinte kimosták az agyamat, és amikor nem akarok neki pénzt adni, akkor az biztoan azért van, mert a párom nem engedi. Ha mondom, hogy menjen dogozni, akkor mindig azzal védekezik, hogy addig is élnie kell valamiből, ameddig az első hónapi fizetést meg nem kapja. Aztán persze nem megy dolgozni, és az egész kezdődik elölről. Na persze ő teljesen másképp mondaná el az egészet, de a tények engem igazolnak. Minden pénzemet hazaadtam, amikor együtt éltünk. Sosem volt elég. Persze hogyan is lehetett volna, hogy ha egy csomó pénz elment italra, és olyan iegényei voltak, amelyeket a fizetésemből nem lehetett finanszíronzni. Egy csomó hitelt vett fel, de az ő lakása volt, hiába mondtam, hogy rossz vége lesz, nem érdekelte. Azt hitte, hogy ez már egész életén keresztül így marad, és, mindig abban reménykedik, hogy csak megmetni majd valaki. Az apja fizette vissza a hitelt. Bármiben is kellett dönteni, nem döntött. A felelősséget mindig rám tette. Azért, hogy ha nem jól sül el, akkor lehessen kit hibáztatni, amire persze ő azt mondja, hogy sosem hibáztatott, de hallottam vissza közös ismerőseinktől pár dolgot. Nincsen senkije sem, mert mindenkit csak manipulál, és hülyének tart, és az emberek egy idő után rájönnek erre. Nem tudom, hogy azokkal az emberekkel mi történt, akiknek nem adtak pénzt, a sorozatban, de amikor múltkor már annyi számlája gyűlt össze, hogy attól félt, hogy kikapcsolnak mindent, akkor autó alá akart ugrani, és háztetőről leugrani, ezzel fenyegetőzött. Karácsonykor adtam neki 70ezer forintot. Megkérdtem a számláit, hogy részletekbe tudja fizetni. Ott vergődött, hogy még Decemberben ki kell fizetni 8000 forint gázszámlát, és nem fog maradni pénze. Persze nem fizette ki. Én fizettem ki neki, múltkor. Elment inni a barátaival, elesett, megint. Nem értem, hogy hogyan lehet ilyen. Egyszer már, akkor tényleg balesetből, nagyon csúnyán eltörte a lábát. Utána 3 évig nem ivott. Aztán megint kezdte. Akkor az a 3 év nagyon jó volt. Kezelhető volt.
2020. jan. 20. 10:15
 5/22 anonim ***** válasza:
90%

Egyszerűen ne adj neki pénzt, valamit találj ki hogy kevesebb lett a fizetés, vagy bármit.

De amig adsz neki az biztos hogy arra támaszkodik.

2020. jan. 20. 10:39
 6/22 A kérdező kommentje:
Nem hiszi el. Meghalt az apukája. Az a ház, amiben laktak, a nevemen volt, a vásárlás óta. Gyakorilatilag nekem lett vásárolva. Miután az apja meghalt, és anyukám albérletben lakott. Én is vettem magamnak egy lakást, és neki is vettem egy lakást. Olyan, ami egy embernek megfelelő, és nincs közös költség. Minden óra szerint van. Gondolván arra, hogy ezt tudja majd fizteni, ha akr dolgozni. Azt hisszi, hogy én több millió forintot tettem félre magamnak. Karácsonyra azt kívánta, hogy legyen autója. Kérdezem, hogy miből fizetnéd? Azt mondja, eddig is megoldottuk valahogy. Ja. Eddig is az én fizetésemből fizettük, és úgy gondolja, hogy ha én tankolok, és fizetem a biztosítást, adót meg ha elromlik, akkor a szerviz költséget.
2020. jan. 20. 10:50
 7/22 anonim ***** válasza:
83%

# 3/: nekem is feltűnt (bár csak kb 1-2 hónapja szoktam itt olvasgatni), hogy mintha minden második ember autista/introvertált/pszichés problémákkal küzdő lenne... Plusz ugyanilyen arányban a szekáns anyósok, mérgező szülők, bántalmazó ez-az-amaz.....

Vagy csak ugyanazok írják be a hasfájásaikat - mindig kicsit más körítéssel?

2020. jan. 20. 11:12
 8/22 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy ugyanazok írják, van pl. a munkaügyis troll, az is állandóan kiír újabb és újabb kérdéseket.

Kérdező, hogy ne legyek teljesen off: egyszerűen el kell engedi anyuka kezét, ez máshogy nem működik. De te is azt csinálod, amit a többi ugyanilyen kérdező, hogy csak panaszkodsz, de a megoldás nem érdekel, mert mindig van kifogás... Oké, én ezt is megértem, csak nem tudom, akkor minek kérdést feltenni!?

2020. jan. 20. 11:21
 9/22 anonim ***** válasza:
100%

Bár nem hangsúlyozod, de szerintem alkoholista. Ezen kéne valahogy változtani, pl. elvonó kúrával. De: ebből nagyon nehéz "visszajönni", egy bizonyos szint után lehetetlen. A többi problémát csak ezután lehetne orvosolni, ha egyáltalán... Egy-egy komoly trauma kizökkentheti, lásd: eltörte a lábát..., de ez is csak időleges, az a "3 év" is csoda. (Sajnos van ilyen ismerősöm.)

Lehet, hogy valamelyest te is hibás vagy benne, de egy "gyerek" nem tudja nevelni a szüleit.

Inkább az ő szülei 99 %-ban, s te talán 1-ben.

61 évesen már aligha tudsz változtani rajta, maximum úgy, hogy erősen lecsökkented a pénzbeli támogatást, számláit kifizeted, időnként bevásárolsz, ennyi.

2020. jan. 20. 11:31
 10/22 anonim ***** válasza:
100%
Anyukád alkoholista, minden más csak plusz hozzá. Ezzel kell szembesíteni, a háziorvostól pedig megkérdezni, kihez lehet fordulni. Neked pedig érdemes lenne párszor legalább ellátogatni egy alkoholisták családtagjait segítő csoportba.
2020. jan. 20. 11:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!