Az alábbi bonyolult ügyben hogyan kellene a szülőnek reagálnia? Kérjen bocsánatot, vagy ragaszkodjon a büntetéshez?
Szóval a 15 éves lány meg lett büntetve, mert csinált valami tényleg rosszat, mondjuk hazudott a jegyeiről, vagy megivott egy üveg sört, ez mindegy is, lényeg, hogy maga is elismeri, hogy rosszat tett. A büntetése az lett, hogy nem engedik el valahová, ahova nagyon ment volna és kapott is már engedélyt rá korábban, mondjuk egy koncertre.
Csakhogy amikor az anyai nagymama átjön, és az unoka elpanaszolja neki, hogy mi történt, akkor a nagyi nevetve közli, hogy hát anyja lánya, mert az ő anyukája pontosan ugyanezt tette ugyanebben a korban. És a lány az eddig szigorú, de jogos büntetés ellen fellázad, mondván mekkora képmutató az anyja. Hogyan tovább, ki mit tenne?
Nem kéne ilyen begyepesedettnek lenni. Egy 15 éves már majdnem felnőtt, hagy csináljon azt amit akar. Ivott? Vennék neki egy üveg piát. Hazudott a jegyeiről? Azt mondanám neki szarjon az iskolára, nem ezen múlik az élete. Drogozott? Vennék neki, együtt fogyasztanánk, hiszen ez nem baj, itt gyakorin is megmondták már, több kérdésnél is.
Élni kell az életet, nem büntetni.
Én nem kérnék bocsánatot az anya helyében. Én is csináltam sok hülyeséget fiatalon, anyukám a felét se tudja... Szerencsém volt, hogy nem lett semmi bajom. Ettől még nem leszek kevésbé hiteles, ha a gyerekemet megpróbálom ezektől megvédeni és helyes útra terelni, mert féltem és szeretem őt. Kettőnk közül én vagyok a felnőtt, több tapasztalatom van az életről. A nagymama gondolom tompítani szerette volna a feszültséget, békíteni a lányát.
Hogy túlzott volt-e a büntetés, az más kérdés. Mivel nem tudjuk, mit tett a lány és milyen volt utána a hozzáállása, nem tudom megítélni, mennyire jogos a büntetés. Egyébként én hajlandó vagyok a büntetésen enyhíteni vagy akár el is tekintek tőle, ha látom, hogy a gyerekem megbánta, és megérti, miért nem helyes, amit tett, és megígéri, hogy máskor nem tesz ilyet vagy jóváteszi.
Hogy mit akarsz??
😂😂😂😂
Kérjen bocsánatot anyád tőled, mert meg merészelt büntetni valamiért, amit magad is elismertél, hogy helytelen volt és megérdemled a retorziót??!
Kérjen bocsánatot, csak mert a félcédulás nagyanyádnak a legrosszabbkor jutott eszébe vicceskedni?
Hát, mit mondjak, nagyon röhögök.
El vagy te tájolódva, gyermek, de alaposan!
Ez alapján semmilyen szülő nem nevelhetné, szidhatná, ne adj' isten büntethetné meg a helytelenkedő csemetét, hiszen vmkor ő is volt gyerek és bizonyára voltak hibás lépései -ne nevetesd ki magad jobban!
Adnák neked bocsánatkérést, hogy attól koldulsz, miért lenne anyád emiatt álszent?!
Nem vagy te egy kicsit szemtelen?
(De!)
Goldmund, azért te sem vagy százas! Arra bíztatod a kamasz gyereket, hogy játsza ki a nagyit az anyja ELLEN? Gratulálok! Ez lenne az a pont, ahol nagyi a gyerek közelébe sem jöhetne többet (persze, amennyiben meg is teszi, amit a gyerek kér), a gyerek pedig plusz büntire számíthatna emiatt.
Amúgy pedig ha már büntetek, akkor bizony olyasmivel kell büntetni, aminek súlya van - jelen esetben egy beígért koncert elmaradása. A mai gyerekeket nem lehet szobafogsággal büntetni igazán, nem veszik annak, hogy egész nap a kütyüivel gubbaszthat odabent. Még élvezik is. Érezze csak azt, hogy a tetteinek következménye van.
Leírták már páran, így én nem ragoznám túl:
Akinek itt bocsánatot kell kérni az te vagy, a büntetés jogos függetlenül attól mit csinált anyád x éve, nagymama meg a legrosszabbkor nosztalgiázott. Az, hogy ő hogyan büntette meg annak idején a lányát, vagy egyáltalán megtette e, nem tartozik ide.
A lányt az anyja neveli, nem a nagyanyja és nem az anyja 15 éves kori énje. Nincs ebben semmi képmutatás.
Mondjuk én ilyenekért, hogy jegy eltitkolása, meg egy sör, nem büntetném ilyen szigorúan. A sörért azért nem, mert pont a tiltástól lesz "menő" a tinik szemében, a jegyért meg azért nem, mert ha nem mer elmondani egy rossz jegyet, akkor valszeg én reagáltam primitíven az előző rossz jegyre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!