Hogy vegyem rá anyukámat, hogy bevonjon a családi beszélgetésekbe?
Nálunk soha nem volt meg az a jó családi beszélgetős, vidám légkör, ami másoknál, inkább hideg, kikérdezéseken és számonkéréseken alapultak a közös ebédek, vacsorák mindig. Ilyenkor anya volt a családfő, csak ő kérdezett, akinek meg azt mondta, hogy "kuss", az nem szólalt meg.
Azóta felnőttünk, és néha együtt van anyánál is a család. Ilyenkor olyan jól elsztorizgatunk egymásnak, hogy kivel mi újság, néha úgy érzem magam, mintha másnál lennénk, a barátaimnál szokott otthon olyan jó hangulat lenni.
Csak az a bajom, hogy ha én mesélek valamit (most például elmeséltem, hogy milyen jót palacsintáztunk a héten a barátaimmal), akkor látványosan igyekszik meggyilkolni a beszélgetést, például forgatja a szemét, megjegyzéseket tesz hozzá, pofákat vág (ma pl. felállt, és kiment a konyhába, amíg beszéltem), vagy csak simán gúnyosan hozzátesz valamit, amivel nevetségessé tesz engem. Ma, miután elmondtam a saját kis történetem, hiába kérdezett valamit még tőlem a nagynénim, anya elkezdett emeltebb hangon valami teljesen másról beszélni, velem párhuzamosan, amíg el nem hallgattam. Egyébként nem beszélek sokat, és kimondottan nagy hülyeségeket sem hordok össze.
Ez eléggé zavar, de nem tudom ezt megbeszélni anyukámmal, mert nyilván letagadná, hogy ezt csinálja, és kiröhögne. Tudtok valami tippet adni, hogy hogy tudnék becsatlakozni a családi beszélgetésekbe?
21/l (külön élek, egyetemre járok, hétvégente jráok haza. testvéreim is tanulnak/dolgoznak, pár hetente látjuk anyát. apukámmal nem áll fenn ez a probléma, ha nála vagyunk, kötetlenül és vidáman tudunk beszélgetni).
Kaptam egy levelet arról, hogy ne menjek le kutyába, mert később elnyomnak a párkapcsolatomban, magánéleti problémáim lesznek, erőszak áldozatává válok, stb.
Szeretném leírni, hogy teljesen egészséges, harmonikus párkapcsolatom van, lelkileg pedig rengeteget dolgoztam magamban ezen a problémán, és egészséges, szeretetteljes önértékelésem van.
Ezen a nagyon egyszerű, banális problémán szeretnék túllépni, amit leírtam, kérlek, ne írjátok le századszorra is, hogy anyám nem szeret, mert azt tudom.
anyám nem szeret, mert azt tudom.
És akkor mit akarsz,kierőszakolni nem lehet a szeretetet se megjátszani,azért is forgatja a szemét mert már hangod is zavarja tök mindegy mit mondasz,te zavarod maga a jelenléted,egy ilyen embertől mit akarsz őszintén?
Ilyen viselkedesre mit vartal? Anyad teljesen elnyom es eddig se mentel semmire a kompromisszumos viselkedeseddel.
Ha ezek számodra mind tul agresszivak akkor sajnalom de szerintem senki se fog tudni olyat mondani ami szerinted is jo lenne. Mindenki annak az ellentetet próbálta tanácsolni amit eddig csinaltal mert az, mint ahogy irtad, nem valt be.
Amikor így megpróbál elnyomni a mondandód közben, emelt, kemény hangon oda kell bökni neki: "Nem veszed észre, hogy én beszélek? Hallgass már! ...esetleg egy b+ a végére...
Anyám így tért észhez.
Abban a pillanatban kell helyretenni, abban a másodpercben. Nem különbeszélgetésben, nem később, nem négyszemközt, hanem ott, mindenki előtt, ahol és amikor a viselkedése történik. Pl "látom anya, forgatod a szemed. Mi nem tetszik abban, amit mondtam?" Vagy: "Várjál, anya, most Mari néninek válaszolok, majd utána mondd el, amit akartál." Vagy: "én nem gondolom, hogy akkora hülyeség az, amit mondtam, hogy ilyen gúnyosan kéne rá reagálni." Vagy: Látom, anya, annyira érdekel a mondanivalóm, hogy pont a közepén találod fontosnak kimenni."
Szóval határozottan, félelem nélkül, magabiztosan tedd helyre. Nem fog akarni mindenki előtt égni, tudja, hogy igazad van. Már vagy 100-szor leírtam a gyakorikérdéseken: Mindenki annyit enged meg magának, amennyit a másik megenged neki. Ehhez persze az kell, hogy te magad ne kételkedj a saját igazadban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!