Ilyen esetben mit tehet/tesz a gyámügy?
Lányom 14 éves.Jelenleg az apjával él.Pár éve ellenem hangolta az apja családja,alaptalanul megvádoltak mindenfélével és fondorlatosan magukhoz édesgették a gyereket.Én voltam akkoriban a rossz.Aztán a kislány két éve az apjához költözött.Nem akartam engedni,de fenyegettek,hogy bíróságra mennek és ott úgyis elmondja majd a lány hogy kinél akar élni és így hagytam,hogy ha ezt szeretné...majd rájön.
Aztán most fordult a kocka,lányom vissza akar költözni hozzám,de a párom,akivel élek,nem engedi.Övé a ház,ahol élünk.Párom annak idején megmondta,hogy ha innen tőlünk elköltözik a kislány akkor vissza már nem jöhet.Nem tudnák hová menni a lányommal,tehát elköltözni sem tudnák.Mindenáron vissza akar jönni a lányom de a párom ellenzi,nem akarja.A lányom apja vissza engedné.A gyámügy kötelezheti az élettársamat arra hogy engedje itt lakni a gyereket vagy ezt nem tehetik meg?Van beleszólása a páromnak?(Mivel övé az ingatlan?)
Érthető a párod reakciója is. Egyrészt, ő dönti el, ki él a házában, másrészt meg hazudozott róla a gyerek. 12 éves már nem olyan kicsi, hogy ezt ne értené meg!
Legközelebb meg majd szóltok hozzá valamit ami nem tetszik neki, megint visszaköltözik apucihoz? Azért ez nem így megy!
És igen, a gyerek az első, de azt nevelni is kell! És nem, nem kötelezheti a gyámügy! Beleszólása van. De a helyetekben meggondolnám. Miért akar most mégis visszaköltözni?
Vanbbak apró problémák a történetedben, de fogjuk rá hogy igaz.
A párodnak igaza van és nem, nem kötelezheti senkinarra, higy befogadja a gyerekedet
Oké, ez egy pocsék élethelyzet, pocsék emberekkel körülötted, pocsék döntésekkel mögötted, és írhatják akárhányan, hogy ezt az embert el kellene hagynod, vagy hogy ki milyen szörnyű ebben a történetben, akkor is ezzel kell most kezdened valamit, szóval bár tiltakozik a lelkem, hogy a helyzethez való alkalmazkodásra adjak tanácsot, mégis azt fogom tenni, mert az ésszerű.
Szerintem szabjatok feltételeket a lányod felé. Valami olyasmit találj ki feltételként, amit a lányod biztosan tud teljesíteni, de egyben gesztus a párod felé is, hogy igyekszik most jól csinálni az együttélést a lány. Ez segíthet megenyhülni a párodnak, és így könnyebb nem megalázottnak, hanem nagyvonalúnak éreznie magát. Mert lehet, hogy megalázónak érzi, hogy őt csak úgy rángatni lehet, és annyi sérelem után vissza kell fogadnia a lányod. Beszéld meg a lányoddal, hogy te szívesen visszafogadod, de muszáj a pároddal rendeznie a dolgokat, kérjen bocsánatot, és ígérje meg, hogy teljesíti a feltételeket, mert másképp nem megy. A feltétel nem teljesítésére pedig a pároddal találjatok ki előbb szankciókat, ne rögtön az legyen, hogy kirakjátok vissza az apjához, hanem mondjuk ha nyitott rá az apja is, akkor ott kell töltenie pár napot, vagy nagyszülőknél kell segítenie pár napig, vagy kijelöltök a házban olyan helyiségeket, ahol pár napig nem tartózkodhat, vagy felvetitek a kollégiumot, akármi. Így a párod is azt érezheti, hogy van kontrollja az élettere felett, és talán úgy kompromisszumkészebb.
A mai 12 eves "kislány" nem babazik es nem olyan naiv hogy ne fogja fel, mit jelent hazudozni. Gondolom mivel frketitte be a párodat, es most, hogy az apjával megintak egymást vissza menne. Aztán gondol egyet es megint apuhoz akár majd menni?
Van egy neveletlen kamasz lányod, akit ense engednek haza ezek után.
Attól még nem rossz apa a párja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!