Mit tehet a gyámügy ilyen esetben?
17 éves vagyok, apám 14 évesen mondta azt h a mamám vagy kitesz, vagy bentlakásos suli. Mama kitette miattam az albérlőt, így nála lakok 2és fél éve. Apámmal nagyon rossz a viszonyom, utánam semmit sem fizet, az öcsémet fizeti csak, aki az anyjával lakik. Én az anyámat nem ismerem.
Többször mondtam, hogy ha nem fizet semmit, vagy vissza mer vitetni akkor gyámügyre megyek. Tudnak valamit tenni ha megteszem? Elmondanám,hogy alkoholista, az egész családot ellenem uszította stb
Lelkileg nagyon roncs vagyok, sulival terelem el a figyelmem. Hálás lennék a válaszokért! Válaszolok minden plusz kérdésre.
Azért pár kérdés azért akadna.
1. 14,5 éves korod óta a nagymamáddal élsz. Ez a költözés hivatalos úton gyámügy segítségével jött létre, vagy csak simán odaköltöztél minden engedély nélkül?
Ha hivatalos úton költöztél el apádtól, akkor már 2,5 évvel ezelőtt a nagymamád a bíróság segítségével kérhetett volna gyerektartást, kérhette volna a családi pótlékot is. Apádnak meg amit a bíró kiszabott volna összeget, fizetnie kellett volna.
Ha viszont csak úgy átköltöztél mert apáddal nem voltál jóban, de ez nem lett letisztázva hivatalos formában, akkor apádnak nem kell semmit fizetnie a törvény szerint (erkölcsileg igen, hiszen más nevel téged) Apád így bármikor szólhat akár a gyámügynek, akár a rendőrségnek is, hogy hozzon haza téged, és neked bizony menni kell. Mert hivatalosan apád a gyámod, ő tartozik felelősséggel érted.
Persze te is panaszt tehetsz, kérheted a hivatalos elhelyezésedet, de addig apáddal kell maradnod, míg a végső döntés meg nem születik. De mire meglesz a végső döntés, addigra te betöltöd a 18 évedet. Onnantól kezdve szabad felnőtt ember vagy a törvény szerint, és oda költözöl ahová, és akihez akarsz.
#1: orvosira készülök. Most -nyáron is dolgoztam az egyetem miatt.
#2: nem volt róla hivatalos papir és nem azért költöztem el,mivel én akartam. Miért akartam volna 14 évesen otthagyni apámat ha már anyám nincs? Alig keres stb. Mamám legelejétől kezdve nem akart semmit se hivatalosan kerni. Mert hogy az ügyvéd is pénz stb.
Menj el a hivatalba mindenképp, ott elmondják, mit lehet tenni.
Nem hiszem, hogy minden kommentelő tudja naprakészen a gyámügyi jogot és minden mást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!