Szerintetek ez normális viselkedés egy anyától?
Egyszerűen már nem tudom, mit kezdjek anyukámmal, 25 éves vagyok és még mindig megkeseríti azt a kevés alkalmat is, amikor találkozunk. Nem is tudom igazából, hol kezdjem.
Kiskorom óta versenylónak és cirkuszi majomnak nevel, imád velem dicsekedni, mutogatni másoknak a mai napig, aztán otthon mindig elhordott minden semmirekellőnek, mindig máshoz hasonlított. Két tantárgyból mindig kiemelkedő voltam, ezekből országos eredményeim voltak világ életemben, ezeknek hála magas felvételi pontszámokkal vettek fel mindenhová. Anyukámról tudni kell, hogy sajnos irigy rám. Jogi egyetemet végzett, de nem kamatoztatta, jelenleg hivatalnokként dolgozik. Én most kezdem a második egyetemi szakomat jogon, már van egy diplomám más területen, jó munkám van, szuper párom, néhány kedves és megbízható barátom is akad. Anyám ezeket a dolgokat annyira nem bírja elviselni, hogy ha hazalátogatok nagy ritkán, kínoz, hogy lehetek akármilyen okos, sz@r a személyiségem ( ezt rajta kívül senki sem mondta még, sem családban sem azon kívül), a barátomat szerinte ellene fordítottam ( barátom azóta nem igazán szeret vele beszélni és találkozni, mióta előtte lek**vázott, mert valamit máshogy csináltam mint ahogy ő elvárta volna). Ma egyedül jöttem haza kicsit látogatóba, de most is ordibál, hogy neki kötelessége megmondani, milyen sz@r ember vagyok, mert hát ő az anyám és engem senki se szeret úgysem, mert nem lehet. Egész életemben ezt csinálta. Mi a megoldás? Próbáltam nem hazajönni, de az öcsém és apukám viszont hiányoznak és bűntudatom van anyám miatt is, ha nem jövök. Mi a megoldás? Szerintetek normális ez a viselkedés?
3-as vagyok megint, és azokkal a plusz infókkal, amiket még utólag írtál, ez a helyzet sokkal rosszabbul fest. Az, hogy ez normális viselkedés-e egy anyától, csak neked kérdés, mert sajnos ebben a mérgező közegben nőttél fel. Kívülről üvölt, hogy ez mérgező, és hogy a saját érdekedben a legjobb, ha menekülsz belőle, ideiglenesen vagy véglegesen.
Mondtad, hogy olvastad a könyvet, és abban sok szó esik a konfrontációról. Ezt próbáltam leírni röviden az első válaszomban, de akkor tudod, hogy mire jó, és hogyan kell csinálni. Én ennek mindenképp adnék egy esélyt, mert a saját lelkedet fogja helyre tenni, ha megfelelően, tényleg autentikus helyről csinálod, és hű maradsz a saját érzéseidhez, pozitívakhoz és negatívakhoz.
Ha nem ért belőle semmit, és fontos neked a lelki egészséged, akkor ezt a kapcsolatot nem tudod folytatni.
A pszichoterápia csak ez után jön, mert attól, hogy kilépsz a vele való kapcsolatból, az egészen gyerekkorod óta hordozott rengeteg sérelem és sérülés még nem válik köddé, és azokkal lesz pár év munkád valószínűleg. De egészen más azokkal úgy dolgozni, hogyha ez a mérgező elem már nem mérgezi tovább a mostani életedet.
Érdemes legalább kipróbálni, hogy milyen, amikor ez a toxikus valaki nincs ott az életedben és a gondolataidban. Gyanítom, hogy egész életedben nem volt egy hónapod enélkül, és megérdemelnél most párat, megtapasztalni, hogy milyen, amikor csak egészséges kapcsolódások vesznek körül olyan emberekkel, akik a legjobbat szeretnék neked. Kicsit mint valakinek, aki egy bányában nőtt fel, és sosem látott napfényt, olyan lesz először látni ilyet. Egy pár hónapos szeparáció után, amit nagyon megérdemelnél magadtól most, meg tudod nézni, hogy mi hogyan változott benned, sokkal tisztábban fogsz látni dolgokat, amiket most azért nem látsz, mert bennük élsz. Ha kitisztult a kép, sokkal jobban fogod látni, hogy mi a következő lépés, mint most. Abban biztos vagyok, hogy transzformáló ereje lesz, ha hajlandó vagy ezt meglépni.
Ahogy leírtad, anyukád valóban irigy rád. Neked megadatott az az élet, amit ő is elképzelt magának fiatalon, és néhány embernek van az a rossz szokása, hogy ha neki nem sikerült valami, akkor nehogy másnak mégis összejöhessen. Annak ellenére, hogy te a saját lánya vagy, és téged támogatnia kéne, nem visszatartani.
Szerintem látogasd a családodat egyedül, ha a barátod kellemetlenül érzi magát anyukád társaságában (amit nem csodálok). Próbálj mindig társaságban lenni, apukáddal és testvéreddel együtt, hogy anyukád ne tudjon veszekedni veled, ha pedig még előttük is megtenné, akkor hívd el kifejezetten csak apukádat és az öcsédet, hogy csináljatok valami közös programot, anyukádat meg hagyjátok otthon. Ha velük törődsz, talán egy idő után már ő is szívesebben lenne veletek, de ahhoz be kell majd ismernie, hogy vállalhatatlan a viselkedése, és amíg nem változtat, addig te sem tartasz igényt a "kedvességére".
Egyébként az én anyám is pontosan ilyen volt, éreztem én is rajta az irigységet, amikor ócsárolt otthon, de a kollégái, barátai előtt minta gyerekként állított be. Valamilyen szinten ez lehet, hogy az ilyen rossz gondolkodású szülőknél egy mechanizmus, hogy a gyereket szidással ösztönözzék a még jobb teljesítményekre, valójában azonban ők elégedetlenek, a gyerekek meg önbizalomhiányosak lesznek csak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!