Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Mit lehet kezdeni egy "nevelet...

Mit lehet kezdeni egy "neveletlen" rokongyerekkel?

Figyelt kérdés
Nem úgy neveletlen, hogy hisztis vagy önző vagy szemtelen, egyszerűen nem tud viselkedni, szocializálódni. Gyakran tesz fel indiszkrét kérdéseket nem tud kellően távolságot tartani emberekkel. Mivel a szülei sem járnak nagyon társaságba, nem is érintkezik sok emberrel, be van szűkülve az ismertségi köre.
2019. márc. 1. 15:29
1 2 3
 1/24 A kérdező kommentje:
11 éves, és egyébként nagyon kedves, okos, a korához képeest komoly, és öröm vele beszélgetni (amúgy nem rajongok a gyerekekért). A családban senki sem mer rászólni, mert hihetetlenül érzékeny, és mindenki, aki ismeri csak dicsérni. Azért aggódom érte, mert szeretem: ha kilép a való világba, ahol az emberek nem ismerik őt és nem legyintenek, hogy "á, ő ilyen, ezt el kell fogadni, nem úgy gondolta", sok baja az életben.
2019. márc. 1. 15:33
 2/24 anonymousreview60 ***** válasza:
88%

Mivel nem te neveled, 2-t tudsz tenni:

1. A gyereknek elmagyarázod, mit nem illik tőled kérdezni, stb. És hogy ez bizony sok más embernél is így van. Sőt, ez a jelkemző.

2. Érdeklődsz(!) a szülőknél, hogy nem okoz-e nekik gondot bagy a gyereknek, ahogyan az viselkedik.

Emellett ez az állandó dícséret egy nárciszba oltott hópelyhet eredményez. Ez nagyobb gond. A gyerek arcra fog esni és vagy depressziós vagy agresszív lesz.

2019. márc. 1. 15:51
 3/24 A kérdező kommentje:
De a dicséretekre általában rá is szolgál. Színötös tanuló, többször járt tanulmányi versenyeken, elég szép kislány, mellette még zeneiskolába is jár, szeretne hatosztályos gimnáziumba menni. Külön polc van fent a jutalomkönyveinek és egy fal az okleveleinek.
2019. márc. 1. 16:01
 4/24 anonymousreview60 ***** válasza:
76%
Ja, és a beszűkült ismeretségi köre miatti rosszabb kapcsolatteremtő-képesség is "szépen" kamatozik majd, csak se a gyerek, se az anyja nem érti majd mi az oka.
2019. márc. 1. 16:02
 5/24 anonymousreview60 ***** válasza:
82%

#3: Volt egy szigorlatig - és azon is - színjeles évfolyamtársam. Amikor úgy vélte, esetleg(!) 4-es lesz, úgy nézett ki, hogy ha 4ese lesz, akkor a Duna feneke lesz a következő lakcíme.

A folyamatos siker kényelmes, de nem garantálható. Meg kell tanulni elviselni a kudarcot.

2019. márc. 1. 16:07
 6/24 A kérdező kommentje:

Ezért mondom, hogy bonyolult a helyzet. Az ilyen "különleges hópelyhekkel" nem lehet sokmindent kezdeni, főleg ha alapvetően szabálykövetőek és maximalisták. A tanárok szeretik őket és kivételeznek velük, a felnőttek dicsérgetik őket és többet pátyolgatják őket, esetleg még az első helyen a főnök vagy valami idősebb kolléga is szárnya alá veszi őket.

Szóval így nem lehet rászólni, mert nem felesel (vagy nem tudja, hogy felesel), nem rendetlen, nem lusta, meg büntetni sem lehet őket (állj be a sarokba, mert rákérdeztél a nagybátyád fizetésére).

Amúgy nekem is volt ilyen ismerősöm, aki mindig mindenben jó volt, és amikor az egyetem megtapasztalta, hogy közgázon humános érdeklődési körrel a színötös leckekönyv nem reáli életcél, otthagyta az egyetemet.

2019. márc. 1. 16:14
 7/24 A kérdező kommentje:
És igen, a tehetséges, szorgalmas, széltől is óvott gyerek hogyan találkozzon a kudarccal.
2019. márc. 1. 16:16
 8/24 anonim ***** válasza:
92%
Olyan nehéz azt mondani, h ne haragudj, de ez nem tartozik rád? Vaggy ilyet nem illik kérdezni? Vagy ez magánügy?
2019. márc. 1. 16:17
 9/24 A kérdező kommentje:
Dehogynem, mondom is neki, de ez csak én vagyok, kéthetente jó ha találkozunk. Én még tudom kezelni, de én vagyok az egyetlen az egész családban, akinek ez eszébe jut, mindenki más úgy jár körülötte, mintha tojáshéjon lépkedni. Az unokatestvéreivel nem jön ki, mert ők "rosszak" (pl. disznó viccet mesélnek vagy lökdösődös játékot játszanak, kb. gyerekként viselkednek), ő meg megsértődik és inkább elvonul egyedül.
2019. márc. 1. 16:26
 10/24 anonymousreview60 ***** válasza:
81%
Ha nincs kis kudarc, majd lesz nagy. A széltől óvás ugyanolyan rossz, mint a ridegtartás.
2019. márc. 1. 16:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!