Öröklés kérdés? Többi lent.
Nagymamának és nagypapának van egy ingatlanak 1\2-1\2.
Meghal a nagymama akkor a 2 gyerek örököl. Tehát
Nagypapa 1\2 +(haszonélvezeti jog?)
Gyerek 1. 1\4
Gyerek 2. 1\4
Meghal az egyik gyerek, akinek nincs se férje se gyereke.
Ilyenkor ki örököl utána? Úgy tudom egyenes ágon örököl a nagypapa.
Tehát.
Nagypapa 3\4
Gyerek 1\4
Jól gondolom, hogy nem a testvér örököl és 1\2-1\2, hanem a fent említett?
Igen, jól gondolod.
A nagyapa fog örökölni és jár is neki a haszonélvezeti jog.
"Meghal a nagymama akkor a 2 gyerek örököl."
Meg a nagypapa, tehát 1/3 részt fejenként.
Ha a gyerek hal meg, akkor ha neki nincs gyereke, akkor visszaszáll a nagyfaterra (vagy ha van házastárs, akkor neki is megy egy gyerekrésznyi).
Az új Ptk azt hiszem, 2013-as.
7:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]
(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti
a) a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és
b) egy gyermekrész a hagyaték többi részéből.
"egy gyermekrész a hagyaték többi részéből"
Mondjuk ez érdekes, mert eszerint csak a közösen lakott lakás kivételével illeti meg rész?
Úgy tudtam eddig, hogy ingatlanra nem vonatkozik.
Pl. a bankszámláján lévő pénzből illeti meg.
A közösen lakott ingatlanból nem részt kap a házastárs, hanem az egészre holtig tartó haszonélvezetet, akkor is, ha nincs benne tulajdonrésze. Annyi csavar van, hogy bármikor kérheti a többi örököstől a haszonélvezete megváltását, ennek értéke általában egy gyrmekrész az ingatlanból.
Azt nem egészen értem, hogy a példában a gyerek az az unoka (ha már nagypaáról és nagymamáról van szó), vagy az örökhagyó gyereke? Unoka ugyanis akkor örököl közvetlenül, ha az öröklésre jogosult szülő már elhunyt (ekkor az ő helyére lépnek be a leszármazói), vagy ha ilyen értelmű végrendelet van.
Ha az egyik gyerek leszármazó és házastárs nélkül meghal, akkor az egyenesági öröklés értelmében a még élő felmenője örököl, vagyis a "nagypapa". A szóban forgó ingatlanból a saját tulajdonrésze mellett megörökli a meghalt gyerek örökölt tulajdonrészét, amúgy pedig haszonélvezete van az egészre nagymama révén.
Tehát.
Nagypapa 3\4
Gyerek 1\4 (testvére az elhunytnak)
Tehát nincs gyereke az elhunytnak sem. Nincs unoka. Bocsi, ha kuszán írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!