Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Szerintetek mi a megoldás?...

Szerintetek mi a megoldás? Engedjünk anyósnak? Öröklés

Figyelt kérdés
2014. febr. 12. 12:28
1 2
 1/20 A kérdező kommentje:

Jaj most látom, hogy SEMMIT nem írtam.

Szóval a helyzet:

Párom édesapja elhunyt 2010-ben, anyósomé a lakás 50%-a, a páromé és testvéréé 25-25%. Pár hónapra rá, anyósom összejött a mostani a párjával és elköltözött. Most kitalálta, hogy ha úgyis elakarjuk adni a lakást, akkor ő visszaköltözik ide. De kifizetni nem tudja a páromékat. Van össz 1 millió forintja, a lakás ér kb 5,5-et. Tudom, hogy övé a lakás fele, de ez nem igazságtalanság? Most mit tegyen a párom? Nem bunkóság azt mondani, hogy nem kapok meg a lakást?

2014. febr. 12. 12:31
 2/20 A kérdező kommentje:
*, hogy nem kapoD meg a lakást?
2014. febr. 12. 12:31
 3/20 anonim ***** válasza:
100%
Lemondott a haszonelvezeti jogrol? Ha nem, akkor joga van visszakoltozni. Lenne mas hely lakni, ahova mehetne?
2014. febr. 12. 12:37
 4/20 anonim ***** válasza:
100%
Mi az, hogy engedjetek ? A haszonélvezeti jog nyilván anyósé kizárólagosan, tehát Ő azt csinál az egész lakásban és lakással, amit akar (legfeljebb a gyerekei részét nem adhatja el).
2014. febr. 12. 12:40
 5/20 A kérdező kommentje:

Nem tudom, hogy lemondott-e róla, de szerintem nem.

Igen, a testvérének a telkén van egy 1 szoba-konyhás épület. Ott laknak. Ő döntött így.

Azt mondta, hogy a másik lehetőség, hogy úgy adjuk el, hogy ő abból vehessen magának egy 1,5 szobás lakást. Az kb 4-4,5 millió forint. Mindenhogy pórul járunk.

2014. febr. 12. 12:40
 6/20 anonim ***** válasza:
100%

Elvileg az anyósnak a másik felére özvegyi haszonélevezeti joga van, ezért jogában áll beköltözni illetve a lakást kiadhatja barkinek.

Ez a haszonélvezeti jog addig érvényes, amíg él, illetve új házasságot köt.

Sajnos ebben az esetben semmit nem lehet tenni ellene.

Ha netán nincs rá haszonélvezeti joga, akkor kérnbi lehet a közös tulajdon megszüntetését. Ilyenkor a társtulajdonosoknak elövételi joga van. Amennyiben egyik fél sem tudja a többieket kifizetni, a lakás árvezetésre kerül és az ára lesz a tulajdon arányában elosztva.

2014. febr. 12. 12:41
 7/20 anonim ***** válasza:
100%
Így van. Ő dönt, ti max. elfogadhatjátok, hogy mit mond. Amíg övé a haszonélvezet, sokat nem tehettek a beletörődésen kívül.
2014. febr. 12. 12:42
 8/20 anonim ***** válasza:
100%
igen, engedjetek. Teljes joggal akar ott lakni.
2014. febr. 12. 12:42
 9/20 anonim ***** válasza:
100%
Azért ez nem így működik. Azt a lakást a férjed szülei közösen szerezték meg, ezért igen, szemétség lenne kitúrni onnét, ha újra ott akar lakni, mert az volt az otthona, ráadásul szerintem is haszonélvezeti joga van rá.Fordított esetben Te utcára tennéd az életben maradt szülődet, mert a másik után már örökölted az ingatlan felét és neked az jár? Ahhoz a lakáshoz akkor lesz igazán köze a párodnak és a testvérének, ha már anyós sem fog élni.
2014. febr. 12. 12:44
 10/20 anonim ***** válasza:
100%
Ha nincs arrol irott megallapodas a gyerekeivel, hogy lemond a jogarol, akkor amig nem hazasodik ujra, ove a haszonelvezeti jog, vagyis nem ti dontitek el, hogy visszakoltozhet-e, hanm ez kizarolag az o dontese.
2014. febr. 12. 12:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!