Kinek mi a véleménye arról, hogy nem testvért kérnek fel keresztszülőnek?
Tesóméknak nem rég lett babájuk, tudtuk, hogy a feleség legjobb barátnője illetve annak a férje lesz a keresztszülő. A szüleim teljesen kiakadtak, a magam részéről ez engem annyira nem érdekel, tudtam, hogy ha a családból is választanak keresztszülőt, az akkor is az idősebb bátyám lett volna, de őt azért nem választották, mert nem "megbízható", és még nincs felesége.
Csak kíváncsi vagyok, ez a "barátot kérek fel keresztszülőnek" mennyire normális/gyakori manapság? Vagy már régen is az volt? Mi hárman vagyunk testvérek, de mindhármunknak a szüleink testvérei a keresztszüleink.
Soha nem értettem, minek "beduplázni" egy rokonságot, nekem és a barátnőimnek mind anyák barátnői a keresztanyáink. (30-31 évesek vagyunk.)
De manapság annyira elterjedt, hogy itt az oldalon is sokan a keresztszülőt szinonimaként használják nagybácsira/nagynénire.
Nálunk az a normális, hogy barátot kérnek fel keresztszülőnek.
Én teljesen megdöbbentem rajta, mikor párom közölte, hogy ő lesz a keresztapja a nővére lányának (és így vele együtt én keresztanya, ugye). Ha már egyszer a nagybátyja, akkor minek még egy rokonság?
De náluk meg ez a természetes, ritka kivételtől eltekintve mindig a szülő testvére, meg annak a párja a keresztszülő (ha van). Ő ugyanígy azt nem értette, hogy minek akarnék én "vadidegen embert" befogadni a családba, ha egyszer ott a testvér?
Szóval, szerintem ezek a szokások területenként változóak.
Ahogy' én tudom..
A keresztszűlő... nem csak az hogy a kisbabát "tartja" amikor keresztelik, hanem az is hogy a szűlők elhalálozása esetén, ők azok akik KÖTELESSÉGE (lenne) a gyerek felnevelése, (sőt) örökbe fogadása.
Ugy tudom ez volt régen, nem hiszem hogy ma már EZT komolyan veszik...
Igen, ezt nekünk is mondta a pap...
Utólag ezért sem bánom, hogy az egykori barátnőm kisfiának végül nem volt keresztelő (nem tudtak apukával megegyezni...)
Engem szeretett volna a keresztanyának, és akkor még meg sem fordult a fejemben, hogy megszakad a 16 éves barátságunk egy nézeteltérés miatt.
Most még szarabbul érezném magam, ha keresztanya lennék, és nem is láthatnám a kisfiút.
Ez csak manapság szokás, hogy feltétlen rokon a keresztszülő. Nagyanyámnak a keresztülei a szomszédok voltak.
Egyénként szerintem nem gáz ha nem rokon. Mindenkinek saját döntése, te dolgod hogyan döntesz. Én nem fogom megkereszteltetni a gyerekemet (nem ebből az okból).
A legjobb barátnőm nagyobbik gyerekének a testvére a keresztanyja, a kisebbnek én. Így szerette volna, nekem teljesen mindegy volt. A keresztapa kérdés nálunk másképp lett kicsit megoldva: a nagyobbnak a testvére férje, a kisebbnek pedig (mivel én leszbikus vagyok) egy közös barát. Szerintem a keresztszülők között egyáltalán nem muszáj kapcsolatnak lennie.
Amúgy mindenkinek jó volt így, a testvére sem sértődött meg, hogy nem ő lett a kisebbnek, meg semmi ilyesmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!