Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Ezek miatt most tényleg én...

Ezek miatt most tényleg én vagyok a szemét és irányítani akarom?

Figyelt kérdés

Röviden és tömören: 80 éves nagymama, aki felelőtlen, nem megbízható és önfejű. Nem hallgat senki másra, senkinek sem fogadja meg a tanácsait (kivéve a nyugdíjas barátnőit, akik tömik a fejét minden hülyeséggel) és a saját feje után megy, ami már nem mindig "működik" a megfelelően...Én elmondtam neki a véleménye, próbálunk neki segíteni, de ő hajthatatlan.

- Nem zárja az ajtót, kaput, ha elmegy otthonról, mert az xy (barátnője) sem teszi, ezért tárva nyitva van minden és bárki ki-be tud járkálni fényes nappal, azt visznek el, amit csak akarnak (és az egyik lánya is vele él, tehát még csak nem is kizárólag a saját cuccairól van szó). Ezt hangoztatja is...

- Nem tisztálkodik megfelelően, érezhetően büdös és koszos.

- Nem szedi a gyógyszereit, mert szerinte azt csak azért írta fel az orvos, mert rajta akar meggazdagodni és szerinte neki különben sincsen semmi baja. Valamint nem jár orvoshoz sem, mert szerinte az hülyeség és a legtöbb betegsége úgy kerül kezelésre, hogy a kórházban észreveszik a vizsgálatok során, miután valahonnan összeszedték a járdáról...(erre még visszatérünk)

- Nem eszik normálisan, mert ő nem akarja "telezabálni" magát (bár egyesek szerint csak szimplán lusta megmelegíteni a kaját). Ez azt jelenti, hogy konkrétan joghurton és kekszen él. Valamint, nem is iszik normálisan (nyáron a legnagyobb melegben sem iszik egy kortyot sem, mikor a tűző napon mászkerál), mert ő csak otthon hajlandó elmenni pisilni.

- Hagyja, hogy kihasználják a szomszédai. Ő, 80 évesen rohangál a postára, boltba minden apró hülyeségért a szomszédainak. Úgy ugráltatják, ahogyan éppen kedvük tartja pl. füvet nyír, gyümölcsöt szed, takarít, unokákra vigyáz stb., szinte mindent rásóznak (nem egyszer már meg is sérült közben). Valamint a fél utca hozzá jár kuncsorogni, ő pedig mindenkinek ad a pénzéből, de nem tartja számon, így sokan már visszaélnek vele.

- Nem vesz komolyan semmit, nem figyel oda semmire. Jelenleg is tele van kék-zöld foltokkal, mert itt elesett, ott megbotlott, itt elszédült, ott elájult....Minden városi rendezvényen, nyugdíjas programon ott van (ami rendben is lenne alapból), viszont akkor is elindul, ha ember nincsen az utcán, mert pl. ónos eső esik és minden tiszta jég, ha beteg és menni alig tud stb. és mivel már alapból nem fiatal (+nem szedi a gyógyszerét, nem táplálkozik normálisan, ott isznak is stb.) így gyakran vannak balesetei. Ilyenkor pedig a fél világ körbe van telefonálva, mert ő nem hord magánál telefont, mert az idegesítő, neki nem kell, hogy csörögjön és utálja, mikor mások is folyton azt nyomkodják. Emiatt nem lehet őt elérni és ő sem tud segítséget kérni, ha baj van, így mindig mi vagyunk az utolsók, akik tudnak róla, hogy történt valami és akkor rohanhatunk sürgősségire, mert ő éppen összeesett és valaki szerencsére felkaparta őt a járdáról a városban...Valamint még hangoztatja is, hogy "neki sajnos már nincsen senkije, aki segítene" és mártírkodik.

2018. márc. 23. 23:51
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
28%

Demens a francokat. Így el, ahogy akar.

Nem zárja az ajtót, na és? Nem mennek be nagyobb eséllyel hozzá, mint ahhoz, aki zárja, csak könnyebben. A betörőnek fogalma sincs róla, hogy nyitott az ajtó.

Nem jár orvoshoz? Akkor mégis mi írja fel a be nem szedett gyógyszert?

Nem eszik, nem iszik? Mégis tovább fog élni nálad, tehát ez is nyilván el van ferdítve. Túlélte a tavalyi kánikulát is kevés folyadékkal, nyilván erős, egészséges szervezete van 80 évesen is.

Segít a szomszédoknak, bevásárol? Örülj neki, hogy nem a pelenkáját kell cserélned, hanem azon kell morogni, miért segít másoknak. Mert szerencsére még képes rá.

2018. márc. 24. 07:03
 12/22 anonim ***** válasza:
87%

2. idióta bromarc vagy, és sötét is.

Demens, ez ennyi. Egy 80 évesnek mit akarsz magyarázni? Nem fogja fel az agya a dolgokat, nem lesz logikus és normális, egyre inkább elhülyül, ez a korral jár. Nem egy kamaszkölyök akit meg tudsz nevelni.

Nem is értem miért gondolod, hogy ez működik.

Nekem is van olyan rokonom aki öreg és bűzlik, pedig tud mozogni, van kád, nem kutyaólban lakik, van mosógép is - de nem érdekli. Hát akkor bűzölögjön, engem ugyan nem érdekel. Amíg nem fekszik magatehetetlenül, én ugyan nem fogom senki alól kiszedni a szrt és beültetni a kádba. Ha jól érzi magát retkesen, akkor hajrá, majd elkerülöm messziről. A hülyeség meg az igénytelenség mindenkinek a saját választása.

2018. márc. 24. 07:20
 13/22 anonim ***** válasza:
84%
Ahogy #9 mondja. Nem tudod, nem erted, milyen egy szenilis idos ember. Olvass, tanulj, nezz utana.
2018. márc. 24. 07:56
 14/22 anonim ***** válasza:
88%
A demencia mellett szerintem játszanak még a generációs sajátosságok is. Rengeteg kortarsa ilyen, te aztán magyarazhatod neki, borzasztó önfejűek. Szélmalomharc
2018. márc. 24. 09:11
 15/22 anonim ***** válasza:
41%

A nagyid kezdödö demens, fogadjatok mellé ápolot, vagy tényleg kirabolják vagy szomjan hal nyáron.

Ez még -tök jo, nagyapám simán elindult Szlovákiába "haza", ha nyitva volt a kapu, verekedett, ordibált, összecsinálta magát, stb.

Végül hálisten apának megjött a jobbik esze és otthonba tette papát, de akkor ö már 15 kilot fogyott a stressztöl én meg majdnem megbuktam a suliban, mert du az én "gondom " volt papát felügyelni.

2018. márc. 24. 09:16
 16/22 anonim ***** válasza:
76%

Most lehet azt mondani, hogy az ő élete, de ha meg rosszul lesz az éhségtől, összeesik, balesete lesz akkor meg a családot veszik elő. (Miért nem vigyáztak rá? Biztosan ők hanyagolták el stb...)

Nálunk is van ilyen. Nagymamám amputált és cukorbeteg, szüleim melletti házban él, anyukám erőn felül igyekszik hozzá minden nap munka előtt és után reggel, este, hogy segítsen neki. Ennek ellenére folyamatosan panaszkodik, hogy egyedül van és nincs vele foglalkozva. (és ezt hangoztatja a templomban az utcán, ami ciki a családnak)

Amikor úgy tartja kedve fél lábbal árokba mászik, meg pincébe csoszog, biciklizni próbál (műlábbal!) pedig el lett mondva neki, hogy nagy teljesítmény, hogy megtanult újra járni de a műláb erre nem jó. (nem fogja fel) Aztán elesik és mivel telefont ő sem hord magánál se vészcsengőt amit direkt neki csináltunk (1db gomb, ami hozzánk jelez), a szomszédok szokták meghallani a kiabálását és szólnak szüleimnek. Ráadásul cukros is szóval "gyorsan" meg kell találni, mert életveszélyes állapotba is kerülhet.

Nem egyszer kötött ki a balesetin mert megpróbált fél lábbal kiugrálni a konyhába (pedig van járókerete csak lusta volt használni) ment ki a válla, tört be a feje, zúzódott meg az arca stb. Most lehet azt mondani, hogy ez neki rossz de nem így van. Mert utána persze a lányának kell 0-24-ben ápolni mikor súlyosabban lesérül. (munka és saját család mellett persze) Ráadásul ilyenkor még a családnak kell kimagyaráznia magát, hogy miért nem "vigyáztak" rá.

Az a baj, hogy változni nem fog. Egy-egy nagyobb baleset után pár hétig mikor annyira lesérül, hogy pisilni sem tud kimenni, pár hétig megy a "szánom bánom", meg a "vigyázni fogok" de utána minden kezdődik elölről.

Mi annyit tudtunk tenni, hogy napi 2-3 órában jön hozzá egy gondozó aki délben legalább pluszba ránéz. (persze ennek a költségét is anyukám állja mert mama ilyenre nem lenne hajlandó költeni)

2018. márc. 24. 10:18
 17/22 anonim válasza:
66%

Olvassátok néhányan mit írtok?Ti normálisak vagytok?Ez a szerencsétlen ember segíteni szeretne,jót akar a nagymamájának!Mi az hogy nem tett le semmit?Ehhez mi köze van bárkinek is??

Én annyit mondanék,hogy ülj ne a nagyiddal és ne kiabálva szépen mondd el neki,hogy ha nem szedi a gyógyszert mi lesz,stb és érthetően magyarázd meg neki a te helyzetedet!

2018. márc. 24. 11:00
 18/22 anonim ***** válasza:
82%
Utolsó, egy 80 éves, demens nőről van szó. Neki hiába magyarázol bármit is.
2018. márc. 24. 11:03
 19/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Hát azért az, hogy demens, az szerintem egy kicsit túlzás, bár valóban nem értek hozzá. Maximum ezek a kezdődő jelei:) Ő tudja, hogy hol van, mit csinál és ő ezeket megalapozottnak véli, tehát mindenre van valami magyarázata, hogy mit miért csinál, csak azoknak nagy része hülyeség. Vannak, amiket a barátnői magyaráznak be a fejébe, ő pedig hallgat rájuk mondván, hogy ők okosabbak nála...bezzeg másnak a szava az nem ér semmit. Valamint lehet vele beszélgetni, tudja, hogy mi történik a világban, ki kicsoda, elég sok mindenre emlékszik is, de nyilván már feledékenyebb, rosszabbul mozog stb., ami ennyi idősen szerintem normális. Valamint a személyiségéből adódóan makacs, önfejű. Nem vitatom, hogy nincsen semmi baja, mert én nem vagyok orvos és én is írtam, hogy már nem mindig "működik" megfelelően az agya, ami igaz is, de azért mondom még úgy a korához képest egyben van.

Nem is arról van szó, hogy én meg akarom őt változtatni, mert nekem aztán teljesen mindegy, hogy hogyan éli az életét és nem arról van szó, hogy nekem ezzel lenne a bajom, hanem szimplán csak segíteni akarok neki, mert ez így nem jó senkinek, de leginkább saját magának nem. Már többször leültünk vele beszélgetni (kb. mindenki a családból), hogy elmagyarázzuk neki, hogy ez miért nem jó és min lenne érdemes változtatnia, mire kellene jobban odafigyelnie, már orvos is beszélt vele többször is, valamint egyébként a nyugdíjas klubbokban is mindig tartanak nekik ilyen jellegű előadásokat, de egyiknek sem lett semmi eredménye...Nem adtuk fel, mert azóta is mindig elmondjuk neki, ha éppen szóba jön az ilyesmi és normálisan beszélünk vele, tehát nem kioktatjuk, nem kiabálunk vele, nem alázzuk meg stb., tehát semmi ilyesmiről szó sincsen. Ugyanakkor ő továbbra is elutasító... Azt gondoltuk, hogy idővel azért majd ő is észbe kap, mert tényleg már rengetegszer rosszul lett, megsérült, folyton kórházban van, de úgy néz ki, hogy ő ezt is teljesen természetesnek véli. Érti, hogy mi történt vele, felfogja, amit mondanak neki, megérti és tudja, hogy mit miért mondanak neki, érti, hogy mi minek a következménye stb., tehát magyarázni lehet neki és el lehet mondani neki akármit, csak éppenséggel nem érdemes, mert ő már csak azért is ellentmond, nem "fogad szót" senkinek.

2018. márc. 24. 12:30
 20/22 A kérdező kommentje:
A lánya ott él vele, nyilván dolgozik, de azért az nem lehet mondani, hogy magára van hagyva. Valamint ő gondoskodik róla, főz neki (csak ki kell dobni, mert nem eszi meg), takarít, bevásárol. A mamának igazából semmi dolga nem lenne és el is tudná látni saját magát, igazából ez kb. azt jelentené, hogy tisztálkodik, eszik, iszik, mert mondom minden el van intézve helyette, minden elé van rakva, semmi egyéb dolga nem lenne, de nem...Ezen kívül alkalmanként nekiáll füvet nyírni, kertészkedni, takarítani (azon felül, hogy a fél utca csicskáztatja), hogy ne mondja senki, hogy ki van szolgálva. Egyébként fizikailag jól van (azt leszámítva persze mikor éppen összetörte magát és kórházban van vagy éppen gyógyul), csak nyilván már nem 20 éves, de tud mozogni, menni, csak picit lassabban, picit nehezebben, ami szerintem normális. Illetve az én meglátásom szerint olyan nagyon súlyos szellemi problémái sincsenek. Én nem gondolnám, hogy kellene mellé ápoló, mert igazából ő saját maga is képes ellátni magát, csak ezt nem megfelelően teszi. Valamint nem is nagyon fogadja el a segítséget, legutóbb mikor kórházban volt ott a nővéreket is kioktatta, hogy őt hagyják békén, neki megy minden egyedül is, neki nem kell segíteni stb...
2018. márc. 24. 12:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!