Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Szerintetek kinek van igaza?

Szerintetek kinek van igaza?

Figyelt kérdés

Férjemmel van egy 5 hónapos kislányunk. Pár éve miután lediplomáztam kaptam egy elég jól fizető állást Most CSED-en vagyok itthon a lánykámmal, majd később GYED-en. Mindkettő szép összeg (plusz családi pótlék és adókedvezmény), a GYED-em is maximális lesz. Azt a pénzt, ami hónap végén megmarad beteszem egy számlára a Lányomnak, egyrészt vésztartalék, másrészt jól fog jönni a babámnak, amikor már nagy lesz.

Itt jön a képbe sógornőm (férjem húga), aki teljesen az ellentétem. Elherdálta az örökséget, amit a szülőktől kapott, így most csak albérletben lakik a pasijával. A csaj nem dolgozik, amit a férje keres az meg gyakorlatilag elmegy a hitelre. Nemrég derült ki, hogy terhes, most olyan 20 hetes lehet. Rögtön mondta boldogan, hogy milyen szerencséjük van hogy mire megszületik a babájuk (aki szintén kislány)mi babánk kinőtte a dolgokat és megkaphatják ők. Hát egyrészt a nagyobb dolgokat (babakocsi, kiságy, fejlesztőjátékok, ágyneműk) nem fogja kinőni 10 hónaposan, másrészt nem fogom odaadni. Én keményen dolgoztam a gyerekvállalás előtt, hogy mindezt megadhassuk a gyermekünknek. Tegnap itt voltak sógornőjék és persze férjem elkótyogta, hogy nekem mennyi CSED-em és mennyi van a bankszámlán. Erre sógornő rögtön rákapott, hogy akkor azt az összeget hagy kapják meg és abból bevásárolnak. Mivel én nem akarom a mi baba dolgainkat odaadni nekik. Természetesen fogok venni újonnan ruhákat, pelenkát stb. ajándékba a kis leendő unokatesónak, de azért azt ne várják már, hogy a koplett több százezres babaszobát átadjuk vagy a több hónapos összegyűlt pénzt a bankszámlán. Se köpni, se nyelni nem tudtam, aztán nagyon csúnyán összevesztünk, mert szerinte a CSED a gyerek miatt jár, tehát apukájé is és a férjem adna nekik egy kis pénzt, hogy egyenesbe jöjjönek. Ez igaz, viszont ha én is olyan ingyenélő lennék mint a sógornő akkor most én se kapnék csak 25 ezres GYES-t. Nagyon dühös vagyok rá! Ha adnánk pénzt biztos egy fillért nem látnánk vissza, mert albérletben gyerek mellett nem tudnak majd spórolni ha eddig se tudtak. Sógornő meg mondta, hogy nem fog dolgozni, most terhesen meg majd gyerekkel meg pláne nem. Szóval a kérdés, hogy van joga sógornőmnek és a férjemnek beosztani azt a pénzt, amit a babám miatt és a munkám alapján kapok?

2017. okt. 1. 10:09
1 2 3 4 5 6 7
 31/61 anonim ***** válasza:
17%

"Ahogy itt mások is írták, a fizetésem alapján kapom és a fizetésem helyett, tehát akkor mégis csak nekem van hozzá több közöm. A baba holmikat is én vettem a saját pénzemből, de mellette fizettem a rezsi egy részét is. Nálunk sose volt ilyen, hogy enyém és saját a házasság óta, csak most sógornő belepiszkált ebbe. Persze a férjemet is megértem, én se tudnám hagyni a testvéremet nyomorban. Viszont ha most odaadom minden megtakarításomat és mondjuk a férjem nem keres annyit egy hónapban, mint szokott, akkor mi halunk éhen, mert jótékonykodtunk?"

Sajnálom, hogy még mindig nem érted, amit írok. Meg kell egyezni, az összes jövedelmeteket figyelembe véve, hogy egyáltalán belefér-e a tesó támogatása, és ha igen, miképp és mennyivel. Nyilván úgy, hogy titeket ebből semmilyen hátrány ne érjen, se most, se a jövőben. Az, hogy nálatok eddig nem volt "saját", "enyém", nehezen hihető abból, amit írsz, 27 éve vagyok házas, kezdettől "miénk"-ben gondolkodtunk, fel sem merülne egy ilyen szituban se az, hogy minden megtakarításunkat odaadunk (nem az "enyém"-et:-)), sem az, hogy bármelyikünk a másik nélkül odaígér bárkinek bármit, vagy helyből megvétózza a másik javaslatát azzal, hogy "ez az én gyedemből/fizumból van." Az is tény, hogy a férjemnek mindig a saját családja, gyerekei voltak az elsők, ahogy nekem is.:-) Át kell tekinteni, mik a lehetőségek, és közös döntést hozni, függetlenül attól, mi hangzott el korábban. Ebben a beszélgetésben lehet elmondani a férjednek, hogy minden eshetőségre gondolnotok kell (ha már magától nem jut eszébe), azt is, hogy hosszútávon az a legjobb támogatás, ha abban segítitek a sógornőéket, hogy többet keressenek, és jobban osszák be a pénzüket. Az ilyen szitukat ésszel kell megoldani, nem erőből, ha fontos számodra, hogy a gyereketek ne csonka családban nőjön fel.:-)

2017. okt. 1. 12:08
 32/61 A kérdező kommentje:
Én teljesen értem ezt, hogy minden közös, csak az örökség különvagyon. De ha én is olyan nő lennék, mint a sógornő, hogy csak meresztem otthon egész nap és a 25 ezres GYES-t kapom, akkor mi most nem tudnánk segíteni nekik. Ebből az jön le, hogy eddig keményen tanultam/dolgoztam és most legyek nincstelen, sógornőm lustasága miatt. Na mindegy férjem úgyse tud mit tenni, mivel az én számlámon van a pénz és egyébként anno mikor intéztem az utalást mondták is, hogy csak az én számlámra és nevemre jöhet az utalás, apuka csak meghatalmazással intézkedhet. Sógornő meg keressen új albérletet. Komolyan még el is gondolkoznák, hogy jöjjenek ide hozzánk vagy tényleg adunk pénzt, de ez hogy így "el van várva, ki van követelve", undorító.
2017. okt. 1. 12:37
 33/61 anonim válasza:
96%

Én semmi pénzt nem dnék neki, ha ennyire hülye volt, hogy csak elherdálni tudja a pénzt. Ezek után minek lett megint terhes? Az ő baja, ha nem tudja megadni a gyereknek amit akar.

Nagyon felcsesz az ilyen! Aztán ilyenkor jönnek azzal, hogy jaj de hát egy család vagytok. Hát igen, elég nagy baj ez :D Attól még nem a te dolgod az ő elbaltázott döntéseit rendbe hoznod.

A férjed adjon nekik pénzt pl. a saját fizetéséből, de semmiképp sem a félretett pénzeteket, vagy a használt cuccokat, aiket egyébként el is tudnál adni, meg lehet, hogy kelleni is fog még ha jön kistesó, aztán ki tudja, hogy ők mennyire lehasználják.

Szörnyű emberek vannak! Mit képzel, hogy követelőzik.

2017. okt. 1. 12:47
 34/61 anonim ***** válasza:
96%

Hát kedves Kérdező, itt olvasgatva azokat hozzászólásokat, akik kifejezetten a jogi alapokat nézik, ám legyen!

Megmondanám a férjemnek, hogy amennyit ad a KÖZÖS pénzből az akaratom ellenére a semmirekellő, lumpen testvérének, annyit én is ki fogok venni a KÖZÖS pénzből és kizárólag a saját céljaimra fordítom, illetve a szüleimnek, vagy ha van testvérem, akkor annak fogom adni, aztán majd megnézzük, hogy mire megyünk a nagy adakozással!

Egyesek nem fogják itt fel, hogy egy jól működő házasságban nem cselekszenek egymás akarata ellenére, akármit is ír elő a jog!

Gondolom az itt hablatyolók állandóan a Csjt.-t a hónuk alatt hordva hozzák a családi döntéseket! Pfff! Röhej!

A jogot akkor kell nézni és alkalmazni, ha már válóperre került a sor, de itt remélhetőleg nem ez lesz a helyzet.

2017. okt. 1. 13:09
 35/61 anonim ***** válasza:
9%

"Gondolkoznák"?:D

Ha így állsz hozzá, gondolom, az ellen sem lesz kifogásod, ha a férjed is nyit magának egy betétet, és akkor is csak a rezsi felét fizeti, ha neadj'isten munkanélküli leszel.:-)

2017. okt. 1. 13:13
 36/61 anonim ***** válasza:
78%
Utolsó, te nagyon mellédumálsz. Csak nem hasonszőrű vagy mint a pumpolós sógornő?
2017. okt. 1. 13:38
 37/61 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

#35-ös hát valóban nagyon mellébeszélsz. A férjem fizetése elmegy a rezsi másik felére és a hobbijára. Nekem van megtakarításom, mert én nem hobbira költöm a pénzt és nem műszempillára és műkörömre mint a sógornő. tehát nem is tudom ki járna rosszabbul... viszont a férjemmel vállaltuk egymást jóban-rosszban, munkában és munkanélküliségben, de a sógornőm gyerekét azt hiszem nem nekem kéne eltartanom.

2017. okt. 1. 14:00
 38/61 A kérdező kommentje:
Hol írtam ilyet, hogy én tartom el a férjem??? Egyik hónapban én fizetem be a csekkeket, másik hónapban ő. Ez nem eltartás. Arra reagáltam, hogy arról volt szó, hogy én csak kussoljak, mert a férjem eltart engem és ha nem lesz munkám akkor mi lesz. Erre írtam, hogy annak ellenére, hogy fizetem én is a rezsit, kaját(tehát nem vagyok ingyenélő), illetve a gyereknek is megveszem a pelenkát, ugyanúgy ahogy a férjem is megveszi, ha ő hamarabb eljut a boltba. Tehát KÖZÖSEN fizetünk mindent, csak annyi, hogy még nekem van plusz pénzem, úgy a férjemnek nincs, mert ő elkölti a fizetését. Akkor lenne eltartott a férjem, ha ő is otthon lóbálná vagy épphogy minimálbért kapna, mint a sógornő pasija. Azért érdekes, hogy én vagyok szapulva, hogy tartsam el a sógornőt a gyerekével együtt, de pl a pasi meg sincs említve, hogy albérletben élnek, a hapsinak még plusz hiteles tartozása is van, amit vonnak fizujából és esze ágában sincs jobban fizető állást keresni, de a gyereket megtudta csinálni. A pasi is csak tapsol, hogy majd mennyi mindent kapnak tőlünk.
2017. okt. 1. 14:44
 39/61 anonim ***** válasza:
82%

A helyedben nem hergelném magam 1-2 idiótán, aki lehet, hogy még azonos is, csak a nick más.

(... és főleg nem mentegetődznék.)

2017. okt. 1. 14:50
 40/61 anonim ***** válasza:
7%

Senki nem írta, hogy kussolj, ahogy a csjt-n sem volt a hangsúly, kedves egyik válaszoló.:D Sajnálatos, hogy ennyire gyatra szövegértéssel fórumoznak egyesek, sőt, némelyiknek állítólag még diplomája is van (amit erősen kétlek.) A kérdés ez volt:

" Szóval a kérdés, hogy van joga sógornőmnek és a férjemnek beosztani azt a pénzt, amit a babám miatt és a munkám alapján kapok?"

Erre válaszoltam korrekt módon. Ha nincs a megértéséhez elegendő szellemi kapacitás, arról nem tehetek.:-)

Pá.

2017. okt. 1. 15:14
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!