Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Ti hogy oldanátok meg a...

Ti hogy oldanátok meg a karácsonyozást?

Figyelt kérdés

Férjemmel idén ősszel házasodtunk. Az elmúlt években eleinte természetesen a saját szüleinkkel, testvéreinkkel töltöttük az estét 24-én, de az utóbbi két évben abba a kellemetlen helyzetbe mentünk bele, hogy egyik évben ő "rohangált", másik évben én, azaz egyikünk végig a saját szüleivel, testvéreivel lehetett. Egyébként az ország másik végében lakunk, mint a rokonság.

Idén elhatároztuk, hogy házasként szeretnénk kettesben tölteni a szentestét, amit az én részemről kicsit viharos fogadtatás ért. Mivel nekem még élnek a nagyszüleim az elsősorban édesapámnak a véleménye, hogy ameddig tudunk, töltsük együtt ezt az estét. Én viszont cseppet morbidnak érzem a nagyik halálát határvonalnak meghúzni, és 25-én, 26-án lehet együtt a család. Testvéreink egyelőre vagy egyedülállóak vagy nincs olyan komoly kapcsolatuk, hogy felmerülne ilyesmi, mi vagyunk az elsők a családban, akik "robbantanák" a sok éves hagyományt, de az egész családot képtelenség összeterelni. Se ereje, se kapacitása nincs a senkinek, hogy mindenkire főzzön, vendégül lásson mindenkit, én azt érzem, anyukámnak még jó is lesz, ha nem kell stresszelnie aznap, mert évek óta inkább a kapkodás ünnepe volt, ráadásul szegény nagymamám sem viseli már túl jól a felhajtást.

Szóval összefoglalva alapvetően eldöntött dolog, hogy mit szeretnénk, mi lesz valójában, de érdekel a véleményetek, ha voltatok hasonló helyzetben, hogyan léptetek tovább, hogyan oldottátok meg?

2015. nov. 23. 23:11
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%

szerintem normális, hogy külön háztartás, úgymond külön család vagytok a ferjeddel... szenteste kettesben, 25.-én te családod, 26.-an párod családja..

szerintem így korrekt.. nálunk a családban aki elkoltozik, az már szenteste nem jár haza, hanem a párjával van.. sztem ez így normális, nem hisztizik senki miatta..

nem varharjak el hogy külön karácsonyozz a ferjeddel... mert ha azt akarnak hogy szenteste ő is ott legyen náluk, az meg a párod családjával szemben nem korrekt

2015. nov. 24. 06:38
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

Nekem a bátyáim házasodtak meg az elmúlt években és természetes volt, hogy a 24-e estét onnantól a feleségükkel és mostmár a gyerekeikkel töltik. Vagy 24-én délelőtt jönnek át fát díszíteni, vgy 25-én jönnek ebédre. Ez így van rendjén.

5 éve még 25-én az egész család összegyűlt, de ma már annyian vagyunk, hogy ezt is lehetetlen összehozni. A hagyományokat nem lehet egy idő után ugyanúgy megtartani, ebbe majd szépen mindenki bele fog törődni nálatok is.

2015. nov. 24. 06:50
 13/25 anonim ***** válasza:
100%
Ti már egy külön családot alkottok. Szerintem elvárható a szülőktől, hogy ezt belássák. Nálunk úgy van, hogy a szenteste a mienk, 25.-én megyünk az én családomhoz, 26.-án a férjem családjához.
2015. nov. 24. 06:59
 14/25 anonim ***** válasza:
100%

Ti döntötök, zsarolókkal, lelki terroristakkal meg nem targyalunk:)

Viccet félretéve: számomra az a normális, hogy a 24.-e este a szűk családé(férj, feleség, ha vannak, akkor gyerekek)

Mi az egyik unnepen meghívjuk azokat, akiket fontosnak tartunk(szülők, testvérek, stb.)

A barátokkal pedig előtte tartunk egy kis hangulatos vacsorát Karácsony szellemében.

Nem kell hadakozni, csak szépen, indulatok nélkül elmondani a döntéseteket, megindokolni, és ennyi.nem kell belemenni a vitákba.

Remélem kellemesen telnek az ünnepek!

2015. nov. 24. 07:21
 15/25 anonim ***** válasza:
100%

Mint "gyerek" -saját családdal -, és mint "szülö" - felnött, családos gyerekekkel -, azt a véleményt képviselem, hogy a 24-e a szük értelmeben vett család (házaspár gyerekekkel) ünnepe, a 25-26-a leeht a tágabb családé.

Nálunk a megszokott rendszer, hogy 24-én ketten a párommal (mert a gyerekeknek már saját kapcsolatunk van), 25-én minden gyerek idejön a párjával, és 26-án meg a másik fél szüleinél vannak. De ha valaki nem tudna eljönni, abbíl se lenne cirkusz, csak akkor egy évig megint nem tudnának találkozni a többiekkel. (mivel mindenki több száz km-re, de más-más irányban - él)

2015. nov. 24. 07:31
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk 24-én jön össze a nagycsalád, mi meg a férjemmel ejtőzünk 25-26-án. Mindkettőnk családja budapesti, így 24-én ebédtől kora estig az ő családjánál vagyunk (kicsi családja van, de halistennek mindkettőnk szülei élnek), utána az enyémnél (a miénk nagycsalád).

40/N

2015. nov. 24. 09:00
 17/25 anonim ***** válasza:
100%

De hogy válaszoljak is a kérdésedre: ha karácsony valamelyik napján talalkoztok a nagycsaladdal, az tök jó. Dontsetek el, aztan ne hagyjátok kizökkenteni magatokat a nyugalmatokból.

16-os

2015. nov. 24. 09:02
 18/25 anonim ***** válasza:
100%
Mennyivel egyszerűbb, hogy nálunk összesen 3 tagú a család (3 generáció), és pár lépésre lakunk egymástól és szinte óránként beszélünk egymássalaz év minden napján, és a karácsony az, amikor egymás nélkül pihenünk!:)))
2015. nov. 24. 09:05
 19/25 anonim ***** válasza:
100%

Mi amint összeköltöztünk a párommal, azóta kettesben töltjük el a Szentestét, fát díszítünk, főzünk, kikapcsolódunk. 25 és 26.-án megyünk a szülőkhöz, amit úgy időzítünk, hogy pl 25.-én ha az én szüleimhez megyünk, akkor a testvéreim is aznap jönnek, 26.-án pedig akkor a férjem szüleihez és akkor jön a testvére is.

Mi nem voltunk hajlandóak ebből engedni, de nálunk is volt próbálkozás, hogy miért nem megyünk 24.-én ide, vagy oda vacsorára stb. De pont ezért, hogy ne legyen sértődés, hogy melyik szülőhöz megyünk aznap este, (mert a másik tuti megsértődik futkozni meg nem fogunk egész nap hol ide, hol oda) így inkább egyikhez sem! Ti is egy család vagytok, és nem kellene külön töltenetek az Ünnepeket. Ezt el kell fogadnia a szülőknek/nagyszülőknek. Mi lesz ha gyerek lesz??? Szerintem legyetek kettesben, és van ott még 2-3 nap amikor van idő minden rokonnál eltölteni 1-1 napot!

2015. nov. 24. 09:12
 20/25 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, te gondolkodsz normálisan, ellentétben apukáddal.

Ti ketten már külön család vagytok. Dec. 24-ét saját otthonotokban üljétek meg. Utána lehet szülőket látogatni. Ha nagyon nagy a távolság, akkor érdemes úgy csinálni, hogy egyik évben egyikükhöz mentek karácsonyra, de utána pár napra elmentek a másikukhoz is. Következő évben fordítva.

Érdemes vigyázni arra, hogy kettőtök szüleivel (rokonaival) egyenlően osszátok meg az időt, különben ebből súlyos viták lehetnek közöttetek.

Apukáddal meg ne foglalkozz. Majd 1-2 év alatt rájön, hogy felnőtt emberként te döntesz arról, hová mész, és nem ő.

2015. nov. 24. 09:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!