Szeretett nagybátyám kedden meghalt. Hogy tudnám a szomorú hírt egy képes gyászjelentéssel a Facebookon közzétenni?
Én megértem, hogy az FB-n akarod közölni a nagybátyád ismerőseivel és a távolabbi családdal a hírt. Sokan teszik ezt, hiszen sokszor a telefonszámokat sem tudjuk a távolabbi rokonokhoz, ismerősökhöz. Egyáltalán nem visszataszító, hiszen nem idegenekkel közlöd (szépen kijelölöd, hogy a nagybátyád ismerősei lásssák csak a hírt) és nem is a saját gyászodat, hanem a szomorú hírt közlöd.
Írj valami ilyesmit, Megrendülten tudatjuk szeretett XY 2014 09 16-án örökre lehúnyta szemét. Utolsó útjára október 9-én kísérjük a Farkasréti temető 22. parcellájában, 11 órakor. A gyászoló család
Illeszd be hozzá a a nagybátyád gyászkeretes képét.
Részvétem.
Ne tedd közzé.
Nekem mamám halt meg fél éve, de eszembe sem jutott volna róla gyászjelentést felrakni Facebookra.
Nem azért, mert "jaj a Facebook ilynen olyan rossz" stb, hanem mert egyszerűen: minek?
Aki ismerte, az tudta, hogy elment, nagyon sokan voltak a temetésén. Aki nem ismerte, vagy csak 1-2szer beszélt vele, azt a facebook-gyászjelentés sem érinti meg nagyon.
Felesleges, ezért van a gyászjelentés az újságban. Mellesleg ha már a facebooknál tartunk, sokan hiába vannak fent, nem nézik azért ők sem jó szemmel, ha valaki még gyászolni is a facebookon gyászol. Én ilyen gyászjelentéseket soha nem láttam még facen, pedig sok ismerősöm van, és olyanok is, akiknek nemrég halt meg valakije.
Alapvetően lövésetek nincs a fb adta lehetőségekről.
Be lehet állítani, kik lássák az adott bejegyzést, privát üzenetként is elküldheti, nem jelenik meg az üzenőfalon.
Miért kell lefikázni azt a médiumot, amit az emberek fele használ?!
Szerintetek csak cuki kiscicák és ócska coelho idézetek valóak az fb-re?! Hát nem, mert nem erre való. Pont az ilyen hírek megosztására.
A legostobább emberek azok, akik cukiságokat és okosságokat pakolnak fel boldog-boldogtalannak.
Megalázó, ha egy KÖZÖSSÉGI médiumon megjelenik valaki halálhíre??? Nevetségesen ostoba hozzáállás és gondolkodásmód.
Kérdezőnek:
Kezd ott, hogy összegyűjtöd a közös ismerőseiteket (ha fent van FB-n egyszerűbb, ha nincs, akkor is szerintem tudod, hogy kik azok), egy külön csoportba. Majd ennek a csoportnak címezve teszed ki a faladra (ne privát üzenet, mert abból csoportos beszélgetést csinál a FB). Az üzenetet magát fogalmazd meg te.
Többiek:
Miért is gáz, ha valaki FB-n gyászol? Mármint na, a napi 200 poszt róla az gáz, igen. De egy poszt? Ráadásul ha ki tudja úgy írni, hogy tényleg annak küldi csak el akit érdekel? Manapság nem tudsz mindenkivel annyira napi kapcsolatba lenni, mint akivel szeretnél. Ez szar érzés, de nem tudsz mit tenni.
Ez is egy új kapcsolattartási mód. Hidd el, régen az volt a ciki, hogyha egy újságban jelentetted meg. "Mekkora gáz, nem képes eljönni és megmondani?"
15! Irtuk a privat uzenetet. A kerdezo a kerdeset ugy tette fel "Hogy tudnám a szomorú hírt egy képes gyászjelentéssel a Facebookon közzétenni?" - ez szerintem 10bol 9nek azt jelenti, hogy lazan kiteszi az uzenofalra.
Nekem egy ismerosom meghalt nem olyan reg. Rendszeres Facebook hasznalo volt, rengeteg ismerossel tartotta ott a kapcsolatot. A halala utan az oldalarol az ismerosoknek pedig rovid uzenetet kuldtek rola, hogy " Marika elhunyt, tovabbiak a helyi napilapban lesznek ismertetve, oldalat toroljuk" es deaktivaltak az oldalat. Ennyi. Igy is lehet. Sehol, senki nem posztolt rola, neki, vele gyaszjelentest, kepet, akarmit.
Nyugodtan tedd csak közzé a FB-on.
Tegyél fel egy olyan képet az elhunytról, amelyet a legjobban szeretsz és amelyiken a legtöbb ismerős számára jól felismerhető. (Tehát ne a halála előtti héten készült fotót.) Idős ember esetében sokszor szoktak középkorú képet közzétenni.
Keress hozzú programot: érdemes a képet fekete kerettel ellátni, ez mindenki számára nyílvánvaló szimbóluma a halálnak.
Írd a kép alá a nevét, és a születési dátumot, a halálozási dátumot (vagy az éveket vagy a teljes dátumot: szül. év.hó nap,. hely - elhunyt év. hó. nap, hely). A második esetben nagyobb az esély arra, hogy több régi ismerőshöz jut el a hír, mert a pontos születési dátumból jobban lehet azonosítani egy embert, mintha csak az évet írod ki.
Írhatsz alá pár sort, nekrológként.
Ha nem akarod feltenni a FB-ra, akkor tedd fel pl. a www.gyertyagyujtas.hu -ra és tedd a FB-ra a linket, ami oda mutat. Oda nem kell regisztrálni sem, úgy is lehet gyertyát gyújtani az elhunytért. Ha viszont sok a külföldi ismerős, aki nem tud magyarul, akkor nehéz lesz nekik eligazodni egy csak magyar nyelvű portálon - ilyenkor tényleg jobb a FB.
És bár számodra ismeretlen vagyok, fogadd őszinte részvétemet!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!