Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Sogornomnek volna joga rendezk...

Sogornomnek volna joga rendezkedni a ferje es az en oroksegemben?

Figyelt kérdés
Ha a tesom megkapja a reszet,abban persze van ha o megengedi neki. Na de mar elore es abban is,ami nem is a tesome? Bovebben: 5 eve orokoltunk szuleink utan egy hazacskat. Akkor en meg ott laktam,de 3 eve paromhoz koltoztem. Megbeszeltuk hogy eladjuk,most lenne is egy vevo,ha kap hitelt,szoval meg azert nem biztos. Na de mult nap hiv sogorno hogy ket het mulva szabin lesznek,mennek pakolni. Ezt meg amazt viszik,azt eladjak egy ocskasnak stb. Mondom,he? Azt vihetitek,amit ti hoztatok,az pedig 2, mar akkor is hasznalt fotel amit anyunknak vettek. Tesom mar 30 eve elment otthonrol -joval idosebb nalam-,minden butort,muszaki dolgot,stb.en vettem,tehat az enyem. Paromhoz nem tudtam meg elhozni sok mindent mert epitunk a hazhoz,nincs hely,meg hazajartunk,kell ott is agy,butor, tesomek is odajartak nyaralgatni. Ami meg van egy regi butor a nagyszulok utan,azt ugyan nem adom sogornonek,hiaba acsingozik ra. Kaptak mar mig eltek a szuleink,de a lakasukban nincs,hova rakta,nem tudom,de ezt ugyan nem adja el,ha arra spekulal,meg ami ,lom, neki,majd en eldontom eladom-e es nem o rakja el erte a penzt. Arra megy,mert kerdezte,hol a tobbi regi butor,mondom apum eladta mert kellett a penz a hazat javitani. Elkezdett visitozni hogy elkotyavetyeltuk az o orokseguket,mert azok most egy vagyont ernek. Na itt lett elegem,mondom hogy o innen ugyan nem orokolt,en talan odamentem hozza hogy ezt meg azt viszem az apja utan? Oruljenek hogy a haz arat megfelezzuk,mert volna miert tobbet kernem,de tesomat nezem,nem ot,a penz miatt nem veszekszem. Viszont ha barmit elvisz az engedelyem nelkul,feljelentem. Tesomnak is megmondtam,allitsa le,de hat,o nem az az erelyes sajna. Ti engednetek sogornot rendezkedni vagy nekem van igazam?

2013. jún. 3. 08:14
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
64%
Mint amikor a dögkeselyűk marakodnak egy cafat húson...
2013. jún. 3. 08:22
 2/11 anonim ***** válasza:
88%

1. A házat MINDEN berendezéssel együtt te meg a testvéred örököltétek. Erröl általában leltár is készül.

2. Ebböl egyikötök sem adhat(ott) el semmit a másik beleegyezése nélkül.

3. Ha a házban a te dolgaid vannak, akkor azt neked bizonyitani kell, hogy te vetted ezeket. Ha nincs róla számlád és az örökléskot ezek voltak benn, akkor az felezödik.

4. A sógornödnek természetesen joga van a testvéred részéröl intézkedni, amennyiben a férje ebbe beleegyezik.

5. Ha felesben örököltetek, akkor SEMMI jogos sincs többet követelni belöle (az, hogy te éltél ott, NEM indok!!!).

6. Ugyan feljelentheted a sógornöt, de nagy eséllyel elveszted a pert, kivéve, ha AZT tudod bizonyitani, hogy a TE dolgait adja el. Viszont pervesztés esetén a perköltséget NEKED kell fizetni.

2013. jún. 3. 08:28
 3/11 anonim ***** válasza:
77%

Jogilag nincs köze az örökséghez, de normális családi kapcsolatok esetén simán belefér, hogy ő is intézkedjen. Ha nálunk örökölne valamelyikünk teljesen természetes lenne, hogy az mindkettőnké. Nálunk sokszor előfordul, hogy én intézkedek a férjem ügyében, vagy fordítva, mert éppen a másik fél jobban ráér. Nyilván a sógornőd megbeszélte a férjével és amit neked mond az a közös álláspontjuk.

Ha te nem szeretnél a sógornőddel beszélni erről, akkor szólj a testvérednek, hogy vele akarod megbeszélni a dolgokat.

Az meg hogy kinek mi jár, elvileg rég tisztázott. A hagyatéki tárgyaláson az ingóságok sorsa is kiderült, nem?

2013. jún. 3. 08:28
 4/11 anonim ***** válasza:
89%

Ti felfogtátok, hogy a kérdező a saját dolgait, amiket ő vett nem akarja a sógornőnek adni?

Csak a ház a közös, amit 5 éve örököltek, és amit a kérdező az öröklés után berendezett, teljesen természetes, hogy vett magának bútort, tv-t, stb.

Kedves kérdező! Küldd el a franca a sógornőt. Neked senkinek sem kell elszámolnod, de mégis, mi a francot akar elvinni?

2013. jún. 3. 08:35
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Neki semmi joga ott intézkedni. A tesóddal beszéld ezt meg! Ha ő nem elég erélyes, akkor állítsd le te a nőcit!
2013. jún. 3. 08:41
 6/11 anonim ***** válasza:
46%

H nem tudod számlával igazolni, hogy az a tiéd, bekerült a listába, akkor jogilag az is örökség és feleződik.

"Oruljenek hogy a haz arat megfelezzuk,mert volna miert tobbet kernem"

Na ilyen meg végkép nincs, ő ugyan annyira a gyerekük mint te. Nem te döntöd el, mi az övé hanem mindenek az 50% jár jogilag.

2013. jún. 3. 09:23
 7/11 A kérdező kommentje:
Huu,kaptam hideget-meleget) Erthetobben is leirom akkor: Hagyatekin CSAK az ingatlan felezodott,tesom ott elismerte hogy az ingosagok az enyemek,bar a javat szuleink eleteben vettem,de en-termeszetesen van szamlam roluk,mert minden bizbazt elrakok. Ahogy a haz felujitasara is sokat koltottem es arrol is vannak szamlaim. De ezt nem kertem hogy vonjak le a tesom reszebol,hol marakszom a koncon? Plusz a 3 ev alatt miota mar en se lakom ott,en fizetem igy is a rezsit,ha kevesebb is de van,ezt se kertem felezni,holott nem vagyok gazdag. A tesom nem bizta meg nejet hogy intezkedhet helyette,o bizta meg magat,ahogy mindig. Plusz amiben intezkedne,az sem a ferjee. Max az a par lom,vashulladek kozos,ami er jo esetben 20-30ezret,de abbol egy rendes fejfat allittatunk a szuleink sirjan,ezt megbeszeltuk a tesommal. Sogornomnek is megmondtam es szepen megkertem fejezzen be minden ilyen temat,ezutan csak a tesommal fogok errol beszelni. Es bar a feljelentes kicsit eros,de nem hagyom annyiban,ha barmit elvisz. Ha tudtam volna hova rakni,mar reg elhoztam volna a cuccot,de max nyar vege fele lesz helye,meg ki gondolna hogy csaladtag elol kell dugdosni?
2013. jún. 3. 09:27
 8/11 A kérdező kommentje:
6-os,jogilag ove a fele,igen,de amit szamlaval igazolnek,hogy en koltottem a hazra,azt levontak volna az o reszebol. Hagyatekin mondta a kozjegyzo. De nem kertem levonni,feleztunk. Jo tesok voltunk-vagyunk. Sogornom nekem fura termeszetu,de nem en elek vele,ahanyszor taliztunk egy evben,megvoltunk egymassal. Ennyire meg sose mutatta ki a ,kapzsisagat, vagy nem tudom mi ez,azert esett rosszul.
2013. jún. 3. 09:38
 9/11 anonim ***** válasza:
44%
Azért az eredeti kérdés és a kommentedben felvázolt helyzet nagyon nem ugyanaz. Ha a tesóddal mindenben egyet értesz, akkor itt nincs kérdés. Ha ő nem bízta meg semmivel a feleségét, nem adott neki kulcsot a házhoz, hogy hozzon el ezt azt és ennek ellenére a sógornőd kirabolja a házat, akkor nyilván feljelentheted.
2013. jún. 3. 09:39
 10/11 A kérdező kommentje:
Ja es en senkit nem pontozok se le se fel,mert minden valaszban van valami ami meggondolando ha nem is ertek egyet vele,szoval ne ram fogja akit lepontoztak)
2013. jún. 3. 09:47
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!