Kérnétek munkadíjat rokontól?
Nagyon rosszul gondolkozol sajnos. Azért, mert te ilyen vagy, soha nem szabad a másiktól ugyanazt elvárni és kivetíteni, hogy nem tudsz határt húzni. Te valószínűleg magadat mindig háttérbe helyezted, kiszolgáltál mindenkit, a saját károdra is. Meg a "mégiscsak a család" mantra megy a fejedben. A munkának igenis ára van, nem lesz rossz ember senki azért, mert elkéri. Csak tiszteli magát.
Van egy saját példám.
Szépségipari szolgáltató vagyok. Míg tapasztalatot gyűjtöttem, vendégkört próbáltam alakítani, volt, hogy a teljes munkaidőm mellett ingyen vállaltam barátokat.
Mikor már csakis ez lett a bevételem és egy nagyon reális áron, tekintettel a korábbi kapcsolatokra, el mertem pénz kérni, volt, aki nem jött többet, volt, aki azt mondta, hogy nem is tetszik neki a munkám. Persze, amikor ingyen volt, akkor tetszett.
Nem pont ugyanaz a helyzet, nyilván, de akkor megtanultam, hogy üzletben sem barátság, nem család nincs.
Egyenesen kell kommunikálni, megmondani, hogy a "majd megbeszéljük" nem válasz.
De így meg felemlegeted, hogy te bezzeg segítettél. Ott van benned ha elismered ha nem. Aki önszántából segít az nem számolgatja, hogy én bezzeg mennyit segítettem.
Uncsitesónak más az értékrendje. Nem várható el ingyen hogy más napokat ingyen dolgozzon.
Szerintem normális kérni. Akkor ezen a két napon ő nem tudott máshol dolgozni.
De nyilván előre kell tisztázni. Máskor ne hagyd magad lerázni annyival, hogy majd megbeszéljük, mert abból utólag kellemetlen helyzetek lehetnek. Előre megbeszélik, aztán eldöntöd, hogy jó-e neked, vagy inkább mást hívsz.
Egyébként ha én valami szakmunkás lennék és lenne időm, akkor időnként családban ingyen csinálnám, ha nem élnek vissza a szívességgel.
De ha minden hónapban hív egy-egy rokon, akkor nem. Rendszeresen senkitől sem várható el ingyen munka. És oké, hogy nálad csak egyszer dolgozott, de lehet, hogy x, y, z is hívta a családból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!