Beszélnétek azzal a rokonnal, aki “külföldre szakadt” és ha hazajön, csak szidja Magyarországot?
#28 kiegészíteném még azzal, hogy a külföldöt, külföldi létet még jobban szidja az, aki még ki sem mozdult soha.
A kedvenc példám pl.: "Nem értem minek kell külföldre járni nyaralni/kirándulni, mikor Magyarországon vannak a legszebb helyek." és mondja ezt olyan, aki még az országon belül sem megy sehová...
Hasonlóan vagyunk:
7 éve költöztünk ki fiatalon Németországba. Az eleje marha nehéz volt, de mára elértük kemény munka árán, hogy jól beszéljük a nyelvet, kinti viszonylatban is jónak számító munkánk van, számos barátunk van kint, egy szóval jól élünk.
Időnként hazamegyünk meglátogatni a barátokat, rokonokat. Korábbi tapasztalatok alapján már semmit nem akarunk mondani se az országról, se a kinti életünkről ehhez képest mindig megkapjuk a különböző emberektől:
1. És tényleg melegnek nevelik a gyereket az oviban? A szomszéd fia Józsi is dolgozott kint, de hazajött, mert megtámadták a migránsok. És hány fok van nálatok télen a lakásban? Hallottuk kint milyen drága minden. Ti mikor költöztök haza?
2. De most akkor mennyibe került ez az autó? Hú az nagyon drága. Miért ne vettetek használtat? Azok sokkal jobbak, mint ezek az újak.
3. 1 órája panaszkodik, hogy nem jön ki anyagilag, utálja a munkáját, utálja a környéket ahol lakik. Taktikusan már csak bólogatunk. Majd zárásul közli, hogy: dehát kint se jobb.
4. Az egyik nagyszülő napi szinten ingyen bébiszitter, a másik meg mindent megvesz nekik, amit csak kívánnak. Tőlük azt hallgatjuk, hogy folyamatosan a nagyszülőket szidják, majd közlik, hogy "könnyû nektek ott kint mindenkitől távol".
5. Minden alkalommal az a téma, hogy segítsünk neki kijutni. Aztán elmondjuk hogy kéne kezdeni és sose történik utána semmi. Következő látogatásnál kezdjük előről.
Én 6 évig éltek külföldön, de soha nem beszéltem ledegradálóan az itthoniakkal, max. akkor, ha én kaptam a megjegyzéseket, amiért kimentem.
De amúgy minek osztani az észt?
Igen. Nem azon veszekszünk, hogy miért jó itthon vagy miért idegesítő aki köpköd külföldről.
Én elmentem fiatalon, rájuk többminden hárul (minél közelebb laknak, annál többet bosszankodnak). Lehet ők is mennének külföldre vagy akár csak Pestre. És ha mesélek, a szememre vetik, hogy "lepasszoltam" a részemet és csak azért jutottam oda ahova.
Nekem 3 rokonom is kinn él.
Húgom (25) 6éve németbe
Unokatesóm (30) Belgiumban 4 éve
Másik unokatesóm (28) Ausztria, 2éve
Illetve mentek ki barátok is.
Na hát én egyikkel sem tartom azóta szotosan a kapcsolatot, sőt. Csak a muszájt.
Nekünk eszünk ágában sincs kimenni (ferjemmel és a 2 kisgyerekkel), megélünk itthon is azon a színvonalon ahogy szeretnénk.
A "kintiektől" pedig csak azt hallgatom, hogy deszar nekem itthon. Nekik milyen jó, mennyi pénzük van, mennyit tudnak keresni, mennyibe kerül ez meg az.
Azt pl meg sem kérdik, hogy vagyunk.
Ehhez képest hozzáteszem, nekem itthon olyan szar, hogy van egy saját házunk, 2 autónk, minimális hitelünk van. Évi 2x1hetet pihenünk (nyaralunk, telelünk).
Nekik az albérleten és a hitelből vett "luxusautón" kívül semmijük. Egyiknek sem. Se megtakarítás, se vésztartalék, semmi.
Hugom átszámolva 6millióért vett egy passatot, hitelre (amit most fizetett ki) igaz 0km-el, és erre veri magát 6 éve.
Unokatesóim 1-1 audi büszke tulajai, de ennyi. 3havonta költözik az egyik, mert rakják ki mindenhonnan.
És emellett mindegyik gyökeresen megváltozott. Nagyképü, beképzelt bunkól lett egytől egyig mind. Komolyan hazajönnek a menő autokkal és lenéznek mindenkit, mert ők kinn jobban élnek.
Félreértés ne essék, utalom a politikát, orbánt meg aztán főleg. Ami itthon megy az borzalom. De csak magyar vagyok, nem köpködöm meg azt, aki máshogy él mint én.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!