Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Miért érzek félelmet egy...

Miért érzek félelmet egy konkrét családtag mellett?

Figyelt kérdés

Nem unszimpátiára gondolok, hanem megmagyarázhatatlan félelemre.

Van egy családtagom, akivel mára egészen jóban vagyunk, hiszen azóta felnőttem, de néha a mai napig görcsbe tud szorulni mellette a gyomrom.

Amikor kicsi voltam, akkor nyaranta többször időt töltöttem a nagybátyámnál, akinek a felesége mások előtt egy extrovertált, de otthon egy hűvös személynek tűnt. Nem voltam rosszcsont gyerek, de kislányként szerettem a fürdőszobában tölteni az időt, és kipróbálni a sminkjeit, ami miatt mindig mérges volt rám és sokszor felemelte rám a hangját, ezért félve mentem be a fürdőszobába. Ezt utólag teljesen meg tudom érteni, hiszen én sem szeretem, amikor a cuccaim között nyúlkálnak, de az unokatesóm például soha nem üvöltött le, hanem segített lemosni vagy felajánlotta, hogy kifest ő. A családban mindig volt egy bizonyos hierarchia, hogy pl. a vasárnapi ebédnél nem ülhettem oda az ő helyére, és ha véletlenül oda ültem, akkor rendszeresen felállított, mintha nem is lett volna mindegy, hogy ki hol ül. Otthon például soha nem volt senkinek sem kijelölt helye. Arra is emlékszem, hogy leszólta a barátnőimet, akikkel együtt lógtam, hogy mennyire gáz velük barátkozni, találjak más barátnőket. Ezt a mai napig nem tudom, hogy miért mondta. Ritkán használhattam a számítógépet, mert egyszer véletlenül lefagyasztottam egy játék miatt és akkor megtiltotta. A konyhából pedig nem vehettem el semmit sem engedély nélkül, gyakran ettek mellettem a saját gyerekével, de engem nem kínált meg, vagy csak ritkán.

Összességében az volt a benyomásom, mintha zavartam volna, közben a szüleim nyáron a munka miatt elutaztak így a nagybácsimhoz vittek egy kis időre. Arra emlékszem, hogy mindig görcsben volt a hasam mellette, hiszen nem tudtam, hogy mit szabad és mit nem, mert soha nem éreztem magam otthon, és nem is éreztették ezt velem.

Sőt, egyszer elmentek otthonról és nekem kellett ajtót nyitnom, amit nehezen tudtam megtenni, mert beakadt a kulcs és emlékszem, hogy nagyon lekiabáltak ezért, én pedig csak sírtam.

Most jóban vagyunk, ha ritkán van egy családi találkozó, akkor mindig nagyon kedves, jó fej, a gyereke is nagy már, ezért vele is el tudok beszélgetni. De a hasam még mindig összeszorul belül, bármennyire próbálom ignorálni, úgy érzem, hogy meg akarok felelni mellette.

Most írtam le először ezt a történetet, mert kell egy külső visszajelzés, hogy felnagyítottam-e ezt az egészet kiskoromban vagy okkal szorongtam? Nem tudom eldönteni, és nem is akarom túlreagálni, mert most teljesen jó a viszonyunk, igaz ha találkozunk, akkor max. csak pár órát látjuk egymást.

2022. júl. 27. 06:31
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
60%
Amugy fogadni mernek, hogy a no ha nem a gyereket, akkor az anyost/apost szivatta. Nekem eleg bicskanyito az olyan ember, aki beszabalyozza maga korul az embereket es meg undok is hozzá. Klasszikus esete annak, amikor jo eloskodni az anyoson, de az ottani szabalyok mar azert nem tetszenek.
2022. júl. 28. 11:54
 22/26 anonim ***** válasza:
22%
20: te hol élsz ember? Van fogalmad a gyereknevelesrol? Ha lenne, akkor tudnad h a nagyszulok mekkora oriasi segitseg! En pl nyaranta kiskoromban a nagymamameknal toltottem a nyamarat, es nem kenyszerbol hanem mert ott akartam lenni, egyutt foztunk, sutottunk, az volt az en masik otthonom.
2022. júl. 28. 11:56
 23/26 anonim ***** válasza:
52%

#20, és te hol olvastál olyat ember, hogy nem lehet a gyerek a nagszüleinél?

Azt írtam, hogy ha valamelyik családtag nem akarja azt a gyereket ingyen nyaralatatni magánál akkor nem kell! Mert attól, hogy valaki családtag, még nem köteles akárkinek a gyerekéri vigyázni, még, ha a szülők nem is érnek rá! A szülők intézzék el, ha nem érnek rá, hogy a gyerekre vigyázzanak! Erre is gondolni kell, amikor valaki gyereket tervez/vállal! És a nagyszülő se köteles vigyázni az unókákájára" Nehogy azt hidd! Minden joga megvan, hogy azt mondja: "bocs, most nem érek rá!".

És nekem ebben a kérdésben nagyon is úgy tűnt, hogy a Kérdező kicsiként csak rá volt sózva a nagybáttyáékra.

2022. júl. 28. 12:08
 24/26 anonim ***** válasza:
61%

Engem a nagyszüleim tárt karokkal vártak és fogadtak, gyerekkorom legszebb nyarai voltak, és olyan fel sem merült, hogy teher legyek számukra. Nagypapám, nyugodjon, egész nap velem volt, elvitt vadászni, horgászni, nyugdíjasként élvezte, hogy velem lenet és még segített is anyuéknak. De nemcsak nyáron, hanem évközben is rengeteget voltam náluk.

Szerintem az a nem normális, ha valaki tehernek tekinti a saját unokáját. De nem biztos, hogy ez volt itt a probléma, szerintem a feleséget zavarta, hogy nem élhet függetlenül, ott volt az anyós/após és még az unoka is. Nos én továbbra is ragaszkodom a véleményemhez, miszerint mehetett volna saját lakásba, ha annyira rossz volt ott.

2022. júl. 28. 12:21
 25/26 A kérdező kommentje:
16: azért az durva, hogy egy mondhatni ártalmatlan kérdés ilyen komoly indulatokat váltson ki belőled, Cicukám... tudom, hogy ez az oldal anonim, és aki ide kiírja a kérdéseit, az házhoz megy a pofonért, de szerintem nem normális, hogy egyesekben ennyi agresszió és düh van.
2022. júl. 29. 01:34
 26/26 anonim ***** válasza:
100%

Szóval érveid nincsenek, királylány :) Egyértelműen annyi a bajod, hogy mert valaki rád szólni, ha képtelen voltál viselkedni. Indulatos itt egyedül te vagy, én teljesen nyugodtan osztalak :)

A pattogóknak egyébként javaslom a kérdés leírásának elolvasását. Egy árva szó nincs benne a nagyszülőkről, ez utólag lett kitalálva. Csak a nagybácsi és a felesége van említve többször is és még az utólag büfögött kommentben is csak annyi van, hogy a nagyszülőké volt a ház, ahol a nagybácsiék éltek akkor. Senki nem mondta, hogy ők is ott laktak.

De hogy garantáltan agyvérzést kapjatok, csak mondom, hogy ha ott éltek a nagyszülők is, akkor is joga van egy felnőtt nőnek rászólni egy szaros gyerekre, aki az engedélye nélkül a sminkjeit pazarolja, teszi tönkre vagy épp elfoglalja a helyét az asztalnál. Nem, azért, mert a kölök elfingta magát, hogy ő ott akar ülni meg mi az, hogy nem mindegy stb, még megteheti, mert ő él abban a házban. Igen, akkor is, ha nem az övé. De láthatóan senkinek nem volt ezzel kapcsolatban kifogása, szóval esélyes, hogy mindenkinek az agyára ment ez a követelődző kis görcs, aki a kérdező volt annak idején.

2022. júl. 29. 10:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!