Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Demens idős rokon, hogy...

Demens idős rokon, hogy lehetne kezelni ezt?

Figyelt kérdés

Idős rokonom egy súlyos betegség után ápolási osztályra került, maga a betegsége mondhatni rendbe jött, de jött a demencia (ezt már mondták, amikor a kórházból átvitték az ápolási osztályra). A hely jó, látogatjuk (mióta lehet a covid miatt), és hát beszélget, de a baj az, hogy demens, és egyre jobban. Azóta már ápolási otthonban van, a hely viszonylag jó (neki sem férje, se gyereke nem volt, két húga ápoltatja és fizeti, egyik az anyum).

Egyáltalán nem agresszív a néni, de kb. 20-30 évvel ezelőtti életében "él", és úgy beszél, mintha a mában lenne. Pl. hogy ő most itt van A-ban, de megy a gyógyszertárba, kiváltja a gyógyszert, és viszi az anyukájának, meg ilyenek.

Aki látogatja, ilyenkor mi a jó szerintetek? Ugye nem kell leállni vele kijavítgatni, hogy de hiszen anyukád nem él már 25 éve, nővéred (mert ahhoz is "szokott menni"), ő sem él már 6 éve. Ilyenkor úgy kell venni, hogy természetes, amit mond, helyeselni kell, vagy hogyan?

Olyan rossz ezt látni.

Akinek van tapasztalata, írna erről? (Nyilván a több a gondozóknak jut ugye, de mi is megyünk, amikor csak lehet.)

2021. júl. 7. 10:23
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Nem kell kojavítani, rá kell hagyni. Nagyim is ilyen volt. Ha valaki mégis kijavította nem értette vagy sírva fakadt ha netán mégis de max 2 perc múlva folytatta ahol abbahagyta. A demencia sajnos ilyen. 😔
2021. júl. 7. 10:32
 2/16 anonim ***** válasza:
99%
Szerintem sem kell kijavítani. Az én dédimamám konkrétan 60 évvel ugrott vissza az időbe..
2021. júl. 7. 10:39
 3/16 anonim ***** válasza:
100%
felesleges leállni javítgatni, vitatkozni vele, nem fogja felfogni. ő már nem a valóságban él sajnos, és már sose fog rendbejönni.
2021. júl. 7. 10:39
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Hallgasd türelemmel, ne javítgasd! Azt úgysem érti meg, csak felizgatod és még jobban összezavarod. Ő akkor, amikor ilyeneket beszél, abban a helyzetben és korban van, teljesen otthonosan.

Ha javítod, csak összekuszálod.

2021. júl. 7. 10:42
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
Ne javítsd ki, mert csak felidegesíti magát és összezavarodik. Hagyni kell beszélni, bólogass stb.
2021. júl. 7. 11:04
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
bólogass és helyeselj. mást nagyon már nem tudsz tenni, az se biztos, hogy meddig ismer még fel, ha egyáltalán... lehet nem is neked mesél, hanem a negyven évvel ezelőtti szomszédjának. (és közben áldd az eget, amiért anyud és nagynénéd értelmes emberek, akik ahelyett hogy tönkrebsznák a teljes család életét, inkább találtak egy helyet, ahol hozzáértő, kompetens személyek vigyázzák a hátralévő időben)
2021. júl. 7. 11:28
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
amúgy ez egy érdekes lehetőség lehet többet megtudni olyan rokonokról, akiket neked már nem volt lehetőséged megismerni. én tuti kérdeznék a nagyi szüleiről, nagyszüleiről. érdekes lehet megtudni, milyen emberek voltak az ősei.
2021. júl. 7. 11:30
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

Igen, tényleg rá kell hagyni. Nyugodtan érdeklődj is, hogy igen? találkoztál velük? és, hogy vannak? mit meséltek, stb., hogy tudjatok beszélgetni. :)

Nagyon fura volt, amikor először szembesültem ezzel egy rokon kapcsán, de meg lehet szokni. :) Valahol vicces is, ha amúgy jól van, békésen viseli az egészet.

Sőt, még az is lehet, hogy tényleg találkozik azokkal, akikről mesél. :)

2021. júl. 7. 11:33
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Én is azt akartam írni, amit #7, ezt föl lehet úgy is fogni, hogy egy kicsit belepillanthatsz a szeretted múltjába.

Tudom, attól ez még nagyon fáj...

2021. júl. 7. 11:42
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Kezdő ápolónőként, az első éjszakát úgy kezdtem, hogy a délutános mondta, sok sikert, vagy egy néni, aki egész éjjel mászkálni fog, kicsit zizi szegény, ő múlt héten nem csinált mást, mint kísérgette vissza a szobába.

Na, 11-kor megjött a néni, hogy zárjuk be a tyúkokat. Végigsétáltunk a folyosón, minden ajtót becsukhatott. Aztán reggel ötig aludt békében.

Jobb belemenni abba, hogy az van, amit képzel.

2021. júl. 7. 11:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!