Demens idős rokon, hogy lehetne kezelni ezt?
Idős rokonom egy súlyos betegség után ápolási osztályra került, maga a betegsége mondhatni rendbe jött, de jött a demencia (ezt már mondták, amikor a kórházból átvitték az ápolási osztályra). A hely jó, látogatjuk (mióta lehet a covid miatt), és hát beszélget, de a baj az, hogy demens, és egyre jobban. Azóta már ápolási otthonban van, a hely viszonylag jó (neki sem férje, se gyereke nem volt, két húga ápoltatja és fizeti, egyik az anyum).
Egyáltalán nem agresszív a néni, de kb. 20-30 évvel ezelőtti életében "él", és úgy beszél, mintha a mában lenne. Pl. hogy ő most itt van A-ban, de megy a gyógyszertárba, kiváltja a gyógyszert, és viszi az anyukájának, meg ilyenek.
Aki látogatja, ilyenkor mi a jó szerintetek? Ugye nem kell leállni vele kijavítgatni, hogy de hiszen anyukád nem él már 25 éve, nővéred (mert ahhoz is "szokott menni"), ő sem él már 6 éve. Ilyenkor úgy kell venni, hogy természetes, amit mond, helyeselni kell, vagy hogyan?
Olyan rossz ezt látni.
Akinek van tapasztalata, írna erről? (Nyilván a több a gondozóknak jut ugye, de mi is megyünk, amikor csak lehet.)
Hallgasd türelemmel, ne javítgasd! Azt úgysem érti meg, csak felizgatod és még jobban összezavarod. Ő akkor, amikor ilyeneket beszél, abban a helyzetben és korban van, teljesen otthonosan.
Ha javítod, csak összekuszálod.
Igen, tényleg rá kell hagyni. Nyugodtan érdeklődj is, hogy igen? találkoztál velük? és, hogy vannak? mit meséltek, stb., hogy tudjatok beszélgetni. :)
Nagyon fura volt, amikor először szembesültem ezzel egy rokon kapcsán, de meg lehet szokni. :) Valahol vicces is, ha amúgy jól van, békésen viseli az egészet.
Sőt, még az is lehet, hogy tényleg találkozik azokkal, akikről mesél. :)
Én is azt akartam írni, amit #7, ezt föl lehet úgy is fogni, hogy egy kicsit belepillanthatsz a szeretted múltjába.
Tudom, attól ez még nagyon fáj...
Kezdő ápolónőként, az első éjszakát úgy kezdtem, hogy a délutános mondta, sok sikert, vagy egy néni, aki egész éjjel mászkálni fog, kicsit zizi szegény, ő múlt héten nem csinált mást, mint kísérgette vissza a szobába.
Na, 11-kor megjött a néni, hogy zárjuk be a tyúkokat. Végigsétáltunk a folyosón, minden ajtót becsukhatott. Aztán reggel ötig aludt békében.
Jobb belemenni abba, hogy az van, amit képzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!