Hogy reagálnátok le ezt a helyzetet?
Már lassan 2 hete, hogy idejött hozzánk az egyik rokonunk, jobb híján (mondván).
Ezzel nekem eleinte nem volt semmi gondom, meghúzza magát itt pár napig, majd talál megoldást a helyzetére, és agyő'. De nem.
Lassan két hete itt van, és a stílusával kiborít engem, és az édesanyámat is (aki nem mellesleg rengeteg betegséggel küzd, nem hiányzik neki még egy ilyen teher is...).
Nem tudjuk meddig óhajt itt maradni, de nem akarják anyámék kitenni, mert hát milyen dolog lenne az.. Valós, csak így a család megy rá.
Úgy viselkedik, mintha ő itt bármilyen számlát is fizetne. A TV-zésekbe beleszól, abba is próbál, ahogy beszélünk (tehát még a "hülye" is tiltott szó nála), privát beszélgetéseink max. a facebookon vannak most. És még a kisállataink is máshogy viselkednek, nyűgösebbek azóta.
Azóta én is egyre kedvtelenebb vagyok, nem köt le semmi, néha már rosszul is érzem magam. Beszéltem erről a szüleimmel persze, de mint mondtam, nem akarják sorsára hagyni, így csak biztatnak, hogy bírjuk ki...
Nem tudom, félek, hogy a tanulmányi eredményemre is rámegy ez (pont most hoztam össze egy frankó átlagot, nem akarom...), és még kitudja mire.
Ti mit tennétek ebben a helyzetben? Hogyan lehetne elviselhetőbbé tenni ezeket a napokat?
Ha jól értem, te még gyerek vagy, a szüleiddel laksz.
Nos, azt nem tudom, hogy a te helyedben mit tennék. Szerintem nem nagyon tudsz semmit.
A szüleid helyében természetesen réges rég kiadtam volna az útját.
Szüleiddel azért éreztesd, hogy az ő döntésük, ha hagyják itt maradni ezt a rokont, és minden ebből eredő negatív következményért ők a felelősek. Ne engedd, hogy azzal takaróddzanak, hogy "szegénynek nincs hova mennie" vagy "nem tudunk mit csinálni, hiába mondjuk neki, nem akar elmenni". Egy felnőtt ember, ha akarja ki tudja rakni. Ha nem teszik ki, akkor nem is akarják.
Esetleg próbálj belőlük egy határidőt kipréselni, hogy meddig hajlandók ezt eltűrni. Ezt a határidőt közöljék az illetővel, úgy, hogy minden családtag ott van. És ha lejár a határidő, talán be fogják tartani, amit ígértek. Talán ...... :-(((
Ez a rokon az egyik nagyszülő, vagy a már külön költözött testvéred?
Kibírod és kész. Családtagnak segítünk, ez alap.
A tv-t, ha együtt nézzük, közös döntés, hogy mi legyen műsoron, nem te döntesz, mert te otthon vagy. Amúgy is illő a vendéget kérdezni előbb, ő mit szeretne. A huyle miért kell hoyg napi használatban legyen? Anyádat vagy apádat akarod így szólítani?
Más a segítség és más az élősködés. Ez már átlépte az egészséges határt. Ha a szüleid nem akarnak tőle megszabadulni, akkor nem sok mindent tehetsz. Mondjuk nálam alap lenne, hogy a vendég nem fegyelmezi a gyerekem, nem ugat be neki, nem mondja meg, hogy mi a tiltott szó, hanem ő alkalmazkodik, ha már neki segítünk. De nem vagyunk egyformák.
Reménykedj benne, hogy nem marad sokáig, addig meg kerüld el amennyire tudod és próbálj meg nem tudomást venni róla. Éld úgy az életed, ahogy eddig, elvégre te vagy otthon. Ha nem tetszik neki, akkor menjen.
6!
Köszi, nem kérem. Hogy jön ez a kérdéshez? A te exed öcsikeje nekem nem rokonom. A saját férjem bátyja igen. Kölcsönösen ki nem állhatjuk egymást, de lakhatott nálunk a válása alatt pár hónapot. Nem, nem ugrottam ki a bőrömből örömömben. Nem, nem voltam bunko és nem, nem rágtam naponta a férjem fülét hogy vágjunk ki a házból.
A szüleiddel ülj le újra megbeszélni a helyzetet, mondd el nekik, hogy így az iskolai jegyeid is romlani fognak, pedig sok munkád van benne.
Ha pedig ők nem akarnak tenni semmit, akkor vedd saját kézbe a dolog intézését. Ha szereti a tejet, idd meg előle. Ha hiradót akar nézni, akkor előre találd ki, abban az idősávban milyen más program van a tv-n, és ragaszkodj hozzá, hogy neked most azt kell nézned (érdemes ilyenkor iskolai kötelező feladatokra hivatkozni, pl. történelmi dokumentumfilm megnézése és beszámoló írása töri órára). Aztán éjszaka, ha ő már alszik, kelj fel, szambázz végig a lakáson, kapcsold fel a villanyt ott, ahol ő alszik, és közöld, hogy rendkívül sajnálod, de neked most meg kell keresned valamit, mert itt hagytad, és azonnal kell. Vagy rosszul vagy / álmatlanság gyötör / rosszat álmodtál, és csak akkor tudsz visszaaludni, ha ott ég a villany. Legyél kreatív és mindig rendkívül udvarias. Tedd pokollá az életét.
A szüleiddel ülj le újra megbeszélni a helyzetet, mondd el nekik, hogy így az iskolai jegyeid is romlani fognak, pedig sok munkád van benne.
Na ne már, azért romlik a jegye, mert nem káromkodhat, és a rokon beleszól, mit néznek a tévében közösen? Jó duma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!