Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Elmenni az ilyen családi...

Elmenni az ilyen családi összejövetelekre vagy sem? Melyik jobb?

Figyelt kérdés
Mi nem vagyunk hívei a nagyobb felhajtásnak, ünneplésnek stb., de pár családtag pedig kifejezetten ezt szereti. Emiatt a legtöbb ünnep (a szülinapok, névnapok vagy például a karácsony is, de az ünnepeken kívüli családi összejövetelek is ilyenek) azzal jár, hogy összegyűlik a család és együtt kell ünnepelni. Ezzel nekem nem is lenne semmi bajom, de én nem tudok mit kezdeni magammal ezeken az alkalmakon és halálra unom magam. Én a szüleimen, a testvéremen és a nagymamámon kívül senkivel sem tudok beszélgetni a családból, mert jóformán nem is ismerem őket. Nagy köztünk a korkülönbség (a korban hozzám legközelebb álló családtagom is 15 évvel idősebb nálam) és úgy alapvetően az életünk is teljesen különböző (dolgoznak, gyerekeik vannak, teljesen más körökben mozognak) és nagyon ritkán is találkozunk, szinte egyáltalán nem is beszélünk egymással. Alapból nem is tartjuk velük a kapcsolatot sem, szóval csak ilyen alkalmakkor találkozunk. Ezek pedig így a legtöbbször úgy telnek, hogy mindenki beszélget, eszik, iszik és amióta gyerekek is vannak ugye még ők a fő attrakció. Én pedig órákon (vagy rosszabb esetben napokon) keresztül csak némán bámulok magam elé egy széken ülve. Ha valamivel lefoglalom magam (pl. előveszem a telefonom, viszek egy könyvet, keresek valamit a tv-ben vagy csak félreülök), akkor megkapom, hogy ezt nem illik társaságban. Vagy azért is beszólnak, ha látszik rajtam, hogy nem érzem jól magam és rontom a hangulatot. Úgyhogy én így már abszolút nem is szeretnék elmenni, mert semmi értelmét nem látom. Senkinek sem jó szerintem. Viszont erre nyilván az a válasz, hogy illik elmenni, nem maradhatok otthon, engem is várnak , mindenki más is megy és nem maradhatok ki én sem, mégis hogyan képzelem. Volt, hogy nem tudtam elmenni és pont nem hiányoztam senkinek sem, sőt szerintem még jobban is érezték magukat.
2020. dec. 25. 22:51
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
64%
Tinédzserkorban az embert nem a múlt és a családtörténet érdekli, hanem a saját jövője. Ez normális. Nem is várják el a családtagok a gyerekekről, hogy aktívan beszélgessenek az idősebbekkel. Kb. 25 éves korban ébred fel az érdeklődés a régebbi dolgok iránt is.
2020. dec. 26. 00:27
 12/22 anonim ***** válasza:
77%
6# te valamit nagyon rosszul látsz :D az, hogy évente 1-2 alkalommal összejön a család-rokonság, sehol a világon nem palástolás, egyszerű családi-rokoni kapcsolatépítés/kapcsolatápolás. A mi családunkban például régebben rendszeresen volt évente egyszer egy hatalmas családi majális, ilyenkor előfordult, hogy 40+ fő összejött, csak hogy néhány szakmát említsek a megjelent családtagok közül: iskolaigazgató, politikus, vállalkozó, igazgató, tanár, orvosdoktor, sebész, mérnök, könyvelő, ügyvéd.. jah, tipikus proli szokás :)
2020. dec. 26. 00:32
 13/22 A kérdező kommentje:
Nem tekintem magam "gyereknek", nem csak a saját életem foglalkoztat és egyébként el tudok beszélgetni magamnál idősebbekkel is, ha arról van szó. Azt is tudom értékelni, ha valaki a múltjáról, tapasztalatáról, emlékeiről stb. beszél, mert valóban megoszthat érdekes, szórakoztató, tanulságos, izgalmas dolgokat. Ugyanakkor nem csak ilyen témák merülnek fel és órákon vagy több napon keresztül azért nem olyan felemelő csendben odakucorogni és hallgatni őket, legyen szó bármiről. Valamint ezt tényleg úgy kell elképzelni, mintha beülnél egy halom külföldi társaságába és csak pislognál, mert egy általad nem beszélt nyelven kuruttyolnának végig úgy, hogy rád senki nem is gondolna.
2020. dec. 26. 00:43
 14/22 anonim ***** válasza:
52%
Nem attol lesz valaki nem proli, hogy fel tud mutatni jo par diplomat. Nekem is van 3,es szuleimnek is, de nem ez a lenyeg. Nem egyszer lattam olyat, hogy kulfoldon osszefutottam magyarokkal, es 15-20 fos pereputtyal utaztak. Minek? Mi max ha harman utazunk, nem is ertem mi a jo abban hogy ennyi emberhez kell ragaszkodni. Unokatesoimat is tipikus prolinak tartom. Allandoan panaszkodnak, hogy nincs semmi penzuk, nincs mibol utazniuk, de mindig megveszik hitelre a legujabb iphonet. Ők a korona elott mindig olyan magy karacsonyokat tartottak, ahonnan 1 ora utan menekulni akart az ember. Meghivtak az ő tobbedfoku unokatestvereik baratnoit is, igy majdnem 20-an voltunk. Erre tenyleg nem ertem mi szulseg van. Mi mindog szepen belesen unneplunk mindent max 4-es es igy jo ahogy van.
2020. dec. 26. 00:51
 15/22 anonim ***** válasza:
71%
13) Keryld az ilyen mergezo kozossegeket. Beszelhettek itt kapcsolatepitesrol, meg jofejsegrol, de kapcsolatokat nem a csaladon belul kell epiteni, hanem munkahelyen belul, persze ha a csaladon belul is van valaki az mas teszta. De lehet en latom rosszul az egeszet. Az egesz rokonsagom szamat meg tudnam szamolni 2 kezemen.
2020. dec. 26. 01:03
 16/22 anonim ***** válasza:
86%
#14 és a külföldi utazásnak mi köze egy karácsonyi, családi összejövetelhez? :D az, hogy a rokonaid, vagy ti nem engedhetitek meg, hogy a jó életmód mellett nagyobb összejöveteleket tartsatok évente 1-2 alkalommal, nem jelenti azt, hogy más sem teheti meg :D
2020. dec. 26. 01:16
 17/22 anonim ***** válasza:
26%

Ha neked tényleg ilyen elhanyagolható szerepet játszol a család életében, egy oldalúan tényleg ne törd magadat, mert ebbe elég szépen bele lehet rokkanni lelkileg. Tele van ez a rovat olyan kérdésekkel, hogy hogy tudnék az anyámnak/apámnak/ stb. rokonnak megfelelni, vagy ehhez igen közel álló kérdésekkel.

Próbáld felépíteni a saját baráti körödet, akiknek hasonlóak a családi iszonyok, fogjatok össze és jövőre ünnepeljetek együtt, akár kis létszámban és akkor nem kell százfelé oszlanod. Úgy ünnepeltek, ahogy ti akartok és punktum.

2020. dec. 26. 03:35
 18/22 anonim ***** válasza:
90%

Nem gondolom, hogy korfüggőaz, hogy szobadíszként kezeljen valakit a család, amikor sokan vannak együtt. Lehet, hogy először lázadás lesz, de ne menj el.a következő alkalomra. Mindenki jobban jár.

Én is mindig így éreztem magam, aztán besokalltam és kihagytam a bulikat. Jött is a hegyi beszéd, de nem zavart. Nélkülem is megvoltak, én sem tudok idegesítettem fel magam. Most már férjem és gyerekeim vannak, ők szeretik az ilyen családi banzájokat, és a rokonok is őket, ezért újra eljárok velük,de a a helyzet változatlan. Ők beszélgetnek, én várom a végét, hogy mehessünk haza. Persze szerintük az én hibám, miért nem vegyülök, eszek végig vagy hasonló, de már elengedtem ezt a vitát. Te se erőlködj, nem lesz jobb.

2020. dec. 26. 05:02
 19/22 anonim ***** válasza:
80%
Én megértelek kérdező,sajna ez csak akkor változik ha lesz családod esetleg és gyereked,ha mégsem akkor inkább legyél barátaiddal.
2020. dec. 26. 07:23
 20/22 anonim ***** válasza:
83%
Féloff: sosem értettem, némelyeket mit zavar, hogy mások hány ember társaságában érzik jól magukat.
2020. dec. 26. 10:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!