Szerintetek igaza van anyámnak vagy nem?
Sziasztok!
17 éves lány vagyok, anyámmal élek. Anyai nagymamám két éve halt meg. Őszintén, én nem élveztem, hogy ő a nagymamám, hihetetlenül kritikus és mérgező volt velem. Szellemileg teljesen frissen halt meg, ennek ellenére ha valami nekem nem tetszett, akkor azonnal azzal jött, hogy én azt akarom, hogy meghaljon, plusz még ilyenek, hogy anyátlan csavargóként öltözöm. Csak mert a Sissi-kultusz rabja volt, aki nem báli ruhában volt, az neki már igénytelen volt. És még mesélhetnék.
A szüleimet is sokat szidta, anyámmal is sokat veszekedtek. Nagymamám temetésén meg is lepődtem, hogy anyám sírt bánatában.
A lényeg, holnap mennék ki a temetőbe egy elhunyt barátnőmhöz, és anyám mondta, hogy vigyek virágot a nagymamám sírjára is. Én meg elmondtam neki, amiket itt leírtam, csak részletesebben. Mivel nagymamám tőlem nem kért bocsánatot a sok fájdalomokozásért, pedig tudta, hogy fájdalmat okozott, hozzá nem szándékozom kimenni a temetőbe, nem tudom gyászolni. Tapsikálni sem tapsikálok örömömben, hogy meghalt, de gyászolni sem gyászolok.
Anyám meg emiatt veszekszik velem.
És ha együtt mennétek?
Amúgy számomra ez olyan lenne anyám részéről, mint egy kötelező kör. Azzal szerintem anyud nem lenne előrrébb ha te viszed el helyette (mármint lelkileg).
Az is megfordult a fejemben, hogy ezzel akar "rávenni" a gyászra.
Ha velem lenne ez megmondanám az anyumnak, hogy számomra ez etikátlan. Legyen kedves képviseltetni magát. Mert most a szeretett anyjáról van szó, mem pedig egy üveg kóláról amit én veszek meg helyette a boltban.
A kérdezővel egyet értek, ilyen helyzetben én se mennék el virágozni. Vagy ha nagyon nagy hiszti lenne akkor megtenném, DE tudatnám, hogy NEM szívesen! (Lehet lepontozni.)
Értelek téged, de szerintem igaza van az anyukádnak. Ha már úgyis odamentél akkor odatehetted volna a nagyanyád sírjára is az anyukád virágát.
Bár ugyanakkor ezzel kapcsolatban egyetértek a 9-es válaszolóval is, hogy ennek sok értelme nincs, ha ő gyászol akkor gyászoljon ő és menjen oda ő maga. Szóval végülis furcsa, de nem teljesíthetetlen.
De én se küldözgetnék mással virágot "a nevemben tedd már oda".
Mindenkinek köszönöm a válaszokat, hasznosak voltak, de mivel sokat gondolkodtam a dolgon, reagálnék minden felvetésre, jól is esik ezt az egészet kibeszélni magamból.
Azt nem írtam le, hogy az Újköztemetőről van szó, és a temető két végére kéne menni. De ez csak másodlagos ok, hogy miért nem akarok a nagymamám sírjára virágot vinni.
A felvetésekre reagálva:
1) Gyakoroljam a megbocsátást? Az a bocsánatkérés függvénye, amire soha nem került sor. Kis dolgok esetén még megállhatná a helyét a "bocsáss meg bocsánatkérés nélkül dolog", de itt lelki megnyomorításról van szó. Ezek szerint a bírálóimnak senki nem mondott olyat ok nélkül, hogy pl. "biztos elcseréltek a kórházban, mert anyád nem szülhetett egy ilyen iszonyú kölköt". HA szellemi fogyatékos lett volna, akkor máshogy állnék hozzá. Akinek ilyenben nem volt része, örüljön neki, nem mindenki ilyen szerencsés.
2) Anyám a és a nagymamám viszonyába nem kotnyeleskedem bele, ők rendezték a viszályukat anno, nem az én dolgom. Már csak ezért sem leszek virágpostás.
3) Nem értem, hogy pusztán amiatt, mert a nagymamám volt, miért járna ki neki a tisztelet úgy, hogy csak lelki megnyomorítást kaptam (nem volt olyan, hogy pl. suli után elhoz, vagy elvisz sütizni, vagy akárcsak régi sztorikat mesél nekem, pedig én kislányként nagyon igyekeztem, pl. anyák napján neki is adtam virágot, magamtól!). Szerintem is ki kell érdemelni a tiszteletet.
4) Szeretett engem a nagymamám? Ez a soraimból 12-esnek hogy jött le? Nekem az az érzésem, hogy azért bánt így velem, mert gyűlölte apámat. Anyámat erről nem kérdezem, pont a tapintat miatt!
12-es, te a gyerekeket szerintem alsóbbrendűnek tartod, csak azért, mert gyerekek, és függenek a felnőttektől. És igen, nincs bennem annyi emberség (inkább balekság), hogy virágot vigyek az engem lelkileg szándékosan megnyomorító ember sírjára (mondtam neki, hogy fájnak a szavai, de nem hagyta abba). Pszichológushoz is jártam egy évvel ezelőttig két éven át emiatt. Nagymamám csak adósságokat hagyott hátra (ezt nem ítélkezésből mondom, van ilyen), nincs mit élveznem a hagyatékából.
5) Amúgy anyám szerepe: ő soha nem próbált megvigasztalni kislánykoromban sem, pedig sokszor kértem a segítségét. Anyámnak annyit mondtam, hogy mivel ő még mindig gyászol, fájna neki az indokolásom, úgyhogy értse meg, hogy nemet mondok, de nem értette meg, ezért mondtam részleteket.
6) Én nem mondtam olyat, hogy tökéletes vagyok, szerintem sincs tökéletes ember. De nagymamám még kifejezetten ártó szándékú is volt. Ez jutalmat érdemel? Ne már emberek!!!!!
7) Anyámat hogy büntetem?
8) Nem vagyok világfájdalmas, egy fájdalmam van, de az nagy!!! És én nem vagyok lázadó tini, pl. magamra főzök otthon, és még nem b.....asztam, hanem a sulira koncentrálok.
9) 20-as. A párhuzamod esetében még inkább ellenállnék, mivel még vérrokonság sem lenne. Ha meg van túlvilág, és ott kiröhög, ahelyett, hogy magába nézne a mérgezések miatt, akkor még egy ok, hogy miért nem érdemli meg tőlem a virágot (magánvélemény: anyámtól sem, de ez nem rám tartozik, nem is mondom soha anyámnak).
10) Azért sem teszem meg, mert ha egyszer megteszem, félő, hogy anyám máskor is előjön ezzel, ha kimegyek a barátnőm sírjához (ő két hónapja halt meg, inkább testvérként tekintettem rá, na ő tényleg hiányzik).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!