Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Rokoni kapcsolat » Hogyan lehet ezt ép ésszel...

Hogyan lehet ezt ép ésszel kibírni?

Figyelt kérdés

Tudni kell rólam, hogy pánikbeteg vagyok, erős szorongással.

Párom nagypapájáról 3 hónapja derült ki, hogy áttétes hasnyálmirigy rákja van. A hipochondriámnak, pánikomnak, szorongásomnak köszönhetően régen rengeteget olvastam a betegségekről, emiatt már akkor tudtam, hogy ebből nem fog felépülni, ezt később mondták az orvosok is. Konkrétan nem volt már akkor olyan szerve, amin ne lett volna áttét és iszonyatos fájdalmai voltak. Már ez a tudat is kicsit megviselt, főleg, hogy érzékeny vagyok ezekre a dolgokra. Segítettem amiben tudtam.

Most viszont már olyan, mintha teljesen másik ember lenne. 3 hét telt el, hogy nem találkoztam vele, és amikor megláttam majdnem lett egy pánikrohamom. Csont sovány, hol a lába, hol a karja, hol a hasa van brutális módon felvizesedve, a kemó miatt nincs már haja sem.

Nagyon erős morfiumot kapott szinte a kezdetektől.

Múlthéten keddtől kezdődött az igazi mélyrepülés, annyi ereje sincs, hogy a karját felemelje, borzasztóan néz ki, oxigénpalackból kapja a levegőt, párom és az apja vigyáznak rá felváltva, emelik, forgatják, pelenkázzák, felültetik az ágyban, igazából mindent csinálnak körülötte, amit a mama egyedül nem tud. A legijesztőbb, hogy pár napja már hallucinál és nagyon furcsán viselkedik ebből kifolyólag. Kapkod a levegőben, mintha el akarna valamit kapni, embereket lát, múltkor például az ördögöt. Elfelejti, hogy fél órája ott volt körülötte a háziorvos és hasonlók. Néha nem is lehet érteni, hogy mit mond.

Amikor kattan az agya, és tiszta, akkor pedig azt kérdezi, hogy mi lesz vele, mit fog érezni, mi fog történni. Fél, mert tudja, hogy meg fog halni.

Amióta hallucinál, borzasztóan szorongok. Egyre furcsább és egyre intenzívebb tüneteket vélek felfedezni magamon, aludni is rosszul alszok. Nyilván aggódok is, mert napjai vannak hátra, de a pánikom miatt érzem magam valószínűleg ennyire rosszul. Félek a haláltól, az elmúlástól és mikor ilyen közelinek érzem a családon belül, akkor egyszerűen mintha nem tudnám feldolgozni. Azt is nehéz felfognom ésszel, hogy mivé lett. Egy örökmozgó, életvidám bácsika volt, aki soha nem bírt megülni a senekén. Tavaly ilyenkor még sergetett egy lagziban, most pedig szerintem engem fel sem ismer.

Párom is nehezen viseli, de ő nem mutatja. Ő amúgy is bírja a stresszt, ő ezektől a dolgoktól nem ijed meg, csak elszomorítja. Ő felfogta és el is fogadta, hogy igen, ez az élet velejárója, nincs mit tenni, csak megbékélni a gondolattal, hogy meg fog halni, ha idegeskedik, csak magát teszi tönkre.

Attól tartok, hogy mi lesz majd velem, ha az én nagyszüleimről lesz szó, ha más nagypapája is ennyire megvisel. Jó oké, őt is ismerem évek óta, de azért nyilván nem vérszerinti rokon, mégis teljesen kiborítanak a tüneteim a stressztől.

23/L

2020. aug. 4. 13:06
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
98%
Az elmúlás mindig fájdalmasabb az itt maradottaknak, mint a költözni készülőknek. Gondolj bele, te már felnőtt vagy-de mit érez egy olyan tőled jóval fiatalabb gyerek, aki egy ilyen helyzetben pont felvételizik, egy erős gimnáziumban, és gyerekként az imádott nagyapjától úgy kell búcsúznia, hogy mennie kell vizsgázni. Micsoda lélekjelenlétre van szüksége a gyereknek, és mögötte a szülőknek akik erősítik-és senki ne vegye észre rajta és a maximumnál többet nyújtson. Ebbe gondolj bele.
2020. aug. 4. 13:19
 2/26 anonim ***** válasza:
98%
Menj pszichológushoz, aki megtanít kezelni a pánikrohamaidat és csökkenteni a szorongásod mértékét.
2020. aug. 4. 13:20
 3/26 anonim ***** válasza:
94%
Teljesen természetes, amit érzel, mert most szembesülsz először a halállal. Ezt soha nem fogod elfelejteni, mindig veled marad, viszont az idő segíteni fog, és érdekes módon ennek is van pozitív oldala, hiszen aki már látta a halált, az az életet is jobban tudja értékelni. Nagyon sok erőt nektek, és tegyetek meg mindent, hogy a papa utolsó napjai fájdalommentesen teljenek.
2020. aug. 4. 13:31
 4/26 A kérdező kommentje:

Nem ez az első szembesülésem a halállal, azért furcsa. Nyilván mióta pánikos vagyok (3 éve), azóta ez lesz az első haláleset.

14 éves koromig jóformán mamám nevelt, náluk éltem. Gyerekkoromban mamám testvére mellettem aludt el, karnyújtásnyira feküdt tőlem. Mamám anyukája, a dédimamám is otthon halt meg rá 5-6 évre, ő is elaludt, őt is láttam. Szintén 5-6 évvel később mamám másik testvéréről csak tudtam, hogy meghalt, neki legalább nem láttam a holttestét. Mamám pedig ezeket mindig ép ésszel kezelte. Oké, sírt, sokat sírt, de leült, megnyugodott és csinálta tovább a dolgát. És ezt is mondta mindig, hogy belelehet őrülni a fájdalomba, de nem érdemes, mert az élet megy tovább és tovább is kell, hogy menjen. Én nem tudom miért kezelem ezt az elmúlt években ennyire rosszul és miért fogom fel baromi ijesztőnek.

Lehet azért ilyen, mert látom egy ember leépülését, "megőrülését" és már maga ez már önmagában baromi nyomasztó. :(

2020. aug. 4. 13:36
 5/26 anonim ***** válasza:
97%

Nem mindenki egyformán dolgozza fel az elmúlás tudatát. Ha neked ilyen erős tüneteket okoz, akkor távol kellett volna tartanod magad tőle, éppen elég ezt akkor elviselni, ha az embernek egy családja kerül esetleg hasonló helyzetbe, akit neki kell ápolni.

Csak azt nem értem, hogy ilyenkor a beteg védelme érdekében miért nem engedélyezik az eutanáziát, mindenkinek jobb lenne. Miért nem adatik meg az embernek méltósággal meghalni? Még egy szeretett állatot is elaltatnak, ha halálos beteg, hogy ne szenvedjen. Az ember miért nem érdemli meg?

2020. aug. 4. 13:36
 6/26 anonim ***** válasza:
95%
A pánikbetegség tulajdonképpen halálfélelem, még a tünetei is olyanok. Erős szívdobogás, verejtékezés, fulladás, levegő kapkodás, reszketés, stb.. Félsz a megsemmisüléstől, az elmúlástól, ezért pánikolsz. Ne csodálkozz, ha egy halálos beteg utolsó napjai ugyanezeket a tüneteket váltják ki belőled.
2020. aug. 4. 13:41
 7/26 A kérdező kommentje:

Ezen gondolkoztunk mi is, hogy ebben az esetben már borzasztó élni és tényleg jobb ennél már a halál is.

Nem elég, hogy tényleg a karját nem bírja felemelni annyira erőtlen, még enni sem bír, inni sem nagyon iszik. Folyamatosan köhög, nyákot köhög fel, nyelni alig bír, már beszélni is néha nehezére esik. Csak szedi be a gyógyszereket, de nem enyhítenek már azok sem a fájdalmán. Tegnap megint emelték a morfium adagját, lassan már a csillagos égig, de nem mulasztja nagyon már az sem a görcsöket.

2020. aug. 4. 13:41
 8/26 A kérdező kommentje:

Mikor elkezdődtek neki a tünetek, már akkor borzasztó derékfájása volt és epegörcse. Szinte bármit evett, azonnal görcsölt. Nem kell részleteznem, hogy napokig nekem is minden bántotta a hasamat, illetve fájt a derekam. Amikor elkezdett köhögni, akkor égett a mellkasom.

De elég csak azt hallanom, hogy valakinek magas a vérnyomása, vagy szívinfarktusa lett, már érzem a mellkasi diszkomfortot. Na ha meg mellettem lesz valaki rosszul, elájul vagy valami, akkor kész vagyok teljesen.

2020. aug. 4. 13:43
 9/26 anonim ***** válasza:
59%
Nem kell már soká szenvednie szegénynek, a morfium leállítja a légzését. És megszabadul.
2020. aug. 4. 13:53
 10/26 anonim ***** válasza:
Az jutott eszembe, hogy valószínűleg empata vagy. Gondolom nem csak fizikai tüneteket érzel (bár ugye azok nyilvánvalóbbak), hanem hangulatokat, érzelmeket, hazugságokat, ha valaki nem önazonos stb. Nagyon fontos lenne, hogy megtanuld magad "leföldelni", és "megrajzolni" a határaidat. Nem teljes mértékben, szivacsként felszívni ezeket a dolgokat, hanem amolyan külső szemlélőként észrevenni, megállapítani. Vannak erre technikák. Szerintem a pánikbetegségedet is nagy mértékben javítaná. A Papa nagy valószínűséggel nem hallucinál, csak "lát" pont, mert közeledik a továbblépéshez. Sajnálom, sok erőt és kitartást kívánok Nektek!
2020. aug. 4. 13:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!