Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » A nagymamám miért nézi rossz...

A nagymamám miért nézi rossz szemmel, hogy újra könyvmoly lettem?

Figyelt kérdés

Középiskolás vagyok, és igazán megszeretném ismerni magamat, megtalálni a nekem való hobbikat, zenéket stb...

Mamámmal élek kicsi korom óta. Anyámat különös képpen nem érdekli, hogy olvasok e vagy sem.

Általánosban alsó osztályban hagytam abba az olvasást, amit nagyon bánok. Miért? > Röviden azért, mert mamám eltiltott a könyvektől. El is vette azt, amit akkor olvastam. Jó pár év múlva vettem magamnak egy könyvet, de csak pár oldalig jutottam.

Rá egy évre újra elkezdtem olvasni. Hat nap alatt elolvasok 500 oldalas könyvet. Mamus ezt nem tudja csak azt, hogy újra olvasok.

Miért van annyira ez ellen? Van időm tanulni, még bulizni sem járok.

2018. márc. 18. 20:14
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
#9 vegyél ebook readert. 1x kell kifizetni 20-25e forintot, onnantól amit csak megtalálsz neten (sokszor ingyen), fel tudod tenni rá, és sokkal kíméletesebb a szemnek, mint egy számítógép vagy tablet képernyő
2018. márc. 18. 21:05
 12/21 anonim ***** válasza:
96%

Jézusom, mi mást kellene csinálnod helyette szerinte? Rengeteg szülő és nagyszülő összetenné a két kezét, ha a gyereke, unokája könyveket olvasna a közösségi oldalak böngészése vagy bulizás helyett.

Ne törődj vele, ha szeretsz olvasni, ha kikapcsol, akkor olvass nyugodtan, bármilyen könyv is legyen az. Minden könyv hozzáad valamit a személyiségedhez. Nem tudom, mit tennék, ha azt mondaná valaki, hogy nem olvashatok többet. Számomra ez a menedék a hétköznapok elől.

L/20

2018. márc. 18. 21:11
 13/21 anonim ***** válasza:
95%
Igazából, elképzelésem sincs mi zavarja. Én is szeretek olvasni és soha, senki nem akart lebeszélni róla. Ez valami új.Legalábbis nekem.
2018. márc. 18. 21:25
 14/21 anonim ***** válasza:
74%

“Sokkal kellemesebb látvány egy fiatal kezében egy könyv, mint az okostelefon.”

Hát én ugyan 40 vagyok, de okostelefonon olvasok...

2018. márc. 18. 21:26
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
Hány éves a nagyi? Az én nagymamám ugyanebben a szellemben nőtt fel-csak nem erőltette rám, bár nem is éltünk együtt.Az "ő idejében" még nem volt Tv sem, max rádió meg a könyvek.Az ő szemében ez egyenlő a henyéléssel, minek is olvasna valaki, mikor ott a sok kétkezi munka helyette?Lenézendő dolog, időpazarlás számára. Ő nem fogja megérteni, hogy ez jó, sőt nagyon jó, a mai világban pláne.Azt tudnám javasolni, hogy ne várd, hogy megváltozzon a hozzáállása, de lehetőleg ne is hagyd abba az olvasást, próbálj rá valahogy alkalmat találni :-).
2018. márc. 18. 22:16
 16/21 A kérdező kommentje:
Bonbon szeletek vagytok <3
2018. márc. 18. 22:50
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

A leírtak alapján nekem az alábbi teóriák jutottak eszembe:

1. Nagyid mindent az alapján ítél meg, mennyi kézzel tapintható hasznot hoz. A tanulás, háziolvasmány hozzászámít a bizihez, az egyéb, szórakozásra való olvsmány nem. Ha más hobbik vagy ha nem is hobbik, akkor elfoglaltságok felé terel, amik kívülről "hasznosabbnak" tűnhetnek (pl. házimunka, külön sulis jellegű szakkorok), ezen felül, akkor valószínűleg ez az oka. Sokak számára minden haszontalan, ami "csak" az ember jólétéhez kell.

2. Sok tanulatlan ember van azzal úgy, hogy olvasni úri dolog, felesleges, ő se olvasott, mégis milyen jó ember lett belőle.

3. Sok szülő olyan korlátolt, hogy azt hiszi, csak akkor érhetsz el jó eredményt a tanulásban, ha 24/7 azzal és csak azzal foglalkozik az ember, lehetőleg még álmában is. Az én szüleim is ilyenek voltak... 2 hetet végigtanultam elejétől végéig érettségire, és amikor már nagyon kivoltam, kimentem fél órára magazint olvasni... erre nekem jöttek, hogy akkor biztos megbukom érettségin, ha ennyire "lazán" veszem. Nem látják be, hogy ahhoz, hogy az ember ne roppanjon össze, bizony pihenés is kell éd nem egészséges az, ha vki csak a tanulmányaival foglalkozik. Arról nem is beszélve, hogyha vki megtalálja a neki tökéletes tanulási módszert, akkor NEM kell minden szabadidejében a könyv felett görnyednie ahhoz, hogy megértse és megtanulja a kellő tananyagot.

2018. márc. 19. 12:11
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

A nagyszüleim keményen dolgozó, de tanulatlan emberek. Számunkra az olvasás henyélés, időpocsékolás, "úri mulatság". És ez nem egyedi. A regényolvasást 300 évvel ezelőtt ugyanolyan időpocsékolásnak és károsnak tartották mint ma a facebookozást, mert "a nők és a gyerekek fellázadnak a feljebbvalóik ellen és irreális elvárásokat támasztanak az életükkel kapcsolatban"

Ha megnézel régebbi irodalmi műveket (pl. Móricz), a parasztok a regényolvasást a váriosiak luxusának tarották.

2018. márc. 22. 12:52
 19/21 anonim ***** válasza:
57%
Nem hiszem, hogy a nagynéném régi kötelezőin kívül (esti iskolában járt gimibe) bármiféle könyv található náluk, szépirodalomról nem is beszélve.
2018. márc. 22. 13:00
 20/21 anonim ***** válasza:

Valószínűleg ő nem szeret olvasni, sose szokott, amikor olyan idős volt, mint most te, akkor is egész másféle dolgokat csinált, ezért idegenkedik még a látványától is, hogy valakinek órákon át könyv legyen a kezében.

De az is lehet, hogy azt szeretné, ha többet segítenél neki a háztartásban ahelyett, hogy folyton csak olvasol.

Az is lehet, hogy azért nézi rossz szemmel, mert azt szeretné, ha kimozdulnál, ha lennének barátaid, ha nem lennél folyton egyedül.

Beszélgess vele erről, akkor kiderül. És ajánlj neki olyan könyveket, amik érdekelhetik őt. Vegyél ki neki könyvtárból, vagy ilyesmi, hátha ő is rákap az olvasás ízére végre. Sokan vannak úgy vele, hogy csak idősebb korukban válnak könyvbaráttá.

2018. márc. 24. 14:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!