A nagyszüleim lenéznek, mert városi értelmiségi vagyok kétkezi munkás helyett?
"Érettségi után eléggé szétszóródtunk.... van egy leszbikus unokatestvérem is"
Ez ám a szétszóródás! Ez mégis h jjön ahhoz h ki hova költözött?
Értelmiségi vagy, mi!? 😂
Úgy értettem, hogy az unokák közül senki nem akar falun élni, megházasodni, és gyerekeket nevelni.
Egyvalaki külföldre ment(kint élnek a párjával), ketten Pesten élünk, az egyik unoka leszbikus, tehát nem fog férjhez menni se gyerekeket szülni, egy pedig dolgozik a városban.
És még annyi, hogy nem szrunk a nagyszülőkre, de én duális képzésen vagyok, unokatesóm diákmelózik, a harmadik külföldön van, úgyhogy nem azért nem megyünk haza, mert szrunk a szülőkre, hanem mert leterheltek vagyunk.
És a "városi értelmiségit" nem azért írtam, mert hogy én milyen fzsa, okos ember vagyok. Nagyszüleim mindig lenézték azt, aki városban lakott, meg azokat is, akik szellemi munkát végeztek, merthogy az nem munka.
Na, kár volt megemlítened az OKTV-t, így aztán előtérbe lépett az egyik alapvető emberi mozgatórugó, az irigység, aztán ez színezi át a kommenteket.
Miközben ez egy létező jelenség, ez sajnos a Kádár-rendszer egyik jól sikerült mételye, mert akinek nem volt tehetsége, lehetősége, ambíciója vagy egyszerűen lusta volt tanulni, az boldogan elhitte, hogy a fizikai munkás a Föld uralkodó faja. Persze ugyanakkor nem adtak neki 2 nap fizetés nélküli szabadságot, és ha a tizedét hazavitte annak, amit a főnöke, akkor fegyelmit kapott, de hát pont ezért kellett az ideológiai vigasz. Egyszerre létezett a másik irányvonal is, mindenki a saját gyermekét azért taníttatta, hogy ne kelljen fizikai munkából élnie.
Ez a "mindenki maradt a helyén" ez, ha szépen akarok fogalmazni, a jótékony lepel a memória egyes rekeszein, mivel pont az 1960-80-ig terjedő időszak az, amelyikben a legtöbben otthagyták a kistelepüléseket, nem véletlenül zárták be az első települést már valamikor a hatvanasok végén, vagy a hetvenesek elején (Gyűrűfű).
Szerintem az öreg felmenők segítése kötelesség, csak éppen szerintem nem abban kellene megtestesülnie, hogy hazajársz kapálni. Aki "hazajár", az általában nem a segítés miatt teszi, hanem az éléskamra rendszeres lerablása miatt. Az más kérdés, hogy a kamra úgy tud tele lenni, hogy a kapálás miatti jobb kukoricatermésből hízik a jószág, de ezt nem kötelező az öregeknek csinálnia, csak szeretik csinálni, de ehhez várják el a segítséget, ami egy jókora ellentmondás. :)
Úgy éld az életedet, ahogyan te szeretnéd. Lehet, hogy a bolygónak jót tett volna, ha Szilárd Leó, Teller Ede és a hasonló kaliberű oroszok inkább otthon maradtak volna libát őrizni, de talán Liszt Ferenc és Leonardo da Vinci jobban tették, hogy elszöktek egy ködös hajnalon az almozás elől. :D
Nem a diploma teszi az értelmiségit, egyébként, hogy te is megorrolj rám. :D
Abszolút megértem a kérdezőt, mintha én írtam volna ezeket a sorokat...
Ugyanez a helyzeten, ez ellen nem tudsz mit tenni. Hogy miért teszik ezt, arra van pár magyarázatom, de ki tudja mi az igazság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!