Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » A nagyszüleim lenéznek, mert...

A nagyszüleim lenéznek, mert városi értelmiségi vagyok kétkezi munkás helyett?

Figyelt kérdés
A nagyszüleim igazi self-made emberek, bár nem vitték túl sokra, mindent kemény munkával, kuporgatással, és józan ésszel szedtek össze. Az anyám fiatalon hozzáment az apámhoz, aki jóval pénzesebb és iskolázottabb volt a nagyszüleimnél. A nagymamám mindig szeretett volna aktívabb szerepet az életemben, az volt a vágya, hogy kiköltözzünk hozzájuk falura, a városba ritkán jártak be, nem is érezték jól magukat ott. Az unokatestvéreim és én is okosak vagyunk, többször voltunk OKT-n, én még OTDK-ra is mentem (nagyszüleim nagy bánatára, az ő szemükben ez csak plusz kiadás és fáradtság a szülőknek, a gyerek inkább segítene otthon). Érettségi után eléggé szétszórodtunk (halál komolyan, ketten Budapesten vagyunk, egyvalaki külföldre ment, van egy leszbikus unokatestvérem is, egyvalaki maradt a közelben, de ő is a városba költözött be faluról és ott tanult tovább illetve dolgozik). A nagyszüleim meg mérgelődnek és panaszkodnak, hogy milyen önzőek a mai fiatalok, hogy nem állapodnak meg, meg otthagyják a szüleiket, senki nem akar házasodni, gyereket vállalni, és nem akarunk a falujukban építkezni. Nagyapám azt mondta, hogy mennyivel jobb volt még a rendszerváltás előtt, mert akkor a fiatalok nem tudták elhagyni az országot, és "mindenki maradt helyén".
2018. márc. 12. 10:49
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
73%

"Érettségi után eléggé szétszóródtunk.... van egy leszbikus unokatestvérem is"

Ez ám a szétszóródás! Ez mégis h jjön ahhoz h ki hova költözött?

Értelmiségi vagy, mi!? 😂

2018. márc. 12. 14:24
 22/30 A kérdező kommentje:

Úgy értettem, hogy az unokák közül senki nem akar falun élni, megházasodni, és gyerekeket nevelni.

Egyvalaki külföldre ment(kint élnek a párjával), ketten Pesten élünk, az egyik unoka leszbikus, tehát nem fog férjhez menni se gyerekeket szülni, egy pedig dolgozik a városban.

2018. márc. 12. 14:28
 23/30 A kérdező kommentje:

És még annyi, hogy nem szrunk a nagyszülőkre, de én duális képzésen vagyok, unokatesóm diákmelózik, a harmadik külföldön van, úgyhogy nem azért nem megyünk haza, mert szrunk a szülőkre, hanem mert leterheltek vagyunk.

És a "városi értelmiségit" nem azért írtam, mert hogy én milyen fzsa, okos ember vagyok. Nagyszüleim mindig lenézték azt, aki városban lakott, meg azokat is, akik szellemi munkát végeztek, merthogy az nem munka.

2018. márc. 12. 14:36
 24/30 anonim ***** válasza:
87%

Na, kár volt megemlítened az OKTV-t, így aztán előtérbe lépett az egyik alapvető emberi mozgatórugó, az irigység, aztán ez színezi át a kommenteket.

Miközben ez egy létező jelenség, ez sajnos a Kádár-rendszer egyik jól sikerült mételye, mert akinek nem volt tehetsége, lehetősége, ambíciója vagy egyszerűen lusta volt tanulni, az boldogan elhitte, hogy a fizikai munkás a Föld uralkodó faja. Persze ugyanakkor nem adtak neki 2 nap fizetés nélküli szabadságot, és ha a tizedét hazavitte annak, amit a főnöke, akkor fegyelmit kapott, de hát pont ezért kellett az ideológiai vigasz. Egyszerre létezett a másik irányvonal is, mindenki a saját gyermekét azért taníttatta, hogy ne kelljen fizikai munkából élnie.

Ez a "mindenki maradt a helyén" ez, ha szépen akarok fogalmazni, a jótékony lepel a memória egyes rekeszein, mivel pont az 1960-80-ig terjedő időszak az, amelyikben a legtöbben otthagyták a kistelepüléseket, nem véletlenül zárták be az első települést már valamikor a hatvanasok végén, vagy a hetvenesek elején (Gyűrűfű).

Szerintem az öreg felmenők segítése kötelesség, csak éppen szerintem nem abban kellene megtestesülnie, hogy hazajársz kapálni. Aki "hazajár", az általában nem a segítés miatt teszi, hanem az éléskamra rendszeres lerablása miatt. Az más kérdés, hogy a kamra úgy tud tele lenni, hogy a kapálás miatti jobb kukoricatermésből hízik a jószág, de ezt nem kötelező az öregeknek csinálnia, csak szeretik csinálni, de ehhez várják el a segítséget, ami egy jókora ellentmondás. :)

Úgy éld az életedet, ahogyan te szeretnéd. Lehet, hogy a bolygónak jót tett volna, ha Szilárd Leó, Teller Ede és a hasonló kaliberű oroszok inkább otthon maradtak volna libát őrizni, de talán Liszt Ferenc és Leonardo da Vinci jobban tették, hogy elszöktek egy ködös hajnalon az almozás elől. :D

Nem a diploma teszi az értelmiségit, egyébként, hogy te is megorrolj rám. :D

2018. márc. 12. 15:52
 25/30 A kérdező kommentje:
Az anyámnak otthon ki kellett harcolnia, hogy szakközépiskolába/kereskedelmi iskolába mehessen és érettségizhessen, ne pedig szakmunkásképzőbe menjen. (A legfiatalabb nagybátyámon kívül egy gyereknek se tartották fontosnak az iskoláztatását, fontosabb volt nekik, hogy segítsenek a ház körül). Nagyiéknál sosem működött ez a "tanulj, hogy jobb életed legyen", hanem inkább a "fejezd be gyorsan az iskolát, hogy munkába állhass és elköltözhess"
2018. márc. 12. 16:12
 26/30 anonim ***** válasza:
80%
"...merthogy az nem munka." Nem tudom, 15 éve, hétvégeken is ezt a "nem munkát" végzem. Öt idegen nyelven olvasok, négy idegen nyelven írok, nyilván csak szórakozás az egész.
2018. márc. 12. 16:37
 27/30 anonim ***** válasza:
76%
Igazából a válasz egyszerű, ők más korban nőttek fel. A kérdésedből lerí, hogy te az ő szemléletüket nézed le na ez ugyanaz ők meg a tiedet, mert amikor ők felnőttek ez volt az ideál pl. nőknek a gyerek nevelés férfinek a munka, családeltartás és ezt (vagyis az ő szemszögükből a legjobbat) akarják neked is, és ezzel semmi baj nincs, ők még nem ebben a rohanó világban szocializálódtak. Ha tényleg "városi értelmiség" vagy megérted az ő álláspontjukat is és ezzel együtt szereted és fogadod el őket, ha már megváltoztatni nem tudod őket.
2018. márc. 12. 18:31
 28/30 anonim ***** válasza:
86%

Abszolút megértem a kérdezőt, mintha én írtam volna ezeket a sorokat...

Ugyanez a helyzeten, ez ellen nem tudsz mit tenni. Hogy miért teszik ezt, arra van pár magyarázatom, de ki tudja mi az igazság.

2018. márc. 12. 20:00
 29/30 anonim ***** válasza:
78%
Ők csak el vannak keseredve mert azt látják hogy az összes fiatal elhúz a faluból. Nem vágják hogy a városban sokkal könnyebb munkát, szórakozást találni.
2018. márc. 13. 16:06
 30/30 anonim ***** válasza:
80%
Fura. Az én nagyszüleimnek hízik a májuk, mert kettő diplomás unokájuk is van, a nem diplomások is jól teljesítenek a munkahelyükön, arra az unokatesómra a legbüszkébbek, aki külföldön tanul épp, mert milyen ügyes (tényleg az). Mindannyiunkat arra biztattak, hogy hozzuk ki magunkból a legtöbbet, tőlem nyilván nem várnak doktorit, mert reálisan ítélik meg a képességeim, de ha azt mondanám, hogy hazamegyek a Tanyavilágba és elmegyek valamelyik gazdaságba dolgozni, sőt még gyereket is oda fogok szülni, akkor ők lennének az elsők, akik fenéken billentenének, hogy nem ezért tanultam, a gyereket meg ott neveljem, ahol a lehető legtöbb mindent tudom neki megadni.
2018. márc. 17. 23:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!