A nagyszüleim miért beszélnek mindig oroszul? Többi lent
Az apai nagyszüleim orosz származásúak,viszont már 50 éve Mo-n élnek,tehát jól beszélik a magyart.
A lényeg,hogy néha szólnak,hogy ugorjak le hozzájuk,ha van időm és segítsek bevásárolni,meg a házimunkában,tegnap is ugyanez volt,majd bevásárlás után leültünk ebédelni,beszélgettünk kb 10 percig,aztán a nagyszüleim oroszul kezdtek beszélni.
Illetve nem ez az első eset,pár éve csinálják már ezt,hogy oroszul beszélnek egymással,míg más is ott van.
És én ezt nem értem,mit mondhattak egymásnak,amiről én ne tudhatnék? Hiszen a nagyszüleim és jókapcsolatom van velük,akkor miért csinálják ezt? Még nem kérdeztem rá náluk.
Apám azt mondta,hogy ő csak néhány szót tud oroszul,de előtte is csinálták ezt,1-2 alkalommal,illetve ő sem tudja,hogy miért csinálják,de úgy gondolja,hogy nem nagy konc. Én viszont úgy érzem,mintha titkolózni próbálnának,és velem tényleg nem 1-2alkalommal,hanem több tucatszor csinálták ezt,pedig gyerekkoromban még nem fordult elő ilyen.
24/f
Végülis,ha jobban meggondolom,talán igazatok lehet. Évek óta kettesben élnek,valószínű,hogy oroszul beszélnek egymással,ezért kezdték megszokni. Csak valamiért gyanakvó voltam,nem mintha bizalmatlan lennék feléjük,de általában rossz szokás nálam,hogy gyanakodni kezdek akár a családtagjaimra is.
De azért rákérdezek náluk,kíváncsi vagyok mit mondanak.
Mert orosz az anyanyelvük???
Én ha 20 évesen elköltöznék Oroszországba a magyar férjemmel, akkor tuti, hogy 70 évesen is beszélnék velük magyarul.
Én ezért nem megszólnám őket, hanem megismerném a nyelvet, kultúrát. Kifejezetten kérném rá. Irigyeltem mindig, akinek külföldi van a családjában.
Szerintem megszokás, nem azért mert nem el akarnak valamit titkolni előled.
Apád ezek szerint tiszta orosz, én megtanultam volna a helyében.
Nem gúnyolódni rajtuk, mint egy gyerek, az anyanyelvükón beszélnek egymással, megszokásból.
Először azt hittem 14 vagy.
Én kérném, hogy vegyenek már be, tökre megtanulnék oroszu. Én a helyükben apádhoz is oroszul beszéltem volna, legyen kétnyelvű a gyerek, és akkor ő is így beszélne hozzád.
3 személyt ismerek, egyik Algériában élt egy ideig és a kisfiához franciául beszél, a gyereknek így mondhatjuk francia-és a magyar az anyanyelve, társaságban is van, hogy franciául szól hozzá, de ritka, egy másik ismerősömnek a szülei németek, olyan 20 éve jöhettek be MO-ra, a gyerekekhez németül beszélnek otthon, közösségben magyarul. Van hogy a gyerekeknek nem mindig jut azonnal eszükbe egy adott szó, így nagyban beszél németül, majd magyarul mondja a szót és folytatja. Néha ez igen vicces hallgatva :D
Harmadik ismerősömnél, vagyis a haveromnál hasonló a helyzet, csak ott olaszul van. Az anya beszél olaszul (is, néha jobban már mint a magyart, pedig csak kinn élt pár évig, de akkor szinte magyarul meg sem szólalt), az apa a kinn létből még emlékszik néhány kifejezésre. Amikor náluk vagyok az apa magyarul beszél végig hozzánk (ő nem is beszél társaságban olaszul), amikor az anyukája lép be a szobába, vagy visz el minket kocsival akkor automatikusan már olaszul szól a fiához, meg hozzám is. Aztán nem érti miért nem válaszolok :D
De a kérdésedre a válasz. Idősek, nosztalgiázhatnak, hiányzik nekik. Mikor voltak utoljára "otthon"? Csak nem titeket beszélnek ki. HA rákérdeztél mit válaszoltak rá?
Utolsó előtti vagyok! Ez ezer százalék, hogy nem őt beszélik ki.
El hiszem, hogy rossz, hogy nem érted, mit mondanak. De szerintem észre se veszik.
De amúgy érdekesek lehettek apuddal, hogy senkiben nem volt hajlandóság az orosz tanulásra.
Idejössz 24 éves létedre, hogy mi fejtsük meg, miért beszélnek az orosz anyanyelvű, Oroszországban 20-30 évet leélt magyszüleid egymással?
Mit mondanának, ha érdeklődnél, hogy mit mondott? Csak nem harapnák le a fejed.
Nekem dédnagymamám szlovéniai magyar volt, nem ismertem, de öregkorára ő neki is sokkal jobban előjött, hogy szlávul beszélt.
Mert oroszok!
Gondolom így öregségükre előjött belőlük kényelem, esetleg agyi öregedés hatására.
Kérd meg őket, hogy ha lehet a jelenlétedben magyarul beszéljenek, mert nem érted a mondandójukat és ez zavar.
Másrészt picit tanulhatsz oroszul is. Engem mindenképp érdekelne, hogy beszéljek az ottani rokonaimmal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!