A nagyszüleim miért beszélnek mindig oroszul? Többi lent
Az apai nagyszüleim orosz származásúak,viszont már 50 éve Mo-n élnek,tehát jól beszélik a magyart.
A lényeg,hogy néha szólnak,hogy ugorjak le hozzájuk,ha van időm és segítsek bevásárolni,meg a házimunkában,tegnap is ugyanez volt,majd bevásárlás után leültünk ebédelni,beszélgettünk kb 10 percig,aztán a nagyszüleim oroszul kezdtek beszélni.
Illetve nem ez az első eset,pár éve csinálják már ezt,hogy oroszul beszélnek egymással,míg más is ott van.
És én ezt nem értem,mit mondhattak egymásnak,amiről én ne tudhatnék? Hiszen a nagyszüleim és jókapcsolatom van velük,akkor miért csinálják ezt? Még nem kérdeztem rá náluk.
Apám azt mondta,hogy ő csak néhány szót tud oroszul,de előtte is csinálták ezt,1-2 alkalommal,illetve ő sem tudja,hogy miért csinálják,de úgy gondolja,hogy nem nagy konc. Én viszont úgy érzem,mintha titkolózni próbálnának,és velem tényleg nem 1-2alkalommal,hanem több tucatszor csinálták ezt,pedig gyerekkoromban még nem fordult elő ilyen.
24/f
Szerintem egyszerüen csak fel sem tünik nekik, mert ez az anyanyelvük és automatikusan erre kapcsolnak, ha nem figyelnek.
Én több,mint 30 éve élek külföldön, az itteni nyelvet folyékonyan beszélem, a párommal viszont magyarul szoktunk beszélni. De többször elfordult már, hogy ha valamelyik gyerek itt van a családjával, akkor is amradunk a magyarnál, mert nem veszzük észre, mindkét nyelv egyformán természetes.
Ennek semmi köze a titkolózáshoz, csak símán félrekapcsolás.
Lényegében második anyanyelvük az orosz nem lehet, hogy ahogy öregednek egyszerűen nem veszik észre, hogy átváltottak magyarról oroszra.
Velem is megtörtént csak ott én csináltam ezt. Volt egy holland vendégem Németül tárgyaltunk egymással és volt egy pillanat amit észre se vettem és már angolul tárgyaltunk.
Rendben,az anyanyelves dolog stimmel,de mikor még gyerek voltam,nem csinálták ezt,apám pedig azt mondta,hogy nem sokszor hallotta őket oroszul beszélni,kivéve,amikor oroszul tanult.
Szóval kb. 3-4 éve csinálják,ezelőtt sosem volt ilyen. Mondjuk régen azt mondták a szüleimnek,hogy szeretnének megtanítani oroszul,de nem hiszem,hogy így akarnának tanítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!