Mit csináljak a nagymamával? Szerinte fogyókúráztatom a lányunkat emiatt a két dolgot miatt!
Kicsit hosszú lesz!
4 (mindjárt 5) éves kislányunk mutatja a laktózérzékenység jeleit, minden rokonnak, akihez szoktunk menni, vagy ő marad (nagyik, keresztszülők) elmondtuk, hogy nem lehet tejes dolgokat adni neki (direkt tejes dolgokat nem bírja, tej, kakaó, joghurt, de pl a túróval semmi gondja, a doki szerint ki fogja nőni) és ő is mondja, hogy nem lehet, mert elmagyaráztuk neki, hogy így nem lesz pöttyös a pocija, nem fog menni a hasa, szerencsére nagyon ügyesen kezeli a dolgot :) Én otthon hobbi cukrászkodom, sok bolti dolognak készítem el az egészséges verzióját, meséli is a mamáknak, hogy anya mit csinált neki.
Na most ezt az egészet anyósom hülyeségnek gondolja és simán kínálja kakaóval, joghurttal, az elején elfogadta a lányunk és hát a tünetekkel hoztuk haza, még anyósomnak állt feljebb, amikor felhívtam, hogy mit adott neki. Így rá már nem bízzuk.
Hosszú évek óta lovagolok és most a lányom is érdeklődik, konkrétan nagy a szerelem a pacik iránt és elkezdtük az ismerkedést, pucolás, simogatás és voltizshevederrel sétál futószáron, csinál egyszerű gyakorlatokat szakemberrel, az én lovamon csak sétáltatom néha, heti 1x általában vagy kéthetente 1x. Amikor legutóbb mentünk anyósomékhoz, elmesélte, nagyon lelkes. Anyósom egyből elkezdte kombinálni a dolgokat és ránk förmedt, hogy minek FOGYÓKÚRÁZTATJUK a gyereket? Minek mozog ennyit???!
A kislányunk vékonyka testalkatú, mozgékony, de nem sovány, egészséges.
Higgadtan elmondtuk neki, hogy ez nem fogyókúra, az, hogy nem ehet bizonyos tejterméket, nem fogyókúra, eszik rendesen és a mozgás nem egyenlő a fogyókúrával. Férjem helyretette, de ez csak pillanatnyi dolog, meséli fűnek-fának rosszindulatúan, mint visszajutott hozzánk!
Az a baj, hogy nem sok mindent tehetsz (azon kívül, hogy állandóan ott vagy a sarkában és kikapod a kezéből a tejes dolgokat, amit adna a gyereknek).
Nekem dióallergiám van és a mamám kiskoromban nem volt hajlandó tudomásul venni. Minden diós sütije után próbáltam hányni a wc-ben, mert annyira összeszorult a torkom, hogy kínomban ledugtam az ujjam, hátha akkor jobb (lesz, persze nem lett jobb, az a nap, amikor bekajáltatott, csak a túlélésről szólt utána).
Magamtól kezdtem kerülni a diós dolgokat, minden sütit, tortát árgus szemekkel néztem, nézek azóta is.
Egyszer a nagynéném szándékosan átb.szott, mert nem hitte el nekem, hogy nem ehetek. Azt hazudta, hogy a sütiben nincs dió. Olyan süti volt, ami ilyen összegyúrt, mint a kókuszgolyó és nem láttam meg benne (rafinált, mi?). Hát megettem. utána meg kínlódtam, durvább volt, mint az addigiak, véreres lett a szemem is, minden. Akkor végre feltűnt neki, hogy ez nem "finnyásság", hogy valami nem oké. Bődületesen ostoba a legtöbb ember. Van aki nem szeret pár kaját és azt mondja, hogy allergia, annak meg már nem hiszik el, aki tényleg az, csak ha gégeödémát kap. A nagybáttyám utálja a tejfölös dolgokat, ő vágta be állandóan, hogy jaj allergiás, én meg majdnem ottmaradtam, mert nekem már nem hitték el.
Azt gondolom ez nem játék és komolya baja lehet a gyerekednek. Vagy vidd el a gyerekkel együtt a mamát is a gyerekorvoshoz, hogy ő mondja el neki (hátha tőle elfogadja) vagy kösd ki neki, hogy addig nem hagyod nála úgy, hogy te nem vagy ott, amíg le nem áll a tejes cuccokkal. Nem játék, a tejet nem tudja emészteni és a gyomor mérgező anyagként kezeli, termeli az őrült sok savat, ami egy idő után jól kimarja és fekélye is lehet tőle. A bélbolyhai pedig elpusztulnak és állandó gyulladásban lesznek a belei. Szóval ez nagy probléma.
Ha az emberekbe egy picike empátia is szorult volna, nem kellene azt hazudniuk más embereknek, hogy allergiásak.
Főleg az öregeket gyűlölöm ilyen szempontból, még a komoly allergiát is leszarják, nemhogy azt, hogy nem szeretem. Ha én meghívok valakit, szeretném, hogy jól érezze magát, nem tömni akarom valamivel, amiről azt mondja, hogy nem szereti.
nem csak az öregek ilyenek, 30-as, 40-es embereket is ismerek, akik tojnak bele, ha másik nem tud megenni egy ételfajtát
a családban van egy nő, akinek a gyereke a mogyoróra allergiás, tehát ugyebár nem játék, tényleg nem szabad a gyereknek ilyet ennie, az élettársának szintén van egy gyereke, aki pedig glutén, tojás és laktózérzékeny, tehát őt is megkínozza, ha rosszat eszik, a vicc, hogy a saját gyerekét anyatigrisként védi (persze, ez normális), de a más gyerekének simán képes odaadni a fenti 3 dologból készült ételeket...
Mit csinálj a nagymamával? Ezek után semmit. Az általa terjesztett baromságokat tudod tisztázni, kedvesen hozzátéve, hogy a mama már nem a régi, nem úgy fog az agya, stb...
A férjednek viszont adnék feladatot, elvégre szinte mérgezi, betegíti a kislányt. Csak egyszerű kérdéseket kellene feltenni: azt akarja-e, hogy a kislány fetrengjen a fájdalomtól? Hogy szegény addig üljön a wc-n, míg már fehér színű széklet távozik belőle? Jó lesz, ha majd maga a kislány nem akar menni hozzá, mert mindig betegen megy haza?
Úgy néz mi, hogy te vagy a rossz, ezért azt javaslom, hogy ne te harcolj.
Annyira nem régi darabok, 49 évesek, de lásd feljebb, a netet nem ilyesmire használják (apósom netezik, anyósomnak nem engedi hogy használja, nem is segít neki megtanulni). Az orvossal majd szintén beszélek, hogy ha megy, említse meg.
Ez jó ötlet, férjemnek majd mondom! Ő azért csak felléphet keményebben velük szemben, kérdezgesse a mamát. Amúgy ha beteg volt ezért, nem akart ám rá vigyázni, vigyük haza, neki beteg unoka nem kell! Azóta nem bízzuk rá.
Anyukámék egyébként haragszanak rá ezért, ők külön főznek az unokájukra, pedig 10évvel idősebbek és bizony szemüveggel megy anyukám boltba, hogy el tudja olvasni és laktózmentest vegyen a lányunknak! Neki amikor elmondtuk, egyből utánajárt a neten, egyedül tanultak meg netezni, és onnan is vesz recepteket! :)
Anyukádék hozzáállásából is látszik, hogy az nem kifogás, hogy ők idősek. Aki akar, az segít, odafigyel. A rosszindulat sugárzik anyóspajtiból. Csak nem értem meg, hogy miért egy ártatlan gyerek egészségét veszélyezteti a játszmázással.
Én is azzal értek egyet, hogy a férjed álljon az anyja elé és vonja kérdőre. Vagy épp a kislány. Persze nem uszítás eredményeként. Sőt, ő már okos és tudja, hogy mit nem ehet, akkor ne egye meg, amit a nagyi etetni akar vele. De csak a tiltólistás dolgokra érvényesen. Én megengedném neki, hogy nemet mondjon ilyenkor, ha mi nem vagyunk ott vele. Szót fogadni természetesen kell, de ez kivétel az ő érdekében.
Minden választ nem olvastam végig de. Én is laktózérzékeny vagyok, és hiába vagyok már bőven nagykorú, társaságban én is megkapom, hogy fogyózom, rosszabb esetben, hogy finnyás vagyok. Amit tenni tudok, hogy laktáz enzimmel tömöm magam ha olyan a kaja, ha meg nem, akkor laktózmentes termékekből készítek enni.
Olyat nem tudtok csinálni, hogy ha anyósnál van a gyerek, visztek vele pár darab laktózmentes túrórudit /kakaót /akármit? Hogy ezt adja a lányodnak, ha ennyire aggódik azon, hogy nem eszik.
A lovaglás meg zseniális dolog, nehogy kedveteket szedje ez a hiszti:)
Ha meg végképp kezelhetetlen, a rosszindulatú pletykák számát fordítottan arányossá tenném a láthatás idejével.
Ha hiányzik majd az unoka, hátha visszavesz, ha meg nem, akkor sem ti veszítettetek többet.
Szoktunk, ha előtte be tudunk menni boltba, a nem tervezett dolgoknál ezt nem tudjuk megoldani (most a nyáron vasárnap mentünk pl. anyukámékhoz, kérte a lányunk, hogy maradhasson) de igyekszünk.
Anyósom fogyókúrás dolgoknak tartja az ilyet és sokszor kicseréli, kislányom ugye nem tudja elolvasni, mi van rajta... :\
Kedvét szegni tuti nem fogja, rám is mindig mondta, hogy minket fogyózok (lovagolásra).
A férjem elég erélyes vele, de anyósom szerint neki van igaza, a férjem is partner, hogy fogyóztatjuk a gyereket.
Az fordított arányosság jó ötlet! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!