Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Tényleg nincs jogom az otthono...

Tényleg nincs jogom az otthonomhoz?

Figyelt kérdés

Sziasztok, üdv! 16 éves vagyok, öcsém 9. Hétvégén meglátogattuk apám nagyszüleit hármasban, anyám nem jött velünk, mert csőtörés van nálunk és azzal próbált valamit kezdeni.

Alig tettük be a lábunkat a házba, a nagyapámék máris elkezdték a piszkálódást, szidták az anyámat (közölték öcsémmel, hogy sose válasszon olyan feleséget, mint anyám). Apa még hergelte is őket azzal, hogy anya nem főz, nem mosogat, nem csinál itthon semmit, én azonban közöltem, hogy ez nem igaz.

Erre mindkét nagyszülő a torkomnak ugrott. Nagyapám közölte, hogy nekem még sz*rni sincs otthon jogom, mert nem az én házam; hogy mit képzelek magamról, 14 (amúgy 16 :D) évesen, nem tudok semmit az életről, nem mondhatok ilyeneket (csak annyit jelentettem ki, hogy anya főz és mosogat. Tényleg nagy élettapasztalat kell ahhoz, hogy fel tudjam mérni, milyen tevékenységet végez anyám); hogy úgyse sikerül leérettségiznem (4,2 az átlagom, másrészt meg ez hogy jön a témához?); valamint, hogy nem fogok megélni a "médiás sz*rságomból". Mellékesen nagyanyám öccse is ilyen "médiás sz*rságban" dolgozik, elég jól él, szóval nem értem a logikájukat.

Ekkor én még csak mosolyogtam, nem szóltam semmit, és talán épp ez idegesítette fel őket. Tudtam, hogy akármit mondok, belekötnek - nem ez lenne az első eset.

Ezután nagymamám elkezdett sápítozni, hogy a szeretet meg a család a legfontosabb az életben, hogy ezeket meg kell becsülni, és hogy "csak szeretet legyen nálatok, és vigyázzatok édesapátok egészségére". Valamint mondta, hogy jól esne nekik, ha néha felhívnám őket (ezek után? :D)

Nagypapám erre benyögte, hogy persze, hogy nem hívjuk fel őket, hiszen az anyánk példáját követjük, aki szintén nem hívja fel a saját anyját pár szóra.

Kicsúszott a számon, hogy "azért, mert az ő anyja halott".

Erre elvörösödött, és ordítani kezdett, hogy én ne nézzem őt hülyének, tudja, hogy halott. Azt kiabálta, hogy primitív vagyok. Még párszor elismételte, hogy nincs jogom ahhoz, hogy apám házában éljek, és hogy egy szemtelen fruska vagyok, akin egyáltalán nem látszik, hogy katolikus iskolában nevelkedett.

Ekkor elnézést kértem és felálltam, hogy kimenjek a mosdóba, mert már majdnem elsírtam magamat, és nem akartam ezzel örömet okozni nekik. Szóval bemegyek, épp csuknám be az ajtót, mikor a nagyanyám beakasztja a lábfejét a résbe, és elkezdi hadarni, hogy "csak szeretet legyen a családban". Aztán meg közölte, hogy miattam fog meghalni a nagyapám, mert cukros, és ezért nem szabad felidegesíteni.

Ja igen, apa végig önelégülten mosolygott, miközben engem szidtak. Amíg én a mosdóban próbáltam rendbe szedni magamat, rászálltak az öcsémre, nagyapám azt mondta neki, hogy analfabéta, és hogy munkanélküli lesz és az apja pénzét fogja szipolyozni felnőtt korában.

Visszamentem, és megkérdeztem, hogy kimehetünk-e az öcsémmel az udvarra játszani (régebben ezt akkor is megtettük, ha nem volt veszekedés). Nagyapám megengedte, mert remélte, hogy mikor visszajövünk, "újra lehet veletek emberi módon kommunikálni".

A kapu nyitva volt, jegy mindig van nálam, a megálló csak két perc séta... fontolóra vettem, hogy elszökünk, főleg az öcsém miatt. Belőle 9 év alatt érzelmi roncsot csinált apám.

De végül nem tettük, mert úgyis anyámon, meg rajtam csattant volna az ostor.

Apám folyton azt hajtogatja, hogy "ez az én házam, itt minden az enyém", és hogy mehetünk, amerre látunk. Fogunk is, amint lehet, mert én így nem tudok hosszú távon ép elmével élni. A szerencsém, hogy 4 éves koromig nem élt velünk, így legalább akkor nem tudott nekem rosszat tenni, de öcsémet kiskora óta veri (pofon, felemeli a földről és jó erőse megrázza. Anyámat is pofozza, meg bele szokott rúgni, de én itthon meghúzom magam és általában azt is elfelejti, hogy létezem, úgy meghúzom magamat. Egyébként részeges, de nagyon álszent, a baráti körünk mind szerény, csendes, szorgalmas férfiként ismeri, mert úgy állítja be magát. És az a baj, hogy ezt a színjáték kiterjedt a család többi tagjára is: anyám, öcsém és én mosolyogva fogjuk apám kezét a miatyánknál a templomban, hogy az ismerősöknek ne tűnjön fel, hogy szétesőben van a családunk. Igazából nem tudom, hogy miért szálltunk be apa mellé a "játékába". Talán, mert mindenki minket hisz sz*métnek és kiállhatatlannak, ha ellenségesen viselkedünk a "kedves, csendes, rendes" apánkkal.)

Bocsánat a hosszú kifejtésért, de tényleg nincs nekem meg az öcsémnek jogunk otthon lakni? Nem apám albérlői vagyunk, hanem a gyerekei.

Amúgy apám kamaszkorában háromszor elszökött, volt pszichiátrián, és nagyapám 3 testvéréből 2 öngyilkos lett.

De lehet, hogy nagyapám érvei a helytállóak, és tényleg nincs jövőm. Ilyen háttérrel? Hát, majd meglátjuk.

Köszönöm, hogy elolvastátok.

2015. máj. 20. 09:13
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Nálunk anyai nagyapám cseszegette folyton apámat, meg fújt ránk, gyerekekre is, anyura is (állítólag az volt a terv, hogy anyu maradjon ott velük és ő gondozza őket, ő meg továbbtanult és elköltözött a faluból, és férjhez "mert" menni). Szintén vallásos.

A szüleim még járnak templomba, öcsém is elmegy még a közösség miatt, én 30 évesen már nem, az a közösség, akikkel együtt nőttem fel, hasonló okokból bomlott fel. Én meg azt mondtam, inkább megtartom a hitemet tisztán és próbálok jó emberként élni, de távol maradok az egyházaktól, a vallásoktól, és a rituáléktól.

2015. máj. 20. 12:11
 12/17 anonim ***** válasza:
0%

Értelmezhetetlen az írásod, először azt kifogásolod, hogy minek lakik veletek az öregetek meg milyen jó volt nélküle, mekkora sz.r, utána a képébe akarod vágni, hogy igenis jogod van a lakásához.

Vagy egyik vagy másik, a kettő együtt nem megy.

Ha ennyire elégedetlenek vagytok miért nem fogjátok anyátokkal együtt a holmit és költöztök el tőle?

2015. máj. 20. 13:16
 13/17 anonim ***** válasza:

Amíg apátok nem élt veletek, hol laktatok? Oda nem tudtok visszamenni?

Anyádról meg megvan a véleményem, hogy hagyja, hogy terrorizálják a gyerekeit. (Meg persze magát, amivel milyen családmodellt, értékrendet közvetít.)

Az apád és a felmenői nem normálisak. Nehogy már ilyen emberek jóslataiban higgyél! :)

2015. máj. 20. 14:05
 14/17 Bence_ ***** válasza:
100%

Ügyes lány vagy! 😊

Édesapád egész családja lelkibeteg.

Te most annyit tudsz tenni, hogy oda figyelsz a lelki fejlődésedre. Ha tudsz akkor beszélgess sokat a tesoddal. Ha van rá mód akkor olyan közösségbe járjatok ami építő.

Anyukád is benne van ebben a színjátékban. Neki mint szülő felelőséget kéne vállalnia.

2015. máj. 20. 15:08
 15/17 anonim ***** válasza:

szerintem is már vagy olyan nagy, hogy leülj anyukáddal beszélni amikor ketten vagytok otthon. mondd el neki, hogy ez így nem mehet tovább. te két év múlva elköltözhetsz ha lesz rá pénzed, de szegény tesód még legalább 9 évig ez alá lesz kitéve.. ráadásul anyukáddal se bánik jól apukád, belerúg szó szerint stb.

mondd meg anyukádnak hogy te mellette állsz, próbáljatok meg lépni. ha jól érettem anyukádnak van testvére, esetleg odaköltözni átmenetileg. és ha anyukád elválna apukádtól és egyedül nevelne titeket akkor még kapna valami kis támogatást. nem lesz sok, szóval lehet nehezebben fogtok mostmár élni, de lelkileg mindenképpen jobb lesz netek, és ez többet ér mint hogy szép ruháid vannak -e vagy turisok.. érted a lényeget

beszéld meg anyukáddal, mert a leírás alapján ő normális, csak valamiért nem akar elmenni? talán fél

2015. máj. 20. 15:28
 16/17 anonim ***** válasza:
Őszinte részvétem és kitartás!
2015. máj. 20. 18:14
 17/17 anonim ***** válasza:
következő verésnél hívd ki a rendőröket, meglátjuk, mennyire fog vigyorogni
2015. máj. 20. 20:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!