Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » A nagymamámnak teljesen...

A nagymamámnak teljesen elment az esze. Mit tegyünk?

Figyelt kérdés

Komoly a kérdés, nem viccből írom.

Egy közeli városban lakik, tömbházban, 80 éves, a férje nemrég halt meg. Depressziós lett, bár szerintem nem is azért, mert meghalt a nagytatám, hanem egyszerűen nem tud mit kezdeni magával. Kihívja a mentőket, és egyszerűen be sem viszik. Beutalta magát pár napja a kórházba, kivizsgálták, és hazaküldték. Azzal fenyeget minket, hogy öngyilkos lesz. Hazahozta anya egy hétre, hozzánk (vasárnap-vasárnap) és már szerdán azt mondta, hogy vigyük vissza. Most pedig folyamatosan hív minket, és ordibál, szó szerint bömböl, hogy ő itt akar lenni, amikor tegnapelőtt volt ott anyukám nála, és épp nem volt semmi baja, még meg is kérdezte, hogy miért jött? Anyukámat már lassan megőrjíti, és nem tud aludni sem miatta, folyton ezen gondolkozik. Mi a teendő?

2014. aug. 8. 09:29
1 2 3
 21/21 anonim válasza:
100%

Szia! Az én nagymamám februárban halt meg (nem sajnáltatásból írom, csak hogy lásd, bennem friss az "élmény").

Nálunk ez tavaly májusban kezdődött. Bár nekem nagypapám már jó 20 éve halott, szóval még az unalomra se "fogható". Egyszerűen elgyengült, nem ért már ki a vécére időben, nem esett neki jól felkelni, egész nap feküdt.

Ekkor költözött ki hozzánk (tőlünk kb 20 km-re lakott). Májustól szeptemberig volt nálunk, és rossz ezt mondani, de _szörnyű_ volt. Ugyanazt csinálta, mint veletek, folyton panaszkodott, minden nap mása fájt, majd hirtelen elmúlt. Apát munkából többször is hazarángatta, hogy ő halálán van, és hát egy 92 éves néninek mit mondasz, "nem hiszem azt, mama"...? Beleturkált a cuccainkba, elcsent dolgokat, éjszaka járkált a lakásban (járókerettel, képzelheted).

Szeptemberben fordultunk szakemberhez, aki kijelentette, hogy idióták vagyunk, mert ez már olyan helyzet (időskori demencia, igen), amit mi nem tudunk kezelni. A nagymamámnak 24 órás felügyelet kellett, így idősek otthonában helyeztük el. Mindenhol azt hallani, hogy oda csak bedugják az öregeket, hogy üldögéljenek ott naphosszat... Hidd el, van az a pont, amikor sajnos te, ti már tényleg nem tehettek semmit! Egy otthonban ott van a hasonló korosztály, a közös múlt, az ápolók, a felügyelet, az orvos, a gyógyszerek. Ezért persze jó kis összegeket is elkérnek, de mi ezt tudtuk nyújtani. Hetente látogattuk, sose "feledkeztünk el" róla. Persze a dolgait ott is folytatta, sőt, rosszabbak lettek, de hiszed vagy sem, az otthonban mindegyik néni/bácsi ezt műveli: ellopják egymás szekrényéből a cuccaikat, nem is használják már őket, egyszerűen ez a berögződés náluk (általában mindenen rajta van a gazdája neve, így az ápolók reggelente mindent visszapakolnak). Meg az, hogy folyton a pénz érdekli őket, pedig már fel sem fogják igazán, mi az.

Szóval, nekem szeptembertől februárig volt bent a nagymamám. A végén már teljesen leépült, elfelejtett dolgokat, neveket. De remélem, a te nagymamád még messze van ettől.

Szóval, szerintem érdemes felvetni a szüleidnek ezt. Esetleg kérjétek ki szakember véleményét a dologban.

2014. aug. 15. 22:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!