Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » A nagymamámnak teljesen...

A nagymamámnak teljesen elment az esze. Mit tegyünk?

Figyelt kérdés

Komoly a kérdés, nem viccből írom.

Egy közeli városban lakik, tömbházban, 80 éves, a férje nemrég halt meg. Depressziós lett, bár szerintem nem is azért, mert meghalt a nagytatám, hanem egyszerűen nem tud mit kezdeni magával. Kihívja a mentőket, és egyszerűen be sem viszik. Beutalta magát pár napja a kórházba, kivizsgálták, és hazaküldték. Azzal fenyeget minket, hogy öngyilkos lesz. Hazahozta anya egy hétre, hozzánk (vasárnap-vasárnap) és már szerdán azt mondta, hogy vigyük vissza. Most pedig folyamatosan hív minket, és ordibál, szó szerint bömböl, hogy ő itt akar lenni, amikor tegnapelőtt volt ott anyukám nála, és épp nem volt semmi baja, még meg is kérdezte, hogy miért jött? Anyukámat már lassan megőrjíti, és nem tud aludni sem miatta, folyton ezen gondolkozik. Mi a teendő?

2014. aug. 8. 09:29
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Altatót szed, este, hogy tudjon elaludni, másról nem tudok, de mindjárt megkérdezem, hogy miket szed pontosan. Köszönöm szépen az összes választ.
2014. aug. 8. 10:02
 12/21 anonim ***** válasza:
beszéltesd a múltról.....attól kivirulnak az öregek.és jegyezz fel mindent, mert ha már nem lesz és egyszer érdekelne majd a sztori nem lesz aki elmesélje. lehet most nem érdekel, de ki tudja később.....
2014. aug. 8. 10:10
 13/21 A kérdező kommentje:
2 gyógyszert szed depresszióra, vérnyomásra, és szívre is 1-1-et
2014. aug. 8. 10:11
 14/21 A kérdező kommentje:
Már mindent elmesélt a múltjáról, mindent tudok az egész család múltjáról, elmesélte már többször is az egészet, egyszerűen nem is lehet vele másról beszélni. Akármiről próbálunk beszélni vele, szó szerint le sem sz*ja, témát vált, és arról beszél, hogy ő milyen rosszul van... Aztán másnap már azt mondja, hogy jól van, és meggyógyult, ezek az állapotok így váltogatják egymást...
2014. aug. 8. 10:15
 15/21 A kérdező kommentje:
Egyébként nem mondhatjuk, hogy egyedül van, mert abban a tömbházban még 3 idősebb asszony is van, és sokszor látogatják, minden nap mennek hozzá.
2014. aug. 8. 10:17
 16/21 anonim ***** válasza:

Nagyon valószínű, hogy a depresszióra való gyógyszereit rendszertelenül szedi, ilyenkor lehetnek súlyos hangulatingadozásai. Készüljetek arra, hogy később még rosszabb lesz az állapota.

Mivel most jött ki a kórházból arra apellálva egy javaslatot kell kérni a háziorvosától.

Ha nagymamád nem akar bentlakásos intézetbe menni, akkor érdemes kérni házi segítségnyújtást a helyi önkormányzatnál. Ha a gondozási szükséglete nem haladja meg a napi 4 órát, akkor kifog menni a gondozónő. Nem kerül sok pénzbe. Az állam is támogatja, ha a alacsony a nyugdíja. Naponta 2 szer kérjétek, hogy kimenjenek. Segíthet reggelit készíteni a gyógyszert bevenni, délután pedig ránéz, beszélget vele. Így veletek a kapcsolatot tartva, tudtok egy normális életet kialakítani mindenkinek. Mindaddig szinten tartható ez az állapot, míg nem szorul napi több órás felügyeletre. Ekkor javasolt a bentlakásos intézmény. Ez nem könnyű senkinek, de mindig tudni fogjátok, hogy mi következik, ha elkezditek a gondozásának elindítási kérelmét.

2014. aug. 8. 10:39
 17/21 anonim válasza:
0%
Ha az én nagymamám lenne ilyen helyzetbe, akkor én nem panaszkodnék a neten, hanem minden szabad percemet vele tölteném! Rátok van szüksége, nem egy gondozónőre, vagy öregek otthonára. Attól még depressziósabb lenne, mert azt hinné, hogy nem érdeklitek! Már bocs, hogy ilyet mondok, de te egy pocsék unokája, anyukád pedig egy pocsék gyereke nagymamádnak! Tudod milyen nagy trauma elveszíteni valakinek egy férjet? És te még ezek után az ő gondjaira azt mondod, hogy sz*rságok! Ha az én nagymamámmal bánna így valaki, azt garantálnám neki, hogy soha többet nem láthatja!
2014. aug. 9. 12:31
 18/21 Makra Péter Endre válasza:
100%
Semmi baj ott, ahol egy ilyen okosan gondolkodó emberke van a családban. Az idős emberek nagy többsége kerül ebbe a helyzetbe, és nincs megoldás. Se módszer, se gyógyszer, csak a türelem...vagy a közösségi ház. Magas kora miatt hamar fölveszik, de a mamád nehezen fog beleegyezni. Anyukádra is figyelj, hiszen könnyen kiborulhat ettől az állandó feszültségtől. Tehát nem ugrani azonnal, halkan, de nyomatékosan elmondani a mamának, tovább ment az elviselhetőnél. Nem baj, ha néha figyelmezteted, a hisztije akadályoz abban, hogy gyakrabban látogasd. Beteg, noha nem kórházi értelemben. Vigyázni kell rá.
2014. aug. 9. 15:44
 19/21 anonim ***** válasza:
72%

17-es- nek ÜZENEK:

Egy 80 éves hangulatváltozásos, pszichés, agy érelmeszedéses önmagára veszélyes, emlékezet kieséses idős betegről van szó, aki a nyugtatóját összekeveri az édesítővel.

Azt sem tudod miről beszélsz csak fröcsögsz. Ha tanácsot nem tudsz adni, akkor húzz a p...-ba erről az oldalról.

2014. aug. 9. 22:30
 20/21 A kérdező kommentje:
Kérlek, mielőtt írnátok, olvassatok el mindent amit utólag is leírtam a válaszok között. Amint írtam, nem 10 percre lakik tőlünk, hogy minden nap meglátogathassuk, és nekünk is van magánéletünk, a szüleim dolgoznak, még ha közelebb laknának sem biztos, hogy minden nap eltudnának menni hozzá. Nem hinném, hogy én lennék a pocsék unokája, szeptembertől júniusig minden héten, volt, hogy kétszer is voltam nála iskola után, esőben, hóban, akármi volt, én elmentem hozzá, pedig nekem sem igazán hiányzott egy 80 éves nagymamát hallgatni. Valamint nem hinném, hogy a férje elvesztése akkora trauma volt számára, max. azért, mert így ő kell vásárolnia magának, ugyanis egész házasságuk alatt el akart válni tőle, az egyetlen ok, amiért nem váltak el az anyukám volt... De több dolgot már nem szeretnék leírni, szóval köszönöm szépen a segítséget mindenkinek ( már annak aki segített...).
2014. aug. 10. 12:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!