Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » A nagyszüleink korában(nagymut...

A nagyszüleink korában(nagymuter pl1934-es születésű volt.)nem volt "enyémzokni,tiédzokni",hanem mindenki aztkapta,ami jutott/ami éppen a kezébe akadt?Úgy szocializálódtak,h minden közös?Szóval mind1,melyiket veszi el a kimosottak közül,tetszőleges?

Figyelt kérdés

[Saját magának mosott mindenki, vagy anyuka mosott, vagy változott amúgy akár családon belül is, hogy mikor ki? Mert akkor levette a saját lábáról kirakta valahova szárítani, és ugyanonnan ugyanő elvette.]

Csak mert nekem anno nagymamám -Isten nyugasztalja- lopta a zoknikat, meg amúgy pólókat is.

Mosás után mindig kevesebb lett a zoknink, ő a sajátjai sarkát állandóan kitaposta (gondolom, rossz volt a testtartása, vagy valami, párszor megvarrta, utána kidobta a kukába), és utána nem kérte, hogy vegyünk neki új zoknit; hanem a mieinkkel pótolta. Bátyámtól a fekete zoknikat, (anyaga alapján volt hasonló az övéihez), anyámtól a nagyon világosakat (mamámnak ami volt sajátja, az főleg fehér volt.) Egyszer vettem egy olyan telt, pirosas sötétlila zoknit, mert a tapasztalataim alapján azt talán majd nem csórja be. Hát de. XD Mikor kimentem wc-re, még láttam, ott lógott a fürdőszobában a szárítón, mire visszajöttem, eltűnt. Bementem nagymuter szobájába, épp ott rejtvényt fejtett, vagy olvasott, és akkor volt ott a kisszekrényén pár zokni gombócban, és ottvolt, és ááááh, megpróbálta bekamuzni, hogy csupa lyuk, és azért volt nála, mert meg akarja/ta varrni. XD :) :D

Amúgy mindig kinyújtva kaptuk vissza a zoknikat, ha mégis visszakerült a saját cuccaink közé (nagy lába volt, még tyúkszem is volt rajta, úgyhogy jóó nagyra volt nyújtva, nem szerettem utána már fölvenni.)

A ti nagyitok is lopta a zoknikat, pólókat? Mert enyém mondjuk háborús időszakban nőtt fel, lehet, hogy ebből adódóan nem érdekelte, hogy azt a zoknit konkrétan valaki más kapta, és ő most fölveszi.

Őt már nem tudom megkérdezni, most jutott eszembe.

nov. 11. 19:47
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:

"saját lábáról kirakta valahova szárítani"

a "kimosta" kimaradt

nov. 11. 19:48
 2/11 A kérdező kommentje:

Ja amúgy későn jöttem csak rá,hogy a bokazoknik azok, amire nem repül rá; addigra már csomó másikfajta-típusú zoknit becsórt, élete utolsó kb 3-4 évében jöttem kábé rá, és onnantól főleg olyat vettem.

nov. 11. 19:52
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem. Ez szerintem a nagyid egyedi szokása volt
nov. 11. 20:14
 4/11 anonim ***** válasza:
65%
Igen, a múlt század első felében még voltak ilyen családok. Egyrészt nem sokat tudtak a fertőzésekről, másrészt annyira kevés holmijuk volt, hogy azt közösen használták. Igazság szerint még 1990-es években is tapasztaltam. Az 1970-es években komoly "edukációs kampányok" voltak (pl. Nők Lapja cikkek, én ekkor voltam gyerek és tanultam olvasni, tehát a heti magazint is olvastam), hogy az emberek saját törölközőt, saját fogkefét, saját fehérneműt használjanak.
nov. 11. 20:42
 5/11 anonim ***** válasza:
96%
Édesanyám 38 ban született. Nagyon szegények voltak, főleg háború után, de mindenkinek saját zoknija volt, még ha maguknak lellett kötni valami fonalból, akkor is. Ez valami bogárka lehetett nagyidnál.
nov. 11. 20:44
 6/11 anonim ***** válasza:
97%
A "Bezzeg az én időmben" regényben (olyan írta, aki emlékezhetett még a 40-es évekre, amikor játszódik) a főszereplőnek és a testvéreinek is van saját alsóneműje, de amikor lusta megvarrni a sajátját, simán felveszi a testvéreiét is. Akik egy idő után megunják ezt és eldugják az összes alsóneműt, de akkor meg az apja alsóját veszi fel. Ez persze egyetlen, regénybeli példa, de látszik, hogy nem ódzkodtak a mások cuccától, de persze nem is szívesen adták kölcsön.
nov. 11. 21:59
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem lehet, hogy már szenilis volt kissé a nagyi? Szenilisség (demencia) egyik tünete is ez, hogy pl eldugják a lakáskulcsot és nem tudják hová, meg hasonlók.
nov. 11. 22:07
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Dede, ez annak a jele volt, 7-esnel a pont.

Anno dedimeknel tenyleg nem volt sajat cipoje senkinek,zokni meg akadt. De cipot, kabatot, neha meg nadragot is felvaltva hordtak, attol fuggoen kinek hova kellett menni, ki maradt otthon. 10-en voltak testverek.

Aztan amikor mar a dedim jobb korulmenyek kozott elt, sajat csaladja volt, sajat ruhakkal-nem lopkodott senkitol semmit termeszetesen :D

nov. 11. 22:28
 9/11 anonim ***** válasza:
28%
Nekem az jön le, tudtátok, hogy nincs hordható zoknija és nem vettetek neki zoknit, amit tud hordani. Ez inkább a részetekről volt figyelmetlenség, nem törődömség. Mivel nem tudott magának zoknit venni, amit talált, abból élt.
tegnapelőtt 03:47
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem anyukám sem ilyen ,se nagynéném senki nem viselkedik igy .
tegnapelőtt 06:36
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!