Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Nagyszülők » Hogyan dolgozzam fel a nagyapá...

Hogyan dolgozzam fel a nagyapám halálát, aki nagyon fontos volt nekem? Egyszerűen nem tudom felfogni hogy már nincs többé. A nagymamámnak hogyan segíthetek jobban feldolgozni ezt a veszteséget?

Figyelt kérdés
A nagyapám 80 éves volt, mindenki imádta a családban, ezért ez mindenkinek nagy csapás volt. Az utolsó egy hónapban kórházban volt nagyon rossz állapotban, az is megviselt hogy így kellet véget érnie az életének. Ráadásul már úton volt a második dédunokája, nagyom nyomaszt hogy már nem láthatja őt :( A nagymamámat nagyon féltem, nem tudom hogyan dolgozza fel ezt a veszteséget :(

nov. 10. 01:09
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
Lehet. De lehet, hogy nem. Szükségük lehet egymásra. Nem jó, ha külön-külön elvonulva, egyedül próbálnak meg túllenni a gyászon. Nem szabad tabuként kezelni.
nov. 10. 13:04
 12/15 anonim ***** válasza:
Én ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy egyrészt nagyon sajnálom, másrészt próbálj meg annak örülni, hogy legalább ennyi megadatott neked. Az én nagyszüleim közül 3-an még a születésem előtt meghaltak, így csak az anyai nagymamámat ismertem, aki most lesz 4 éve, hogy "elment". És a mai napig hiányzik a másik 3 nagyszülőm is úgy is, hogy nem is ismertem őket. Főleg az anyai nagyapám hiányzik, mert ő nagyon várt már engem, de két és fél évvel a születésem előtt halt meg. Illetve az apai nagymamám is, aki meg a születésnapomon halt meg, igaz nem abban az évben, hanem 11 évvel a születésem előtt, de édesapám szerint nagyon kedves nő volt. Néha azon kapom magam, hogy arról fantáziálok, hogy időutazással visszamegyek a múltba, és meglátogatom őket. Volt, hogy álmodtam is valamelyik felmenőmről - talán az egyik dédnagymamámról -, aki meg közül 16 évvel a születésem előtt halt meg. Sajna késői gyerek voltam, ezért történhetett ez így, de az egyetlen nagymamám, akit ismertem ő egyik nagyszülőjét sem ismerte.
nov. 22. 18:17
 13/15 anonim ***** válasza:

*közel 16 évvel...

Egyébként az egyik volt osztálytársnőm édesanyja is nemrég halt meg. Még pont láthatta az unokáját, de sajnos az unokája 1 éves volt, mikor a nagymamája meghalt, úgyhogy nem fog rá emlékezni sajnos. De amilyen beteges volt szegény, még az a szerencse, hogy addig élt, ameddig, mert azt hittem azt sem fogja megélni, hogy a 8. osztályból elballagjunk, mert már akkor nagyon beteges volt. Ehhez képest kb. 20 évet élt még utána, és ha jól tudom legalább a 60-at betöltötte legalább, ami nem mintha sok lenne, de még mindig jobb, mintha 40-50 évesen halt volna meg.

nov. 22. 18:22
 14/15 anonim ***** válasza:

Gyászfeldolgozás. Gyászterapeutaként tudom, hogy meg van ennek a folyamata. Amit a 9-es ír az pont az egyik fajta terápia, hogy két gyászoló egymásnak segítve tudja feldolgozni a történteket. Az is egy jó megoldás, de csak, akkor hogyha tudják, hogy mit is kell tenni, mi a folyamat maga.

Nem feltétlen az idő fogja megoldani. Vannak akik akár évtizedekre a gyászban ragadnak, vagy azt hiszik, hogy túl vannak rajta, aztán történik valami ami miatt újra rosszul érzik magukat. Ha nem megy végig valaki a teljes gyászfolyamaton, akkor nem fog sosem kikerülni belőle. Ez lehet néhány hónap is.

dec. 19. 14:57
 15/15 anonim ***** válasza:

Legyél sokat a mamával mást nem tudsz tenni. Neki most szörnyű lehet, rajtad segíteni fog az idő. De sok türelem kell hozzá. Nekem sosem sikerült a nagyszüleim halálát feldolgozni. Végül felvettem a mama nevét. Azóta úgy érzem mindig velem van. Sokat mesélek róluk masoknak milyen fantasztikus emberek voltak. :(

Nehéz nagyon. Ezeket a dolgokat szerintem nem lehet feldolgozni csak megtanulni velük együtt élni.

tegnapelőtt 11:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!