Az unoka látja/ érzi a nagyszülőkön, hogy alkoholisták?
Egy gyerek vajon észre veszi azt, hogy a papa és a mama be vannak rúgva? Hogy ordenáré módon üvöltenek, veszekednek részegen? Vajon be tudja azonosítani a gyerek, hogy ez most milyen viselkedés? Vajon mit gondolhat mit érezhet?
Legutóbb meglátogattuk a szüleimet és részegek voltak, én kérdeztem valamit és ők provokatívnak érezték és nekem támadtak üvöltöttek velem és ezt a 9 évesem végig nézte.
Miután hazajöttünk egész délután evett (érzelmi evés) és éjszaka többször felkelt.
Megkérdeztem tőle mi a baj, és azt mondta fél a mamáéktól és nem akarja látni hogy anyát bántják.
Mondanom sem kell, nem megyünk többé látogatóba valószínűleg eddig se szabadott volna.
Áltattam magam, hogy ha néha megyek el hozzájuk havi 1x akkor tartom is velük a kapcsolatot de mégis önálló életet élek távol tőlük. Sokáig azt se értettem bátyám miért nem veszi fel nekik a telefont, miért jön el karácsonykor, de most már értem.
Tudom milyenek anyámék ha isznak, csak mostanában jó pár éve nem ugattak velem így, nem jöttek nekem, tudtam lavirozni ha részegek voltak akkor csak hallgattam és mosolyogtam, aztán hazamentem de mégis láttam őket, hiszen a szüleim.
Ezzel mentettem fel őket szerintem.
A gyerekem ott soha nem orditoztak velem, viszont utólag kiderült, volt hogy részegek voltak amíg az unoka náluk aludt.
Nem olyan régen apám úgy beivott 10 ezer ftból vett egy csomó tüskét, sört, hogy pillanatok alatt taccsra vágta magát és nem ismert fel engem. Megpróbálok elmenni Aca gyűlésre vagy terápiára, hátha segít.
Szerintem simán. Én kb 5 éves lehettem, mikor öregapám alkoholista lett, és kb. akkorról már van is emlékem, hogy beb@szva cirkuszolt, miközben ott volt az egész család náluk. Teljesen jól emlékszem a jelenetre, arra is, hogy mondták a felnőttek, hogy be van rúgva, pedig már 40 éves vagyok. Onnantól kezdve féltem tőle.
(Egyébként imádtam anyukámat, és felnőtt fejjel azt is megértem, miért jártunk rendszeresen oda mégis: mert sajnálta a mamám, aki viszont nem hagyta ott az öreget a fenébe (gondolom régi neveltetés, beidegződések miatt, nyilván ez az ő hibája volt) de ezt biztosan másképp csináltam volna, gyereket nem vinnék ilyen helyre).
Azóta elmondta nekem a gyermekem, hogy tudja mi az az alkohol és hogy olyankor furcsán viselkednek az emberek és az alkohol rossz, fel tudja idézni, hogy a rokon sört iszik és olyan kicsi üvegeket (tüske)
Szóval köszönöm a biztatást, valóban tudja a gyerek mit jelent az ivás
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!