Az unoka látja/ érzi a nagyszülőkön, hogy alkoholisták?
Egy gyerek vajon észre veszi azt, hogy a papa és a mama be vannak rúgva? Hogy ordenáré módon üvöltenek, veszekednek részegen? Vajon be tudja azonosítani a gyerek, hogy ez most milyen viselkedés? Vajon mit gondolhat mit érezhet?
Legutóbb meglátogattuk a szüleimet és részegek voltak, én kérdeztem valamit és ők provokatívnak érezték és nekem támadtak üvöltöttek velem és ezt a 9 évesem végig nézte.
Miután hazajöttünk egész délután evett (érzelmi evés) és éjszaka többször felkelt.
Megkérdeztem tőle mi a baj, és azt mondta fél a mamáéktól és nem akarja látni hogy anyát bántják.
Mondanom sem kell, nem megyünk többé látogatóba valószínűleg eddig se szabadott volna.
Sajnos nem tudtam kimenteni a helyzetből a gyereket, mert védekeznem kellett a szüleimmel szemben, és mivel alkoholista szülők felnőtt gyereke vagyok, én ha ilyen helyzetbe belecsöppenek, akkor leblokkolok, képtelen vagyok felállni és ott hagyni őket. Pedig csak egy számlával kapcsolatos dolgot akartam velük megbeszélni, amit én diktatok be nekik, mert ők életképtelenek hozzá. És az alkoholos befolyásoltság miatt egy másodperc töredéke alatt nekem estek szóban, üvöltöttek, stb.
Sajnos leblokkolok ha egy alkoholista üvölt velem :(
Köszönöm az értelmes válaszokat, természetesen mindenesetre megbeszélem a gyermekemmel, hogy ez amit látott helytelen volt nehogy azt higgye ez a normális. És nem engedem oda többé őt.
Én csak arra lettem volna kíváncsi, hogy ilyenkor mi játszódott le a fejében a gyereknek. De az utcán is megtámadhat bárki, vagy egy csöves is neki állhat velem ugatni, szóval ez bárhol előfordulhat.
Az játszódhat le a fejében, hogy megijed, mert téged bántanak, és mivel te vagy a biztos pont az életében, így az ő biztonsága is megkérdőjeleződik. Még ha nem is értené a nyelvet, mindent ért a jelenetből, mert az alapvető érzelmeket, mint az agresszió, a félelem, az öröm stb, a testbeszéd fejezi ki, ami univerzális. A gyerekek már nagyon kicsi kortól értik, mi történik körülöttük, még ha szavakkal nem is tudják még megfogalmazni.
Az jó, hogy felismerted, hogy a gyerekednek ez a környezet káros, és nem fogod többet odavinni. Azt javasolnám, hogy ilyen szülőknek ne is segíts a mindennapi dolgokban, sérültél te is eleget tőlük, nem tartozol nekik semmivel.
Hálás vagyok a támogatásért, nagyon jól esik ezt olvasni.
Soha nem tudom eldönteni, hogy mi a normális család, mert én ebben nőttem fel, csak annyit éreztem, hogy leblokkoltam és ezerrel ment fel a pulzusom a félelemtől. Sajnos ezt nem lehet kigyógyítani belőlem, hiába próbálkoztam pszichológussal, hogy amikor a szüleim részegen rákérdeznek velem kötekedni, akkor félek.
Igazatok van, felesleges ilyen légkörbe menni, hiába a szüleim, nem érdemelnek meg minket. Bátyám már évek óta nem látogatja őket, a nővérem az alkesz szüleimnek hisz, most is azt mondta, hogy én hazudok és anyuék nem is isznak és kedvesek. Tagadásban könnyebb élni, mint a valóságot elviselni.
A nővéred valahonnan Amerikából mondja ezt?
Tégy úgy, mint a bátyád. Ő is meg tudja tenni. Óriási felszabadulás lesz! Megszűnik a félelemforrás. Hátra se nézz!
Igen a nővérem egy jó családba házasodott be, onnan könnyű véleményt alkotni.
Azt fogom tenni amit a másik testvérem, mert már nem bírom idegekkel, amit a szülők csinálnak. Nagyon sajnálom, hogy eddig is hagytam, én is tagadásban éltem ezek szerint, mert az az enjuk amikor nem isznak az aranyos kedves de amint isznak szörnnyé változnak, apám lassan 45 éve iszik, anyám lassan 30 éve és mindig reméltem hogy majd na most megváltoznak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!